Διάφορα άρθρα

Η καταστροφή των δασών

 

Η φωτιά που βλέπετε προκλήθηκε ηθελημένα σε δάσος του Αμαζονίου. Θα καίει ανεξέλεγκτη για εβδομάδες, καταστρέφοντας το δάσος ώστε οι εκτάσεις αυτές να καλλιεργηθούν, εκτάσεις, όμως, που δεν είναι εύφορες και θα χρειαστούν τόνους χημικών λιπασμάτων για να δώσουν σοδειά.

Έτσι για ένα αβέβαιο κέρδος, ένας σπάνιος πόρος οξυγόνου χάνεται, χιλιάδες οργανισμοί εξαφανίζονται, σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού καταλήγουν στη θάλασσα και επιβαρύνεται το περιβάλλον με χημικά. Κάθε χρόνο καταστρέφεται δάσος συνολικής έκτασης 50 φορές η έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το άρθρο βρήκε ο Γιώργος Δημόπουλος Άγιος Σύλλας    2/2/2007 .    Ε΄ Τάξη.

 

Το πρόβλημα της ραδιενέργειας

 

 

Τα επικίνδυνα αποτελέσματα της ραδιενέργειας είναι δύο ειδών:

 

Πρώτον, ο άμεσος κίνδυνος από τη ραδιενέργεια μετά από κάποια ατύχημα.

 

Δεύτερον, το πρόβλημα της αποθήκευσης των ραδιενεργών καταλοίπων.

 

Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας παράγει υλικά που θέλουν χιλιάδες χρόνια για να “διαλυθούν”. Μέχρι τότε πρέπει να αποθηκευτούν σε μέρος υψίστης ασφαλείας με υψηλό κόστος. Όμως, κανείς δε θέλει μια τέτοια αποθήκη δίπλα στο σπίτι του.

 

Προς το παρόν, πολλές πλούσιες χώρες “λύνουν” το πρόβλημα με το να αδειάζουν τα πυρηνικά τους απόβλητα είτε στους ωκεανούς είτε σε φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

 

 

 

 

Το άρθρο βρήκε ο Ηλίας Τσικαλάκης, Άγιος Σύλλας 12 /3/ 2007   Δ΄  Τάξη.

 

 

 

 

Η καταστροφή της βιοποικιλότητας

 

Ίσως ακούγεται αστείο, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα είδη ζώων και φυτών υπάρχουν. Το λιγότερο είναι 5 με 10 εκατομμύρια. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι φτάνουν μέχρι τα 100 εκατομμύρια. Προς το παρόν, 1.050.000 είδη φυτών και 1.500.000 ζώων έχουν καταγραφεί. Τι μας χρειάζονται τόσα είδη; Οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον, η φύση είναι ένα κλειστό σύστημα. Κάθε είδος έχει τη δική του σημασία και η εξαφάνισή του μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες ακόμη και στη δική μας ζωή

Δεύτερον, πολλά είδη ζώων και φυτών είναι πολύ χρήσιμα στην Ιατρική, στη Βιολογία, στη Βιομηχανία, στη Γεωργία.

Ξέρετε, άραγε, ότι οι πρώτες ασπιρίνες κατασκευάστηκαν από τα φύλλα της ιτιάς και τα πρώτα λάστιχα αυτοκινήτων από το φλοιό του δέντρου “καουτσούκ”;

Τρίτον, και σημαντικότερον, είναι ένας λόγος ηθικής. Η χλωρίδα και η πανίδα της Γης μας δεν είναι μόνο ωραία. Είναι μοναδική. Έχουμε την υποχρέωση, αν θέλουμε πράγματι να θεωρούμαστε ανώτερα και έξυπνα πλάσματα, να την προστατεύσουμε και να την κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Αυτός ο κόσμος δε μας δόθηκε για να τον καταστρέψουμε. Μας δόθηκε για να ζήσουμε σ` αυτόν.

Το άρθρο βρήκε η Χρυσούλα Τσικαλά,Άγιος Σύλλας  12/ 2/2007   Ε΄ Τάξη.

 

 

Όζον

Το στρατοσφαιρικό όζον μπορεί να μετρηθεί είτε με πειραματικά μπαλόνια (μικρά αερόστατα) τα οποία μεταφέρουν όργανα για επιτόπιες μετρήσεις στη στρατόσφαιρα είτε από το έδαφος με ειδικά όργανα.

Έχουμε πει ότι το όζον απορροφά την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι μετρώντας την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στο έδαφος μπορούμε να υπολογίσουμε τη συγκέντρωση του όζοντος.

Γι’ αυτό το σκοπό χρησιμοποιούνται ειδικά όργανα που ονομάζονται φασματόμετρα.

 

Το όζον (Ο3) παράγεται από το οξυγόνο το οποίο διασπάται από την ηλιακή ακτινοβολία. Σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα γύρω από την επιφάνεια της Γης, στο ύψος των 25km, στην περιοχή της στρατόσφαιρας. Η σημασία του για τη ζωή στον πλανήτη μας είναι τεράστια γιατί το όζον απορροφά την, επικίνδυνη για άνθρωπο, υπεριώδη ακτινοβολία. Αν δεν υπήρχε το όζον θα πεθαίναμε από καρκίνο του δέρματος.

Αξίζει να τονίσουμε ότι όζον υπάρχει και στην τροπόσφαιρα, το τροποσφαιρικό όζον. Αλλά αυτό το όζον είναι βλαβερό για τον άνθρωπο (είναι καυστικό) και θεωρείται αέριος ρύπος.

Το άρθρο βρήκε ο Μανόλης Κατσαράκης, Άγιος Σύλλας 12/ 2 / 2007    Ε΄ Τάξη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *