Ελιά… το υγρό χρυσάφι της Γης

«Ευλογημένο να’ ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει

κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ’ τα νέφη,

κι ευλογημένος τρεις φορές αυτός που σ’ έχει στείλει,

για το λυχνάρι του φτωχού, για του αγίου το καντήλι»

Iωάννης Πολέμης

Στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης οι μαθητές/τριες του Δ1 εργαστήκαμε πάνω σε ένα project  με θέμα «Ελιά… το υγρό χρυσάφι της γης».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις, ποιήματα, τραγούδια, ζωγραφική με λαδοπαστέλ, χειρόγραφα κείμενα σε μορφή διαλόγων και θεατρικά δρώμενα.

Περιηγηθήκαμε από τα αρχαία χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή διαπιστώνοντας την επί χιλιετίες παρουσία της ελιάς στον Ελληνικό και ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας!  Υπάρχει στην καθημερινή ζωή, στη διατροφή, στη φαρμακευτική, στον καλλωπισμό, στις λατρευτικές συνήθειες, στις εικαστικές τέχνες, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στα ήθη και τα έθιμα των λαών.

Δίκαια λοιπόν μιλάμε για έναν εντελώς ιδιαίτερο πολιτισμό… τον πολιτισμό της ελιάς!!!

Το  δεύτερο μέρος  είναι  ένα ταξίδι  γευσιγνωσίας  προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο. Φέραμε συνταγές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ψηφίσαμε την καλύτερη,  την μαγειρέψαμε και δοκιμάσαμε πολλά και ποικίλα αλμυρά και γλυκά εδέσματα με λάδι ελιάς. Έτσι ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας απολαμβάνοντας επάξια τους κόπους μας!!! Στιγμιότυπα από αυτή τη δουλειά θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας…

Θεατρικό Δρώμενο

 

Λέει η ελιά στον αφέντη της:

«Φρόντισέ με να σε θρέψω, πότισέ με να σε πλουτίσω!»

H ΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΣΑΣ ΣΤΟ ΑΙΑΝΤΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Στη Σαλαμίνα, στην Κοινότητα Αιαντείου, υπάρχει μια γέρικη, πολύ μεγάλη ελιά, γνωστή ως «Ελιά της Όρσας». Πρόσφατα το δέντρο χρονολογήθηκε από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Klorane, στα πλαίσια της αναζήτησης και βράβευσης των αρχαίων ελαιοδένδρων στην Ελλάδα, οι οποίοι υπολόγισαν πως η ηλικία του είναι 2.500 χρόνια. Η Όρσα ήταν μια κοπέλα που έζησε τον 17ο αιώνα και είχε ως μοναδική προίκα τη συγκεκριμένη ελιά.