Τοπική Ιστορία – Συνέντευξη για το Σαράντα και την Κατοχή / Interview – Sharing our memories

Τοπική Ιστορία 3
Μοιραζόμενοι τις αναμνήσεις 1

“Τοπική Ιστορία – Αναμνήσεις από το Σαράντα και την κατοχή / Sharing our memories” Πηγή: Αρχείο του σχολείου

Αφιέρωμα στο έπος του 40΄ και στον αγώνα του έθνους μας την περίοδο του Ελληνοιταλικού πολέμου και της Κατοχής και, όπως και κάθε χρόνο, καλέσαμε κάποιους δικούς μας ανθρώπους να μας δώσουν μια συνέντευξη και να μιλήσουν γι αυτά.

Έτσι, οι συγχωριανοί μας, κυρία Ειρήνη Καμπέρου (με καταγωγή από τα Σουδενά Καλαβρύτων), η κυρία  Όλγα Κωνσταντινίδη (από τα Βραχναίικα) και ο κύριος Σπυρίδων Πετρόπουλος (από τον Άνω Αλισσό), επισκέφθηκαν το σχολείο μας και μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε΄ και Στ΄ τάξεων, τόσο από το Σαράντα όσο και από τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η όλη εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία των δασκάλων των τάξεων (κυρίας Φαλιέρου Βασιλικής και κυρίου Σπυρίδωνα Νιάρου) για προσέγγιση της ιστορίας μας μέσα από την τοπική ιστορία, με σκοπό τη διδασκαλία μέσα από βιώματα και προσωπικές εμπειρίες ατόμων που πήραν μέρος άμεσα ή έμμεσα στα γεγονότα. Παράλληλα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του προγράμματος “Μικροί δημοσιογράφοι για το περιβάλλον” που εκπονούν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ τάξης και τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις.

Η συνάντηση με τα παιδιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η γλυκύτητα και η αγάπη των συμμετεχόντων,  μετέδωσαν τα μηνύματα του Έπους μας και του αγώνα της Κατοχής σε μικρούς και μεγάλους γιατί ξεδιπλώθηκαν άγνωστες πτυχές από την ξεχωριστή  ιστορία της κάθε οικογένειας αλλά και του κάθε τόπου, που δύσκολα θα έφθαναν στα αυτιά των παιδιών αλλά και στα δικά μας. Πτυχές γεμάτες πόνο, αγάπη, συγκίνηση αλλά και ελπίδα.

Πέρα απ’ αυτό, τα παιδιά πήραν μια πολύ καλή εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στο σχολείο τους και στο χωριό τους τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής η οποία θα τους μείνει αξέχαστη.

Εμείς, ως σχολείο, ευχαριστούμε τους τρεις καλεσμένους μας πάρα πολύ, και  περιμένουμε με αγωνία τόσο αυτούς όσο και άλλους συντοπίτες μας να μοιραστούν μαζί μας τα βιώματά τους από την ιστορία του τόπου μας σε μια μελλοντική συνάντηση.

Ο διευθυντής του σχολείου

Τόκας Δημήτριος

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΩ ΑΛΙΣΣΟΥ

Είμαστε οι μαθήτριες, οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι γονείς του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Άνω Αλισσού. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα και 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα,  σε μια μαγευτική τοποθεσία της Δυτικής Αχαΐας.
Υπεύθυνοι αναρτήσεων και λειτουργίας του blog: Οι συντάκτες των άρθρων.


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: 28η Οκτωβρίου, Γενικά, Ε΄ τάξη, Επετειακά, Ιστορία Στ΄τάξης, Στ΄ τάξη. Ετικέτες: , , , , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *