Ενημέρωση για την εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID – 19

6 Μαΐου 2021 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ενόψει της δια ζώσης λειτουργίας των  σχολείων από τη Δευτέρα 10.05.2021,σύμφωνα με την υπ. Αρ. Πρωτ. 50209/ΓΔ4/5-5-2021 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ σας ενημερώνουμε για τα εξής :

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου και για την πρώτη εβδομάδα, διενεργείται δύο (2) φορές, προ Δευτέρας και Πέμπτης και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα. Επίσης, μπορούν  οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί  και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων, αντί του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με επιβάρυνσή τους σε ιδιωτική δομή, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την Δευτέρα. Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ειδικότερα, για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανήλικου/ης μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων). Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος  θα γίνεται στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων, υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών.

Μετά την εξαγωγή αποτελέσματος:

  1. Οι γονείς/κηδεμόνες των ανήλικων μαθητών/τριών επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr  η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ)
  2. Επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για Covid -19» στην συνέχεια, γίνεται επιβεβαίωση στοιχείων με την χρήση των κωδικών  (taxisnet)
  3. Ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τη σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο/η μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στο σχολείο  και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τη Διευθύντρια.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στο  σχολείο, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της. Εάν ο/η μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, πρέπει να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr

Επισημαίνεται ότι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων μπορούν να προμηθεύονται το πρώτο διαγνωστικό τεστ από την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 ως το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 και το δεύτερο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.

Οι μαθητές θα έρχονται το πρωί κανονικά 8:00-8:15 και αφού δείξουν τη δήλωση αρνητικού selftest στους εκπ/κούς που θα βρίσκονται στην είσοδο, θα κατευθύνονται έξω από τις τάξεις τους φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις.

Το σχόλασμα το μεσημέρι θα γίνεται σταδιακά. Συγκεκριμένα:

  • Οι τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄ θα σχολάνε στις 13:10΄
  • Οι τάξεις Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ στις 13:15΄

Για την αποτροπή εξάπλωσης του νέου κορονοϊού θα συνεχίσουν να ισχύουν στο σχολείο όλα τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τώρα (μάσκα, αποστάσεις, κλπ). Υπενθυμίζουμε ότι οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο με αρκετές μάσκες ώστε να έχουν επάρκεια σε περίπτωση που χρειαστεί να αντικατασταθεί.

Ακόμη να έχουν το ατομικό τους σκεύος για νερό, κολατσιό, χαρτομάντιλα, αντισηπτικά μαντιλάκια…

Αν κάποιο παιδί αρρωστήσει παραμένει στο σπίτι και ενημερώνετε το σχολείο.

Οι μαθητές θα φέρνουν καθημερινά τα βιβλία τους σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου.

Για την αποφυγή συνωστισμού το πρωί, παρακαλείσθε να φέρνετε εγκαίρως τα παιδιά στο σχολείο  με τη βεβαίωση ή δήλωση αρνητικού self-test και να αποχωρείτε αφού αυτό/τη ελεγχθεί από τους εκπαιδευτικούς.

Το μεσημέρι να αποφεύγεται η προσέλευση γονέων πριν την ώρα λήξης των μαθημάτων.

Όσοι γονείς έχουν αυτοκίνητο παρακαλούμε να μην σταθμεύουν στη μέση του δρόμου περιμένοντας τα παιδιά τους.

Παρακαλούμε να τηρείτε πιστά το ωράριο και όλα τα μέτρα προστασίας,  με μεγάλη προσοχή  στη χρήση μάσκαςστην τήρηση των αποστάσεων και στην αποφυγή συνωστισμού.

Οδηγίες  χρήσης των self-test θα δείτε στο video πατώντας το link : https://video.link/w/mOWrc

 

Δημοσιευμένο στην κατηγορία  Ενημερώσεις .

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.


Πρόσφατα άρθρα

Ιστορικό

Kατηγορίες

Μεταστοιχεία

Σαν σήμερα

20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

Μάιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Σαν σήμερα

20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

Πρόσφατα σχόλια


Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση