Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Το Δημοτικό σχολείο της  Ασσήρου  λειτούργησε για πρώτη φορά από το 1835 μέχρι το 1860, μέσα στην  Τούρκικη σκλαβιά, στο νάρθηκα της εκκλησίας και είδε μαύρες μέρες, που τις φώτιζε μόνο το καντηλάκι του λαδιού και τα φωτεινά λόγια ενός παπα-δάσκαλου από το Μελισσοχώρι, όπως διηγούνται οι γεροντότεροι, που κι αυτοί τα άκουσαν από τους παππούδες τους. Το 1870 δάσκαλος είναι ο ιερέας παπα-Άγγελος από την Άσσηρο.

Από το 1860 και μετά, διδακτήριο δεν υπάρχει πια. Ως σχολείο χρησιμοποιούνται ανήλια δωμάτια χαμηλών σπιτιών. Το 1880, για πρώτη φορά, διορίζεται δάσκαλος απόφοιτος του Διδασκαλείου Σερρών, ο Τριανταφυλλίδης Γεώργιος από τις Σέρρες. Αυτός δίδαξε επί 10 έτη μαζί με κάποιον Καναβό από τα Βασιλικά Χαλκιδικής. Το σχολείο λειτουργεί ως 2/θέσιο με δαπάνες της Κοινότητας.

Από το 1900 μέχρι το 1912 στεγάζεται σε διδακτήριο που χτίστηκε με δαπάνες της Κοινότητας Ασσήρου, το οποίο και πουλήθηκε κατά την ανέγερση του νεότερου διδακτηρίου.

Το 1918 γίνονται τα εγκαίνια του νέου σχολείου (σημερινού ‘παλιού’) στην πλατεία του χωριού με δαπάνες της Χριστιανικής Κοινότητας, πλινθόκτιστο, που αποτελείται από 4 αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς, βέβαια, να πληρούν όλους τους όρους υγιεινής.

Επί των ημερών του διευθυντή κ. Γιαπουντζή Δημητρίου και του τότε επιθεωρητή (σχολικού συμβούλου) κ. Μπακανάκη, με τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του χωριού και την κρατική οικονομική ενίσχυση, το 1929 οικοδομείται το νέο διδακτήριο της Ασσήρου. Είναι διώροφο με έξι μεγάλες αίθουσες προσήλιες και ευάερες, με δύο γραφεία, δύο διαδρόμους και δύο μεγάλες εισόδους, ανατολική και βορεινή.

Κατά τα έτη 1940-1949 το σχολείο συνυποφέρει με όλους τους Έλληνες. Στια πέτρινα χρόνια της Κατοχής ποδοπατείται από Γερμανούς και Βούλγαρους στρατιώτες. Το κτίριο υπέστη πολλές φθορές από βομβαρδισμούς.

Το νέο (σημερινό) Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Ασσήρου χτίστηκε το 2004 σε οικόπεδο δίπλα στο παλιό σχολείο και στο βοηθητικό γήπεδο. Βρίσκεται στο Ν.Α. άκρο του δημοτικού διαμερίσματος της Ασσήρου, μαζί με το Γυμνάσιο και το Λύκειο και το νεοανεγειρόμενο δημοτικό γυμναστήριο.