Καλό Καλοκαίρι <3

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής με το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης -Αθήνας

Ένα μικρό περιφερειακό σχολείο, το δημοτικό σχολείο Ακρινής του Δήμου Κοζάνης ευαισθητοποιήθηκε και δραστηριοποιήθηκε σε άξονες εθελοντισμού και αλληλεγγύης, ώστε οι μαθητές του να έχουν ανεπτυγμένο το χαρακτήρα ενεργού πολίτη, ανοιχτού πνεύματος και αποδοχής της διαφορετικότητας προβαίνοντας έτσι στην πράξη αδελφοποίησης μεταξύ των δύο σχολείων, η οποία έγινε την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, δια των αντιπροσώπων τους Μαριάννας Χατζοπούλου και Μαρίνας Χαρισοπούλου. Προηγήθηκε η πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού Γεωργίας Χαλαζωνίτου να καλέσει τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής στην Αθήνα για να συζητήσουν και να οργανώσουν από κοινού την πράξη αυτή. Η αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», ανάπτυξης καλών πρακτικών, βιωματικών δράσεων, ενίσχυσης της πολυγλωσσίας και του διαλόγου, εξάλειψης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη για την πρώτη γνωριμία των μαθητών μεταξύ των δύο σχολείων στις 15 Δεκεμβρίου 2016.

Στην τετραήμερη επίσκεψη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης μετά από πρόσκληση στο Νομό Κοζάνης ακολουθήσαμε πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθεί όλους τους τύπους έκφρασης και μάθησης (οπτικός, ακουστικός, κιναισθητικός) και υποστηρίζει την ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων, αναιρώντας κάθε εμπόδιο κοινωνικού και εκπαιδευτικού αποκλεισμού.

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης

1η μέρα, 30/5 /2017

Στο χώρο του μουσείου έγινε υποδοχή του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης από:

  • Τον Περιεφερειακό Δ/ντή Δυτικής Μακεδονίας κ. Κων/νο Κωσταντόπουλο

  • Τον Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Γκαμπούρα

  • Την σχολική σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Κοζάνης κα. Ζωή Μήλιου

  • Την Δ/ντρια του Δημουτικού Σχολείου Ακρινής κα. Μαρίνα Χαρισοπούλου

  • Του Δ/ντη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης κ. Αθανάσιο Βίλδο

  • Εκπροσώπους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κοζάνης

  • Εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής

  • Τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Πολυνίκη Αγγέλη

  • Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής Κωνσταντίνο Πουτογλίδη

2η μέρα, 31/5 /2017

8.00 π.μ: Άφιξη στο Δημοτικό Σχολείο Ακρινής, υποδοχή και γνωριμία των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Λυκόβρυσης από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

8.10 π.μ.: Προσευχή και χαιρετισμός στον αύλειο χώρο του σχολείου.

8.10- 8.30 π.μ.: Υποδοχή στο Γραφείο Διδασκόντων. Κέρασμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

8.30 – 9.00 π.μ.: Παρουσίαση (PowerPoint) από τους εκπαιδευτικούς Γεωργία Χαλαζωνίτου και Θεόδωρο Ρίκκου του Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων (δράσεις) στους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου Ακρινής.

9.00 π.μ – 9.40 π.μ.: Υποδειγματική συνδιδασκαλία δύο ομάδων κωφών και ακουόντων μαθητών  των Α΄ και Γ΄ τάξεων από τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης των αντίστοιχων τάξεων Θεόδωρου Ρίκκου και Γεωργία Χαλαζωνίτου. Τις διδασκαλίες παρακολουθήσαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

9.40 π.μ- 10.00 π.μ.: Διάλειμμα.

10.00 π.μ. – 10.45 π.μ.: Εικαστικά σε παράλληλες αίθουσες σε οργανωμένες ομάδες με όλους τους μαθητές και των δύο σχολείων. Το μάθημα συντονίστηκε από την καθηγήτρια εικαστικών Μαρία Χατζηλάμπρου του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης με την ευγενική άδεια  της Διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου Κοζάνης.

10.45 π.μ – 11.30 π.μ.: Μουσικοκινητικά δρώμενα με το σύνολο όλων των μαθητών των δύο σχολείων. Η δράση αυτή υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή του καθηγητή μουσικής αγωγής και μουσικό κ. Θεόδωρο Βουλγαράκη.

11.30 π.μ. – 11.45 π.μ.: Διάλειμμα.

11.45 π.μ. – 12.25 π.μ. : Αθλοπαιδιές. Την Οργάνωση των ομαδικών παιχνιδιών στον αύλειο χώρο ανέλαβε η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής κ. Βασιλική Γκοβλιτσιώτη.

12.30 μ.μ.: Αναχώρηση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λυκόβρυσης μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής για εκπαιδευτική επίσκεψη στον Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου.

12.45 – 14.00 μ.μ.: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών σχετικά με την λειτουργία του εργοστασίου και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

14.00μ.μ.: Αναχώρηση από Α.Η.Σ. Αγ. Δημήτριο και επιστροφή στη Κοζάνη.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος παρακολούθησε όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης της ημέρας.

3η μέρα, 1/6 /2017

8.30 π.μ.: Αναχώρηση των δύο σχολείων για εκπαιδευτική εκδρομή στο Υ.Η.Σ. Πολυφύτου.

9.30 – 11.00 π.μ.: Στάση στην Νεράιδα.

12.00 π.μ.: Άφιξη στο Υ.Η.Σ Πολυφύτου, ξενάγηση ενημέρωση.

13.00 Αναχώρηση από το Φράγμα Πολυφύτου με κατεύθυνση το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου έγινε υποδοχή από τον Διευθυντή του Σχολείου Στέφανο Γιαννακόπουλο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με εδέσματα.

13.30 – 15.00 μ.μ: Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

4η μέρα 2/6 /2017

9.00 -11.00 π.μ: Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης. Γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου. Παιχνίδια γνωριμίας στον αύλειο χώρο.

Στην επίτευξη όλης αυτής της προσπάθειας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης που ενέκρινε και στήριξε το εγχείρημα αυτό, το Δ/ντη α/θμιας εκπαίδευσης που παρείχε τους εκπαιδευτικούς, Μαρία Δαβιδοπούλου και Βάια Τάτου, που γνωρίζουν την νοηματική γλώσσα. Το σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης για το catering, το μουσικό Θοδωρή Βουλγαράκη και την εικαστικό Μαρία Χατζηλάμπρου για την εθελοντική τους παρουσία στο συντονισμό δράσεων που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας πάνω στο αντικείμενό τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου και συνεργάτες στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» Χρήστο Τσαμπαρλή και Βασιλική Γκοβλιτσιώτη. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης για την υπέροχη φιλοξενία, καθώς και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αιανής και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Θερμές ευχαριστίες στο ξενοδοχείο Ερμιόνιο, στο πρόσωπο του Ισαάκ Γρηγοριάδη για την φιλοξενία του σχολείου με καθαρά συμβολική καταβολή δείχνοντας έτσι την ευαισθησία του. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος GOODYS BURGER HOUSE Χάρης Σακαλής και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Άλσους Νίκος Χατσίδης για την παροχή δωρεάν δείπνου.

Ευχόμαστε οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και κηδεμόνες του Ειδικού Σχολείου Λυκόβρυσης να είχανε μία όμορφη παραμονή. Η αναχώρησή τους για την πρωτεύουσα να είναι με όμορφες εικόνες, πλούσια συναισθήματα και ελπίζουμε να άνοιξε ο δρόμος για περαιτέρω συνεργασίες μεταξύ σχολείων.

Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής.

http://kozan.gr/archives/42333

Tο Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης Αθήνας φιλοξενείται στην Κοζάνη, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεκπαίδευσης με θέμα «Νοιάζομαι και Δρω» – Η τελετή υποδοχής στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Μέσα σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης 30/5, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, η τελετή υποδοχής  των μαθητών του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος συνεκπαίδευσης με θέμα: «Νοιάζομαι και Δρω», που υλοποιεί η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Δημοτικό Σχολείο Ακρινής.

Το πρόγραμμα των δράσεων, που θα ακολουθήσουν, τις επόμενες μέρες, έχει ως εξής:

Τετάρτη,31 Μαΐου 2017, ώρα 8.30-12.30, βιωματικές προσεγγίσεις στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής και στη συνέχεια διδακτική επίσκεψη στον Α.Η.Σ. Αγίου Δημητρίου.

Πέμπτη,1 Ιουνίου 2017,ώρα 8.30-12.00,διδακτική επίσκεψη στο Φράγμα Πολυφύτου και στη συνέχεια (12.30- 14.00),επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής.

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017, ώρα (8.30-10.00)εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, αποχαιρετισμός και αναχώρηση του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης για Αθήνα.

Φωτογραφίες – Κείμενο –  Bίντεο Βάσω Αννουλίδου

http://kozan.gr/archives/41843

Πρόγραμμα συνεκπαίδευσης του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής με το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης Πεύκης -Αθήνας , την Τρίτη 30 Μαΐου,στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Αύριο μια διαφορετική μέρα ξημερώνει … ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο σχολείο μας σε συνεργασία με την αδελφική μου φίλη και συνάδελφο Γεωργία Χαλαζωνίτου με την οποία συνεργαστήκαμε έχοντας κοινό άξονα την αγάπη μας για τους μαθητές μας και το έργο μας.
Στην επίτευξη όλης αυτής της προσπάθειας οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειακό Δ/ ντή Εκπαίδευσης που ενέκρινε και στήριξε το εγγείρημα αυτό, το Δ/ντή Εκπαίδευσης, το Σύλλογο Α/θμιας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τους εκπαιδευτικούς, και όλους τους φορείς που με την εθελοντική τους παρουσία βοήθησαν στο συντονισμό δράσεων που θα λάβουν χώρα στο σχολείο μας τις επόμενες μέρες.

http://kozan.gr/archives/41517

 

1ο Μαθητικό Συνέδριο

Το Δημοτικό Σχολείο Ακρινής συμμετείχε στο 1ο Μαθητικό Συνέδριο με τη ΣΤ΄ τάξη που παρουσίασε τις δράσεις του σχολείου που υλοποίηθηκαν στο πνεύμα το εθελοντισμού «Νοιάζομαι και Δρω» & με τη Δ΄ τάξη με τη παρουσίαση της καμπάνιας τους «Ήλιο! Υγεία! Αέρα! Ζητούμε από δω και πέρα!» .

18813420_1536588909698709_5834029853274484702_n

 

Χρόνια πολλά μανούλα!

Πάντα δίπλα στην οικογένειά της, στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες. Δεν υπάρχει κάτι πιο ιερό από την μητέρα και η δεύτερη Κυριακή του Μάη είναι αφορμή να γιορτάσουμε όλοι την ημέρα της. 

 Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η «Μητέρα των Θεών» Ήρα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

πηγή:http://www.newsit.gr/ellada/Giorti-tis-miteras-2017-Pote-giortazoyme/723660

Τιμήσαμε κι εμείς την γιορτή της μητέρας στο σχολείο μας με μια γιορτινή εκδήλωση που διοργάνωσε η εκπαιδευτικός της Α΄τάξης Αγνή Γεωργαλή.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, Στο Γυμνάσιο λέμε «Ναι»!

18471199_1515561648468102_767550354_n

Άφιξη στο Γυμνάσιο του Καπνοχωρίου και υποδοχή από την Διευθύντρια Αλέκα Παπαδοπούλου και τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την θερμή και φιλόξενη υποδοχή τους.

16473086_715147025333853_5349184808437821427_n

Εκφώνηση λόγου υποδοχής από την Διευθύντρια του Καπνοχωρίου. Ένας λόγος ζεστός προς τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής και του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου.

18425749_1515554651802135_1969557561_n

Οι Διευθύντριες των δύο Δημοτικών Σχολείων Ακρινής & Αγίου Δημητρίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς των ΣΤ΄τάξεων ευχαριστούν την Δ/ντρια του Γυμνασίου με ένα συμβολικό δώρο.

A.Η.Σ. Καρδιάς

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» μέσω της μικρής καμπάνιας που οργάνωσε η Δ΄ τάξη μαζί με την εκπαιδευτικό Μ. Χαρισοπούλου με αίτημα τη μετεγκατάσταση του χωριού, στο οποίο ζουν οι μαθητές και επιβαρύνεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κος Βασίλη Ευαγγελόπουλου για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που επισκέφτηκε το σχολείο μας και τη διδακτική επίσκεψη στον Α.Η.Σ Καρδιάς και στα ορυχεία Καρδιάς και Ν. Πεδίου μαζί με τις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄.

Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης αλλά και να στρέψει την προσοχή μικρών και μεγάλων  στα παιδικά βιβλία.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People) (IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ, επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Το 2017, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, είναι το Τμήμα της Ρωσίας, το οποίο επέλεξε τον ταλαντούχο ποιητή και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Sergey Makhotin να γράψει το φετινό μήνυμα.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ακρινής με την καθοδήγηση της δασκάλας κ. Γεωργίας Μάρκου ,ενημερώθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν με ενδιαφέρουσες δράσεις στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ανάγνωση παραμυθιών, ποιημάτων, η προβολή σχετικών videos και οι εικαστικές δημιουργίες που ακολούθησαν, επιδίωκαν  να αυξηθεί η αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. Η προθυμία των παιδιών και η ανταπόκρισή τους σ΄αυτό το κάλεσμα ,μας κάνει να ευελπιστούμε για τα παραπάνω.

Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης Πεύκης – Αθήνα

Χαρούμενη, διότι μετά από έξι μήνες συναντηθήκαμε και πάλι με τους μικρούς μαθητές και εκπαιδευτικούς του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης Πεύκης (Αθήνα) στα πλαίσια της αδελφοποίησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.

Διδακτική επίσκεψη σε τυπογραφείο της Κοζάνης

Οι μαθητές των Α΄και Β΄τάξεων επισκέφτηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούν το τυπογραφείο «Τσιόκανος & Βογιατζής στην πόλη της Κοζάνης και έμειναν ενθουσιασμένα από την ξενάγηση, τις πληροφορίες και την θερμή φιλοξενία.

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του τυπογραφίου!

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Το «Νοιάζομαι και Δρω» οδηγεί τους μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου ενημερώθηκαν από τον ιερέα του ναού για την ιστορία του, καθώς και το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας του.

Επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο Κοζάνης

17792622_1475007105856890_441776662_n

Είναι σχεδόν «μαγικό» να παρακολουθεί κάποιος παιδιά να περιφέρονται σε μουσεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους με άνεση, να χειρίζονται ορθά το ενημερωτικό υλικό που είναι ενδεχομένως διαθέσιμο, να επιλέγουν τα ίδια τι επιθυμούν να μελετήσουν. Και είναι εξίσου «μαγικό» να ακούει κάποιος τα παιδιά να συζητάνε για όσα βλέπουν και αισθάνονται σε τέτοιους χώρους και να τα συνδέουν με όσα έμαθαν στο σχολείο ή το αντίθετο, δηλ. να αξιοποιούν στο σχολείο τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχουν ήδη αποκτήσει από επισκέψεις σε μουσεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσκεψη του δημοτικού σχολείου Ακρινής στο ‘Τιάλειο’ εκκλησιαστικό ίδρυμα στην Κοζάνη

Φιλανθρωπία, αλληλεγγύη, εθελοντισμός και ακτιβισμός είναι έννοιες τις οποίες μέσα από το πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω» τις υλοποιούμε σε δράσεις. Έτσι ως ενεργοί πολίτες του μέλλοντος οι μαθητές μας σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερη κοινωνική δράση με στόχους που απορρέουν τις προαναφερθείσες έννοιες του προγράμματος. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαμε όλο το σχολείο το ‘Τιάλειο’ εκκλησιαστικό ίδρυμα, όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η προσφορά, η ανάταση της ψυχής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας καθώς και η εκδήλωση συναισθημάτων αγάπης, έγνοιας και σεβασμού προς αυτούς. Έτσι οι μαθητές παρουσίασαν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της γυμνάστριας του σχολείου μας, Βασιλικής Γκοβλιτσιώτη και του χοροδιδάσκαλου, Μπάμπη Πουτογλίδη ποντιακούς χορούς φορώντας παραδοσιακές ποντιακές στολές. Επίσης η χορωδία του σχολείου με τον εκπαιδευτικό, Παναγιώτη Τοπαλίδη τραγούδησε στην ποντιακή διάλεκτο και ο μαθητής, Δημήτρης Θωμαΐδης έπαιξε το ‘τικ’ με τη λύρα του. Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μας εκεί με την προσφορά ποντιακών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι μητέρες και γιαγιάδες των παιδιών και τα πρόσφεραν τα ίδια τα παιδιά στους ηλικιωμένους στρώνοντας ένα πλούσιο τραπέζι.
Ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή τη Διευθύντρια κυρία Γεσθημανή Κεντεπιζίδου, τους πατέρες Μάξιμου Γεωργιόπουλο και Δημοσθένη Τζαλαζίδη. Επίσης ευχαριστούμε και τους γέροντες του Ιδρύματος που με τόση αγάπη μας αγκάλιασαν.

Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.
Φωτογραφία της Marina Chari.

25η Μαρτίου

Μέρα μνήμης, απόδοσης τιμών στους ήρωες του ΄21!

Copyright © ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΙΝΗΣ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Top