Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας- Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου



Λήψη αρχείου

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κεντρικής Μακεδονίας για την Γιορτή της 25ης Μαρτίου

« Μήνυμα για την Γιορτή της 25ης Μαρτίου»

Από την ημέρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε να εξεγερθεί και να επαναστατήσει εναντίον των καταπιεστών του πέρασαν 198 χρόνια. Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους και κατέδειξε το πραγματικό μεγαλείο ενός ολόκληρου λαού. Ο ελληνικός λαός έλαβε την οριστική και αμετάκλητη απόφαση να διεκδικήσει, να απαιτήσει και να κερδίσει την ελευθερία του έναντι οποιουδήποτε κόστους και θυσίας, ακόμα και αν αυτό το κόστος αφορούσε τον θάνατο πολλών.  Όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση του μέλλοντος τους ακόμη και απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, αν έχουν το δίκιο με το μέρος τους, πρέπει να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσουν. Με βαθιά πίστη, βαπτισμένοι σε ιδανικά και αρετές που τους όπλιζαν με περίσσιο θάρρος και ακατάλυτη αποφασιστικότητα, οι Έλληνες, αν και λίγοι και ανίσχυροι σε σύγκριση με τους πανίσχυρους Τούρκους δυνάστες, ύψωσαν  το λάβαρο της επανάστασης, σε πείσμα όλων των προειδοποιήσεων και συστάσεων από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη για να παραμείνουν φρόνιμοι και υποτελείς στους Σουλτάνους.  Ο μεγάλος ξεσηκωμός του 1821 δεν αποτελούσε τυχαίο γεγονός· ήταν το ξέσπασμα ενός λαού που εμπνεύσθηκε, διεγέρθηκε και κινητοποιήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές, τους δασκάλους του Γένους, τον Ρήγα Βελεστινλή, τον Αδαμάντιο Κοραή, τους Φιλικούς και πολυάριθμους άλλους φωτισμένους Έλληνες. Αυτοί οι άνθρωποι του φωτός θέρμαναν την ψυχή των σκλαβωμένων Ελλήνων και τη μπόλιασαν με το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα εκείνης της εποχής και τα μηνύματα της γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα και αδερφοσύνη.

Αναμφίβολα, η 25η Μαρτίου 1821 δεν ήταν μόνο μια ηρωική στιγμή· ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα ενός άλλου, σημαντικού αγώνα που προηγήθηκε για αιώνες και στηρίχθηκε πάνω από όλα στην Παιδεία. Γιατί ήταν μέγας αγώνας για το υπόδουλο Έθνος να διατηρήσει τη Γλώσσα, τις παραδόσεις του, την Εθνική του συνείδηση, τη Θρησκεία του. Η διαχρονικότητα αυτού του μηνύματος είναι περισσότερο από πρόδηλη και στις μέρες μας, καθώς στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε, μετά από πολυετή οικονομική κρίση, η παιδεία και οι φορείς της  μπορούν και πρέπει, μέσα από τη γνώση, την εκπαίδευση και την έρευνα, με εξωστρέφεια, καθώς και με το κοινωνικό έργο τους, να προσφέρουν τα κατάλληλα ερείσματα στο έθνος.

Σήμερα, καλούμαστε να αναμετρηθούμε με την ιστορία για ακόμη μια φορά και να εξέλθουμε νικητές. Μπροστά μας βρίσκονται προκλήσεις σε εθνικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, προκλήσεις που θέτουν σε απειλή το μέλλον των παιδιών μας. Καθήκον όλων μας είναι να δώσουμε έναν ακόμη πεισματικό και ανυποχώρητο αγώνα, ενωμένοι, με πίστη στις δικές μας δυνάμεις. Το παράδειγμα των ηρώων του Ελληνισμού πρέπει να φωτίσει σαν φάρος τις προσπάθειες μας.

Ο Περιφερειακός  Διευθυντής                                                                                         

    Κεντρικής Μακεδονίας

  Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης

    Γεωλόγος-Θεολόγος

Σχολική γιορτή

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στις 09:30 π.μ. θα γίνει η σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Οι μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους μαθητές και μαθήτριες. Η αποχώρηση θα γίνει στις 10:30 π.μ..

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 η σημαιοφόρος και οι παραστάτες θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο στις 09:30 π.μ. για να παραστούν στη Δοξολογία που θα τελεστεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα πάρουν μέρος στην παρέλαση θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο στις 10:30π.μ..

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα 30 Οκτωβρίου 1944

Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα

30 Οκτωβρίου 1944, η πόλη ελεύθερη.

«Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν […]»

 

«Τμήματά μας εισήλθον Θεσσαλονίκην σήμερον 3ην μετά μεσημβρίαν. Λαός Θεσσαλονίκης έξαλλος από ενθουσιασμόν διατρέχει οδούς πόλεως εναγκαλιζόμενος αντάρτες» έγραφε το τηλεγράφημα του Μάρκου Βαφειάδη προς το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Ένας ενθουσιασμός, μεθυστικός, ελπιδοφόρος!

Η πόλη είχε «λυτρωθεί» ύστερα από 3,5 χρόνια ναζιστικής κατοχής, αφού πλήρωσε βαρύ τίμημα: εξοντώθηκε το 1/5 του πληθυσμού της στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου, χιλιάδες συμπολίτες μας πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν από τους Ναζί και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Είχε απελευθερωθεί και είχαν σωθεί οι ζωτικές υποδομές της από την καταστροφή χάρη στον σκληρό αγώνα δυνάμεων της Εθνικής Αντίστασης εναντίον του κατακτητή, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη νίκη των Συμμάχων εναντίον του φασιστικού Άξονα.

H «Oργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944» που συγκροτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης:

α) να εντάξουν και να αναδείξουν στις επετειακές εκδηλώσεις τους για την 26ηΟκτωβρίου 1912-28η Οκτωβρίου 1940 και την απελευθέρωση της πόλης μας στις 30 Οκτωβρίου 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα, που καθιερώθηκε ως δημόσιαγιορτή με το Π. Δ. 50/ 14-4-2016, ΦΕΚ 81/9-5-2016.

β) να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την επιμέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, εγκαίνια έκθεσης ντοκουμέντων με τίτλο: «Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Ο παράνομος τύπος στη Βόρεια Ελλάδα», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Μπορείτε να κλείσετε την επίσκεψή σας στα τηλέφωνα 231331 7961 ή 7963 ή 7964.
  • Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Μαυροσκούφη στην αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθώς ο φετινός εορτασμός θα έχει ως κεντρικό θέμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Αντίσταση καθηγητών και φοιτητών στα χρόνια της Κατοχής.
  • Ανάρτηση εκπαιδευτικού υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα:

https://thessaloniki.gr/?p=58896