“Ημέρα της Γης! – 22 Απριλίου 2024”

20240409 102714

Το θέμα της Ημέρας της Γης για το 2024, «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών» εστιάζει στον γνωστό εφιάλτη των πλαστικών που απειλεί άμεσα τόσο τον πλανήτη όσο και την υγεία των πολιτών.

Τη φετινή ημέρα της Γης, την αφιερώνουμε στα αρωματικά φυτά που φυτέψαμε!

20240409 102913

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συντονίζονται κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου για να γιορτάσουν το περιβαλλοντικό κίνημα, με την ονομασία Ημέρας της Γης.

αρχείο λήψης 2

Ιδιαίτερα φέτος, η ημέρα αυτή, αποκτά κομβική σημασία καθώς έχει θέμα: «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών» και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη. Ο εφιάλτης των μικροπλαστικών ελλοχεύει σήμερα και είναι πιο απειλητικός παρά ποτέ.

Πρόκειται για μια παγκόσμια εκδήλωση που γιορτάζεται συνεχόμενα από το 1970 και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Στις 21 Μαρτίου – ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο – ξεκίνησαν και οι πρώτες εκδηλώσεις, όχι μόνο στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Η Ημέρα της Γης – ως διεθνής εκδήλωση – καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του Αμερικανού γερουσιαστή και περιβαλλοντολόγου Γκέιλορντ Νέλσον και του μεταπτυχιακού φοιτητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ντένις Χέιζ.

Και οι δύο είχαν έντονες ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκλήθηκαν από μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα το 1969 στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Με αφορμή αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή σκέφτηκαν να θεσπίσουν την Ημέρα της Γης ως έναν τρόπο να εμπλέξουν και το ευρύ κοινό και να προωθήσουν τα πράσινα ζητήματα στην εθνική ατζέντα.

Εκείνη την πρώτη Ημέρα της Γης βγήκαν στους δρόμους πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία τους σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος καθώς το 1990 απέκτησε διεθνείς διαστάσεις, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και σήμερα συμμετέχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι όλων των ηλικιών σε σχεδόν 200 χώρες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή απειλή της αφρικανικής σκόνης που, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις, είναι γεμάτη βλαβερά μικροπλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής.

Οι περασμένες διοργανώσεις έχουν καλύψει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών θεμάτων, από την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή και την ανάγκη χρήσης καθαρής ενέργειας μέχρι την προστασία των ειδών και τα τεράστια – και αυτονόητα – οφέλη της δενδροφύτευσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που είτε έχουν αποψιλωθεί για βιομηχανική χρήση είτε έχουν καεί.

Φέτος, η θεματική καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρη ενόψει μιας ιστορικής συνθήκης του ΟΗΕ για τα πλαστικά, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2024 με πάνω από 50 χώρες, να ζητούν τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά μέχρι το 2040.

Οι διοργανωτές της Ημέρας της Γης προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ζητούν μείωση της παραγωγής όλων των πλαστικών κατά 60% έως το 2040.

 

 

20240409 102646