Ώρα για… λιομάζωμα

«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, θα δεις ότι σου απομένουν μια ελιά,

ένα αμπέλι κι ένα καράβι…» Ελύτης

Το ελαιόλαδο «υγρό χρυσάφι» κατά τον Όμηρο αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και συνιστά τη βάση της διατροφής μας από την αρχαιότητα. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι οι μαθητές του σχολείου μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν με τρόπο βιωματικό όλη τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου, από το λιομάζωμα μέχρι την εξαγωγή λαδιού. Μαζέψαμε τις ελιές μας από ένα δέντρο που δεσπόζει στην αυλή του σχολείου μας και κάναμε έναν πρώτο διαχωρισμού του καρπού από τα φύλλα. Στη συνέχεια πήγαμε τα τσουβαλάκια μας στο ελαιοτριβείο «Ευθύμιος Δ. Νόβας». Εκεί ο κύριος Δημήτριος Νόβας μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και μας αποκάλυψε τα μυστικά του ποιοτικού ελαιόλαδου. Στο τέλος πήραμε το λάδι από τις ελιές που μαζέψαμε και κάθε μαθητής πήρε το δικό του μπουκαλάκι. Ελπίζουμε κάποιοι από τους μαθητές μας να γίνουν μελλοντικά ελαιοπαραγωγοί ή τουλάχιστον ενημερωμένοι καταναλωτές.

Ευχαριστούμε πολύ τον κο Νόβα Δημήτριο που μας δέχτηκε στο ελαιοτριβείο του και μας δώρισε το λάδι που μοιράστηκαν τα παιδιά του σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *