ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Το Αρσένι

Ανατολικά του όρους Βέρμιο και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τους πρόποδες του βρίσκεται το χωριό Αρσένιον. Απέχει από την κωμόπολη της Σκύδρας 6 χιλιόμετρα αποτελώντας με άλλα χωριά τον Δήμο Σκύδρας και 25 χιλιόμετρα από την Έδεσσα. Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 2.000 κατοίκους.

Κάτοικοι

Κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Στις δύο τελευταίες δεκαετίες το Αρσένι παρουσίασε αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα των κατασκευαστικών μονάδων γεωργικών μηχανημάτων, στον τομέα αυτόματων αρδευτικών συστημάτων και στην κατασκευή καλοριφέρ θέρμανσης. Μέχρι το 1920 στο χωριό κατοικούσαν 20 οικογένειες εντοπίων. Το 1920 – πριν την Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες, οι Πόντιοι του Καυκάσου. ακολούθησαν οι Θρακιώτες, οι Πόντιοι Απεσλήδες, οι οποίοι ήρθαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ετυμολογία ονόματος

Το χωριό πήρε το όνομα του από τον Επίσκοπο Αρσένιο. Ο Επίσκοπος έδωσε το όνομα της επισκοπικής έδρας στο χωριό Επισκοπή και το δικό του όνομα στον οικισμό Αρσένιο, δεδομένου ότι υπαγόταν εκκλησιαστικώς στην ίδια Επισκοπική Περιφέρεια.

Ιστορία

Δίπλα από το κανάλι έγινε γνωστός κατά τη δεκαετία του ΄60 ο αρχαιολογικός χώρος. Τον Ιούλιο του 1997 ξεκίνησε στη θέση αυτή αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως ίχνη από έναν νεολιθικό οικισμό. Βρέθηκαν δηλαδή τοίχοι από κάποια οικοδομήματα του οικισμού, αγγεία ολόκληρα και κομματιασμένα που χρονολογούνται γύρω στο 4700-4800 π.Χ.. Βρέθηκαν επίσης και άλλα διακοσμημένα και πιο απλά όστρακα, κεραμικά και οστά, ειδώλια, εργαλεία υφαντικής και οστέινα εργαλεία. Οι περιορισμένες ανασκαφές στο χώρο δεν επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να σχηματίσσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τον προϊστορικό αυτό οικισμό. Εκτιμούν όμως ότι τελικά καταστράφηκε από πυρκαγιά, πάντα κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής.

Πολιτισμός

  • Ίδρυση Μορφωτικού Συλλόγου Αγροτοπαίδων Αρσενίου το 1963. Μεταξυ των πολλών δραστηριοτήτων του Συλλόγου είναι και η ανέγερση της Αγροτολέσχης μοναδικής στο είδος της για την εποχή. Ύστερα από αρκετά χρόνια, το 1971, επανιδρύθηκε ο Σύλλογος με την επωνυμία “Μορφωτικός Σύλλογος Αρσενίου Μέγας Αλέξανδρος”.
  • Γιορτές Πράσινου Μήλου. Η διοργάνωση της πρώτης γιορτής του πράσινου μήλου έγινε το 1985. Πρώτος σκοπός ήταν η διαφήμιση του πράσινου μήλου και η διάδοση του για χρήση σε νωπή κατανάλωση, σε αρτοσκευάσματα (μηλόπιτες) και μεταποίηση (μαρμελάδες).

Ο Ι.Ν. Ιωάννου                   Ένα σπίτι του χωριού          Το Αρσένι από ψηλά         Γιορτή Πράσινου Μήλου
Θεολόγου Αρσενιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση