Διδακτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

IMG 20230216 092901aΤην Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου του 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄και Δ΄τάξεων του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, επισκέφθηκαν την περιοδική έκθεση με τίτλο «Το παιχνίδι στην Αμβρακία. Αθύρματα για παιχνιδίσματα» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Άρτας, στα πλαίσια της σχετικής θεματικής του μαθήματος των εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Οι υπεύθυνες του μουσείου μας υποδέχτηκαν θερμά και μας οδήγησαν στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μια ξενάγηση στην αρχαία Αμβρακία και στα παιχνίδια με τα οποία τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν πριν από αρκετούς αιώνες. Μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο τα παιδιά γνώρισαν την “πλαταγή”, την πήλινη κουδουνίστρα, ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαιότητα, τις “πλαγγόνες” (κούκλες) το αγαπημένο παιχνίδι των κοριτσιών στην αρχαία Αμβρακία αλλά και το παιχνίδι που λαχταρούσαν όλα τα αγόρια, την “αμαξίς”.

IMG 20230216 100803 aΣτη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση του μουσείου όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αυθεντικά ευρήματα παιχνιδιών που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές και πλέον κοσμούν τις προθήκες του μουσείου καθώς και να παίξουν με τα αντίγραφα των αρχαίων παιχνιδιών, που υπάρχουν στον χώρο. Για μία στιγμή οι μαθητές είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν σε κάποια αυλή ή στο δρόμο κάποιας γειτονιάς της αρχαίας Αμβρακίας και έπαιζαν με τους “αστραγάλους” ή την “χαλκή μυία”.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπου τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους αγαπημένα παιχνίδια με πηλό, τα οποία πήραν μαζί τους ως ενθύμια της επίσκεψής τους στο μουσείο. Ευχαριστούμε τις υπεύθυνες του μουσείου για την ξενάγηση, τις χρήσιμες πληροφορίες αλλά και τη δημιουργική διάθεση που μας ενέπνευσαν!!

  IMG 20230216 100720      IMG 20230216 102743     IMG 20230216 095317  

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα παιχνίδια στην Αρχαία Αμβρακία μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω βίντεο.