ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΗΓΗΣΗΣ – World Storytelling Day

Με επιτυχία γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης από τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του Δημ. Σχ. Ασβεστόπετρας την Δευτέρα 20 Μαρτίου 20127.
Η αφήγηση είναι παλιά όσο ο λόγος. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης.
H Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία, στις 20 Μαρτίου 1991. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο και από το 2005 απέκτησε παγκόσμιο χαρακτήρα. Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010.
Οι μαθητές/τριες του σχολείου γνώρισαν τα αγαπημένα τους παραμύθια με «άλλη ματιά», μέσα από το φωτογραφικό φακό της Dina Goldstein.
Ακολούθησαν ερωτήσεις κριτικού γραμματισμού της δρ. Ιστορίας της Τέχνης Μανδρώνης Κατερίνας όπως τις διατύπωσε στην εισήγησή της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικοακουστικού γραμματισμού:
• Τι είναι αυτό που μου αρέσει στις φωτογραφίες;
Τι είναι αυτό που με απωθεί;
• Ποιο είναι το απροσδόκητο, το μη τετριμμένο στοιχείο στις φωτογραφίες;
• Ποια στερεότυπα ανατρέπονται;
Προβλήθηκαν επίσης τα σκίτσα των Tomer Hanuka και Asaf Hanuka, δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών από το Ισραήλ που με τις απεικονίσεις τους αντικαθρεπτίζουν πλήρως την κατάσταση την σημερινής κοινωνίας γεγονός Ακολούθησε δομημένη συζήτηση που προβλημάτισε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες και επικεντρώθηκαν στο φιλτράρισμα των οπτικών μηνυμάτων και τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στις ερωτήσεις:
Ποιες αξίες, οπτικές γωνίες, και lifestyles αναπαρίστανται και υπονοούνται στο μήνυμα αυτό, Ποια παραλείπονται;
Ποιος δημιούργησε αυτό το μήνυμα;
Γιατί στέλνεται το μήνυμα αυτό; (Μανδρώνη, 2016).
Την εορταστική ημέρα συμπλήρωσε το παιχνίδι παντομίμας αγαπημένων παραμυθιών των μαθητών/τριων στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Μάγκου Νατάσα
Γυμνάστρια
Δημ .Σχ. Άρδασσας
και Δημ .Σχ. Ασβεστόπετρας
www.natasaswolf.blogspot.gr

DSC01848DSC01854

DSC01851