Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

DSC 0058 1

Στις 18-11-2022 επισκεφθήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή για να παρακολουθήσουμε δύο από τα προγράμματα του Μουσείου:

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Με την εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, διαδραστικά εκθέματα και πολυμεσικές εφαρμογές, στην πρωτότυπη Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»,

Σκοπός της είναι να «εξερευνήσουμε» τον σεισμό, να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να εξοικειωθούμε με αυτό το φυσικό φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και γιατί τα μικρά παιδιά δεν έχουν βιώσει σεισμό.

Στην Ψηφιακή Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» «περιηγηθήκαμε» για να γνωρίσαμε καλύτερα αυτό το φυσικό φαινόμενο μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων, που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο, που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο , τη «Σεισμική Τράπεζα» και την «Καρέκλα Εικονικής Πραγματικότητας», αλλά και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε όταν συμβαίνει σεισμός.

«Κλιματική Αλλαγή και Εμείς»

Η Διαδραστική Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή έχει σκοπό να αντιληφθούμε τις συνέπειές της, τον βαθμό στον οποίο μας επηρεάζουν, αλλά και τον τρόπο που ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει. Η νέα γενιά ενημερώνεται για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να προετοιμαστεί και να τις αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.

Η κλιματική αλλαγή είναι η αλλαγή στις μέσες συνθήκες και στα μακροπρόθεσμα καιρικά φαινόμενα, μιας περιοχής, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι:

· Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, τήξη των πάγων, άνοδος στάθμης θάλασσας

· Όξυνση ακραίων καιρικών φαινομένων

· Ερημοποίηση εδαφών

· Απώλειες στη βιοποικιλότητα

· Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, άμεσες και έμμεσες

Για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη, ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, καθώς απειλεί άμεσα τη συνέχιση της ζωής μας, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε έως σήμερα και τα χρονικά περιθώρια για να αναλάβουμε δράση περιορίζονται δραματικά. 17 εκθεσιακοί σταθμοί, έχουν τα εξής θέματα:

Ενέργεια / Μεταφορές / Παραγωγή Τροφίμων / Χρήση Νερού / Απορρίμματα-Ανακύκλωση / Επιστημονική Έρευνα / Επιπτώσεις / Προσωπική Ευθύνη και Παγκοσμιότητα.