Αποτίμηση Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ε’ Τάξης (2023-2024), Θεματική Ενότητα: «ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ-ΕΥ ΖΗΝ», Υποθεματική: «Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-Πρόληψη», Τίτλος: «Γνωριμία, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων».

Οι μαθητές/τριες της Ε’ Τάξης, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων της παραπάνω ενότητας, συμμετείχαν σε πρόγραμμα που οργάνωσε η επιστημονική ομάδα ΕΔΥ του σχολείου, το οποίο αφορούσε τον σχολικό εκφοβισμό και τη συναισθηματική αγωγή γενικότερα. Στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης, ελέγχου και αυτορρύθμισης των συναισθημάτων, καθώς και η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και έκφρασής τους, ώστε να αποφεύγονται ακραίες συγκρουσιακές συμπεριφορές κατά την αλληλεπίδραση μαθητών/τριών στον χώρο του σχολείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποσαφήνιση του όρου «σχολικός εκφοβισμός» μέσα από παραδείγματα αντίστοιχων συμπεριφορών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες εξέφρασαν προσωπικές εμπειρίες τους, όπως επίσης και τα συναισθήματα που ένιωσαν μέσα από τον ρόλο είτε του θύματος είτε του θύτη. Επιπλέον, κατανόησαν πόσο σημαντικό είναι να τολμούν να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους αυτά σε περιπτώσεις εκφοβισμού και να ενημερώνουν εκπαιδευτικούς και γονείς.

Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος τα παιδιά κλήθηκαν να προτείνουν «συμβουλές» -συμμετέχοντας σε διαδραστική εργασία- οι οποίες θα βοηθούσαν έναν/μία συμμαθητή/τρια να διαχειριστεί την εκδήλωση των αρνητικών του/της συναισθημάτων σε περίπτωση σχολικού εκφοβισμού. Ζωγράφισαν, λοιπόν, «βήματα» (πατούσες) μέσα στα οποία έδιναν πληροφορίες-μηνύματα σε κάποιο «θύμα», ώστε να μη φοβάται και το προέτρεπαν να μοιραστεί το προσωπικό του βίωμα προκειμένου να μη νιώσει στοχοποιημένο, μόνο και αβοήθητο.

Η αρμονική συνεργασία καθώς και η αυτενεργός συμμετοχή των παιδιών, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, ήταν εντυπωσιακές!!!

thumbnail IMG 9840 thumbnail IMG 9839 thumbnail IMG 9843



Δεν υπάρχουν σχόλια

Χωρίς σχόλια ακόμα.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου. TrackBack URI