Συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα Erasmus+ KA201 με τίτλο Be Emotional Techie – bridges between social emotional learning and technology.

         Το διάστημα από 15-18 Μαΐου 2022 το Δημοτικό σχολείο Αγροκηπίου – Χανιά, συμμετείχε στην τελευταία διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών στη Λισαβόνα του προγράμματος Erasmus+ KA201
με τίτλο Be Emotional Techie – bridges between social emotional learning and technology. Στις αποστολές συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί από τις χώρες της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Ισπανίας.
Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση και στη διάχυση στο ευρύ κοινό ,των αποτελεσμάτων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κατά την εφαρμογή των 12 συνεδρίων κοινωνικοσυναισθηματικής αγωγής σε μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Στην παρουσίαση αυτή συμμετείχε και το σχολείο μας, παρουσιάζοντας τα δικά του αποτελέσματα. Η ημερίδα αυτή είχε τίτλο International Journeys on Emotional Thought III και διοργανώθηκε από την συντονίστρια του προγράμματος Maria Caldeira.
 Καλεσμένοι ήταν εξέχουσες προσωπικότητες από την Πορτογαλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία που άνηκαν στον πολιτικό, επιστημονικό και διοικητικό χώρο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν προσκεκλημένοι διδάκτορες της ψυχιατρικής όπου με τις ομιλίες τους καθήλωσαν τους παρευρισκόμενους.

Τη δεύτερη και τρίτη μέρα συνεχίστηκαν οι παρουσιάσεις σε συναντήσεις μεταξύ των εταίρων. Η συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστημιακό και ερευνητικό ίδρυμα ISCTE.
Το Iscte – Instituto Universitário de Lisboa είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1972. Ακολουθώντας δραστηριότητες διδασκαλίας, έρευνας και κοινωνικής υπηρεσίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση.
Με περίπου 9000 φοιτητές εγγεγραμμένους σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, 450 καθηγητές και 220 μη διδακτικό προσωπικό, το Iscte είναι ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα πανεπιστήμια της χώρας.
Η οικοδέσποινα χώρα μας ξενάγησε στους χώρους του πανεπιστημίου και μας παρουσίασε εργαστήρια με τεχνολογία αιχμής για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου, καθώς και εργαστήρια κατασκευής αρχιτεκτονικών πρωτοτύπων κατασκευών χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές, μηχανές cnc με χρήση δέσμης laser, και ρομποτικούς βραχίονες. Σε πολλές κατασκευές σαν πρώτη ύλη χρησιμοποιούσαν το φελλό, μιας και η χώρα είναι παραγωγός και καλλιεργητής.
Τα εργαστήρια αυτά είναι ανοιχτά στους φοιτητές για χρήση, μελέτη και έρευνα.
Επίσης ξεναγηθήκαμε στην Πόλη της Λισσαβόνας βλέποντας τα υπέροχα αξιοθέατά της καθώς περπατούσαμε κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Τάγου.
Praca do Comercio
Τεράστια επιβλητική πλατεία! Υπέροχη πρωί βράδυ. Εκεί καταλήγει η rua Augusta με την εντυπωσιακή της Αψίδα
Padrao dos Descobrimentos
Επιβλητικό μνημείο περιστοιχισμένο από αγάλματα Πορτογάλων θαλασσοπόρων εξερευνητών.
Πύργος της Μπελέμ
Ο εντυπωσιακός Πύργος της Μπελέμ είναι σύμβολο της Λισσαβόνας και της Εποχής των Ανακαλύψεων.
Santa Maria de Belem Church
Είναι η εκκλησία της Μονής των Ιερωνυμιτών και η αρχιτεκτονική είναι απίστευτα εντυπωσιακή.
Berardo – Art Deco Museum
Μουσείο που εκθέτει μια σημαντική συλλογή αντικειμένων Art Nouveau και Art Deco.
Η επιστροφή μας, μας βρίσκει σοφότερους, γεμάτους νέες εμπειρίες, έτοιμους για επαναπροσδιορισμό της διδακτικής και παιδαγωγικής μας πορείας στα πλαίσια των γνώσεων που αποκομίσαμε από το ταξίδι και τη συναναστροφή με άλλους πολιτισμούς, και διαφορετικές εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις.
received 1054307685170724 received 730954248328556 received 347038070687659 IMG 20220516 091818IMG 20220517 153042IMG 20220516 161726IMG 20220518 WA0002