ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΜΕΝΩΝ

Το σχολείο των τεσσάρων εποχών

Δελτίο Τύπου Erasmus+ project meeting Φινλανδίας.

EU_flag-Erasmus_vect_POS

2/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων Σητείας

Από τις 2 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στην Φινλανδία η 2η διακρατική συνάντηση των σχολείων εταίρων του προγράμματος “Learn and share!” στα πλαίσια της δράσης KA2 του Erasmus+. Σκοπός του project meeting ήταν να γίνει ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός υλοποίησης των δράσεων που αφορούν την 3η θεματική του προγράμματος με τίτλο “Maths and Science”.

14237544_1067757579980654_3951182375381039543_n

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συγκεκριμένη θεματική καλύπτει όλη τη σχολική χρονιά και ένα εκτεταμένο εύρος θεμάτων, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε σε τέσσερα πεδία. Τα δύο από αυτά θα επεκταθούν σε ολόκληρο το σχολικό έτος, ενώ τα άλλα δύο θα καλύψουν το πρώτο και το δεύτερο μέρος του έτους αντίστοιχα. Για κάθε πεδίο θα ανοιχτεί ένα etwinning project. Τα τέσσερα projects της φετινής χρονιάς είναι τα εξής:

  1. 1,2,3……come and count with me!!!

Αυτό το project μαθηματικών θα απευθύνεται στους μαθητές των μικρότερων τάξεων. Στις 13 Σεπτεμβρίου θα δημιουργηθούν μέσω του random name picker 5 διεθνείς ομάδες μαθητών της Α΄και Β΄τάξης. Η κάθε ομάδα θα έχει 2 ψηφία (από το 1 μέχρι το 10) και αποστολή της θα είναι να δημιουργήσει ένα e-book με τη βοήθεια του book creator. Το βιβλίο του κάθε ψηφίου θα περιλαμβάνει τον αριθμό ως έργο τέχνης (δημιουργημένο από τα παιδιά), ως αναπαράσταση με τα σώματα, ως φωτογραφία κάποιου αντικειμένου καθώς και φωνητικά στη μητρική γλώσσα των παιδιών. Στο τέλος τα παιδιά θα φτιάξουν ένα έργο τέχνης με όλους τους αριθμούς και από κάτω θα γραφούν οι αντίστοιχες λέξεις και στις 5 γλώσσες (Ελληνικά, Εσθονικά, Ισπανικά, Τούρκικα, Φινλανδικά). Η διάρκεια του project θα είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

  1. Take me to the Moon!!!

Το συγκεκριμένο project αστρονομίας θα γίνει ανάμεσα στους δασκάλους και θα αφορά σχέδια διδασκαλίας, links, δημιουργίες των μαθητών, βίντεο, applications και ό,τι χρησιμοποιήσουμε στα σχολεία μας προκειμένου να προσεγγίσουμε με τα παιδιά το μαγικό ηλιακό μας σύστημα.

Η διάρκειά του θα είναι όλο το σχολικό έτος.

  1. Explore and have fun, while the 4 seasons “run”!

Σε αυτό το project τα παιδιά θα χωριστούν, πάλι τυχαία, σε 4 διεθνικές ομάδες. Από τις 23 Σεπτεμβρίου και κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει να καταγράφουν τα εξής:

  • Τα ml της βροχόπτωσης.
  • Την θερμοκρασία στις 11 π.μ.
  • Τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τον ουρανό μέσω φωτογράφισης.

Όλα τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους μαθητές σε googledocs από τα οποία θα δημιουργήσουν στο τέλος διαγράμματα και στατιστικά, τόσο για την κάθε χώρα ξεχωριστά, όσο και συγκριτικά για τις 5 χώρες. Με τις φωτογραφίες θα δημιουργήσουν ένα time lapse βίντεο στο οποίο θα φαίνονται οι διαφορές που υπάρχουν στον ουρανό κάθε χώρας, κατά τη διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει όλο το σχολικό έτος.

  1. Feeling Energetic?

Το τέταρτο project θα αφορά την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας και περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Τα παιδιά θα βρουν στοιχεία και θα φτιάξουν διαγράμματα για τους τρόπους παραγωγής ενέργειας στις χώρες τους.
  • Θα μελετήσουν την κατανάλωση ρεύματος διάφορων συσκευών και θα αποφανθούν για το ποιες είναι οι πιο ενεργοβόρες.
  • Θα επισκεφθούν διαφορετικούς τύπους εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και θα δημιουργήσουν ένα ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντάς τα.
  • Θα κατασκευάσουν solar – robots τα οποία θα θέσουν σε λειτουργία με ηλιακή ενέργεια.
  • Μελετώντας τη ροή της ενέργειας θα την αναπαραστήσουν με ένα domino challenge το οποίο θα γίνει «ζωντανά» μέσω τηλεδιάσκεψης.
  • Θα δημιουργηθεί συνεργατικά ένα e-book, από όλα τα σχολεία, στο οποίο θα παρουσιάζονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο.

Στα πλαίσια του προγράμματος θα αξιοποιηθούν πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές τόσο στα tablets, όσο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η σχολική χρονιά θα κλείσει με το Science Camp το οποίο θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου στην Φινλανδία με συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία – εταίρους.

14212747_10154499417386764_8456438192899334592_n

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια ακόμα φορά η φιλοξενία των συναδέλφων ήταν υποδειγματική! Δόθηκε σε όλους μας η ευκαιρία, όχι μόνο να γνωρίσουμε από κοντά το, άξιο θαυμασμού, Φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και στοιχεία του πολιτισμού αυτής της όμορφης χώρας.

 

                                               Η Προϊσταμένη του Σχολείου

                                                                                        Μαρία Μαντζίλα

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων