Δημοσιεύθηκε στην δραστηριότητες

Ένα όμορφο πρωινό στον ελαιώνα…

   Ένα όμορφο πρωινό του Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Αρκεσίνης, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν έναν τοπικό ελαιώνα την περίοδο της συλλογής της ελιάς.

“Σε ένα λιόφυτο της Αρκεσίνης.”

     Συζήτησαν για το δέντρο της ελιάς, πώς τη συλλέγουμε τώρα και πώς παλαιότερα, τις συνήθειες των ανθρώπων του νησιού σχετικά με αυτή την περίοδο και τον τρόπο που η ελιά γίνεται ελαιόλαδο!

        Επίσης, αντάλλαξαν εμπειρίες και γνώσεις για τις χρήσεις της ελιάς και ου ελαιόλαδου, όχι μόνο στη διατροφή αλλά στην αρχαία Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα τραγούσια, στην εκκλησία, στην ιατρική, στα καλλυντικα σκευάσματα, σε έθιμα του τόπου.
Τα παιδία έπαιξαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, αναζητώντας κομμάτια ενός παζλ με την εικόνα μιας ελιάς:


Φυσικά, πείνασαν και πήραν ενέργεια από το πικ-νικ με προϊόντα  κυρίως από το δέντρο που μας προσέφερε τον ίσκιο του, την ελιά: λάδι, ελιές, παξιμάδια. Τα προϊόντα αυτά νωρίτερα τα είχαν αγοράσει μόνοι τους από τοπικό κατάστημα και είχαν διαχειριστεί τη λίστα αγορών, τα χρήματα, τα ρέστα:

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”-Οδυσσέας Ελύτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *