Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ημέρα της εαρινής ισημερίας, όλα τα σχολεία του νομού μετά από προτροπή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας συμμετείχαν στη δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης»

Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος ,Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, εκτέλεσε το πείραμα του τον 3ου αιώνα μ.Χ. και με την εφαρμογή του κατόρθωσε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης με γεωμετρικό τρόπο. Οι υπολογισμοί του έφτασαν αρκετά κοντά στην πραγματική τιμή που έχουμε σήμερα ( περίπου 40.000 χλμ.). Ο Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μέτρησε τις διαστάσεις του πλανήτη Γη, γι’ αυτό και θεωρείται δημιουργός της μαθηματικής γεωγραφίας.

Στα βήματα του σπουδαίου αυτού αστρονόμου οι μαθητές των Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων πραγματοποίησαν το διάσημο πείραμα του στην αυλή του σχολείου μας.1

Τη Δευτέρα, στις 12 περίπου το μεσημέρι, με τον ήλιο στην κορυφή του ουρανού, οι μαθητές επέλεξαν το κατάλληλο σημείο στην αυλή και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί από τον Σύλλογο Αστρονομίας και Διαστήματος “Αστρολάβος” , έκαναν τις  καθορισμένες μετρήσεις και στη συνέχεια τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το αποτέλεσμα που έβγαλαν τελικά ήταν πολύ κοντά στην πραγματική τιμή της περιφέρειας της Γης στον Ισημερινό, με ελάχιστη απόκλιση.  2

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τον τρόπο διεξαγωγής του πειράματος μπορείτε να βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί ΕΔΩ.