Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου κάθε έτους, το σχολείο μας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, έζησε μια πολύ όμορφη και διαφορετική σχολική μέρα. Τις τρεις πρώτες ώρες του ωρολογίου προγράμματος, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες έγιναν μια μεγάλη παρέα και προσπάθησαν να «μπουν» για λίγο στη θέση των ανθρώπων που έχουν κάποια κινητική αναπηρία, όπως και στη θέση εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ακοή τους.

Για το σκοπό αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος σε ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αυτοεξυπηρετηθούν και να εκτελέσουν απλές καθημερινές ενέργειες. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, έζησαν για λίγο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία, αποκτώντας έτσι μια πιο προσωπική και συναισθηματική κατανόηση των δυσκολιών που μπορούν να βιώνουν καθημερινά.

Επιπλέον, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, σκέφτηκαν το όνομά τους και συστήθηκαν στη Νοηματική Γλώσσα, τραγούδησαν το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Τρίγωνα Κάλαντα» και έμαθαν κάποιες απλές καθημερινές λέξεις, όπως «καλημέρα», «μπράβο», προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την αξία της επικοινωνίας για τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Σημαντικό εφόδιο για τους μαθητές αποτέλεσε η συνομιλία τους μέσω webex, με τον εκπαιδευτικό ΠΕ70, κo Αρβανίτη Βασίλειο, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητική αναπηρία. Ο κος Αρβανίτης μίλησε στους μαθητές/τριες με απλό και κατανοητό τρόπο για τη ζωή του, τον τρόπο που μετακινείται, τις δυσκολίες που συναντά αλλά κυρίως για όσα έχει καταφέρει αλλά και για όλα όσα συνεχίζει να υλοποιεί με χαρά και προσωπική προσπάθεια. Η επικοινωνία μας μαζί του ήταν εξαιρετικά συγκινητική και έφερε μόνο όμορφα συναισθήματα, περνώντας μηνύματα αισιοδοξίας, ενσυναίσθησης και κατανόησης για όσα δεν γνωρίζουμε και πολλές φορές φοβόμαστε.

Η ημέρα αυτή έμεινε πραγματικά αξέχαστη και θύμισε σε όλους τους μικρούς και τους μεγάλους του σχολείου μας ότι όλοι μας είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, μοναδικοί, ξεχωριστοί και ισότιμοι.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημασία της αλληλεγγύης, του σεβασμού και της αποδοχής για όλους, ανεξαρτήτως των διαφορών μας.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17