ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Τα παιδιά της Ε’ τάξης της κυρίας Αφροδίτης ετοίμασαν ένα νέο άρθρο για την εφημερίδα “ΗΡΩΙΚΑ ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ”, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Έγραψαν:

Στις 28 Μαρτίου, η κυρία Σιμέλα μας μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού, που γιορτάζεται στις 21 του μήνα. Διαβάσαμε αποσπάσματα από το βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Μέσα από τα μάτια τους», ακούσαμε τραγούδια όπως το τραγούδι των Λοκομόντο «Χέρια σαν κι αυτά» και του Ραμόν «Ρατσισμός» και είδαμε μικρές ταινίες και βίντεο.

Όλα όσα είδαμε μας έβαλαν σε σκέψεις, όμως αυτό που ξεχώρισα ήταν το «κοινωνικό πείραμα της ActionAidγια τον ρατσισμό». Ο ογκώδης Έλληνας «θύτης» και το μικρόσωμο «θύμα» από χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν ηθοποιοί. Όμως οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν απόλυτα αληθινές. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον πως, παρόλο που τα σχόλια του Έλληνα ήταν αγενή και προσβλητικά, κάποιοι συμφώνησαν μαζί του και υποδείκνυαν στο αβοήθητο και αμίλητο «θύμα» να σηκωθεί και να φύγει. Ευτυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων γύρω του διαφώνησε, του αντιμίλησε και του τόνισε πόσο απάνθρωπες ήταν οι κουβέντες του. (Έλενα)

Η ταινία «Το παιδί με την κόκκινη γραμμή» είναι πολύ δυνατή ταινία, στην οποία φαίνεται το εξής μήνυμα: Δεν έχει πάντα σημασία τι είναι αυτό που περιθωριοποιεί ένα παιδί που δέχεται το ρατσισμό. Μπορεί να είναι κάποιο φυσικό χαρακτηριστικό του, όπως το χρώμα του, κάτι το οποίο θεωρείται επικίνδυνο ή κάτι που είναι απλώς διαφορετικό. (Μιχάλης)

«Το παιδί με την κόκκινη γραμμή» στο μέτωπό του δέχτηκε τόσες ρατσιστικές χειρονομίες από τους συμμαθητές του. Όμως, όπως φάνηκε στο τέλος, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πόση καλοσύνη είχε μέσα του και πως τον κατηγορούσαν άδικα, ενώ δεν τον είχαν γνωρίσει. Ελπίζω από δω και πέρα να του φέρονται όπως του αξίζει (Δέσποινα)

Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα, θρησκεία και καταγωγή, αλλά δεν ξέρεις, όταν τον κοροϊδεύεις μπροστά του, τι νιώθει. (Ελένη)

Στο βίντεο με τίτλο «Πες όχι στον ρατσισμό», ένα αγόρι προσπαθεί να ανέβει σε ένα χιονισμένο βουνό, ενώ πέφτει το σκοτάδι και γύρω του παραμονεύουν αρκούδες και λύκοι. Κάνει προσπάθειες να ανάψει φωτιά αλλά στο τέλος πέφτει κάτω, σαν να θέλει να πεθάνει. Συζητήσαμε και καταλάβαμε ότι έτσι νιώθει ένας άνθρωπος στον οποίο φέρονται ρατσιστικά. Τα συναισθήματα που προκαλεί ο ρατσισμός είναι ΦΟΒΟΣ, ΜΟΝΑΞΙΑ, ΑΠΟΓΝΩΣΗ. (Νίκος)

Γι’ αυτό κι εμείς, τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημοτικού της Αγίας Μαρίνας φτιάξαμε μια αφίσα, για να πούμε «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ».

poster 02