Θεατρική Αγωγή, “Παντομίμα η σιωπηλή τέχνη “

Αγαπημένα μου παιδιά γεια σας!

Εύχομαι να είστε όλοι καλά. Σήμερα σας έχω ετοιμάσει παιχνίδια και δραστηριότητες της αγαπημένης μας ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ!

Αρχικά, ας θυμηθούμε δυο πραγματάκια για την παντομίμα, όπως κάναμε κάθε φορά στην τάξη όταν το μάθημά μας γινόταν στο σχολείο…

-Στην παντομίμα χρησιμοποιώ τα χέρια, τα πόδια, το σώμα , τις ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ  του προσώπου μου, αλλά ΔΕΝ χρησιμοποιώ ΚΑΘΟΛΟΥ λόγια! – Η παντομίμα είναι μια σιωπηλή τέχνη, η γλώσσα της ψυχής  με την οποία μπορείς να εκφράζεις συναισθήματα και ιδέες με κινήσεις.  Ο μίμος που ειδικεύεται και εξασκεί την τέχνη της παντομίμας, χρησιμοποιεί και ειδικό μακιγιάζ. Συνήθως το πρόσωπό του είναι λευκό με τονισμένα ιδιαίτερα τα μάτια, τα φρύδια και το στόμα για να ξεχωρίζει η έκφραση του προσώπου του που είναι πολύ σημαντική. (Αν θέλετε μπορείτε να πειραματιστείτε κι εσείς.)

“Η παντομίμα είναι η γλώσσα της ψυχής” , Marcel Marceau.

 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…..

 

(Μην ξεχνάτε πως πάντα ξεκινάμε με το ζέσταμα).

 

Ζέσταμα: ξαπλώνουμε στο πάτωμα και κατρακυλάμε προς μια κατεύθυνση μέχρι να συναντήσουμε κάποιο εμπόδιο. Σταματάμε πριν το ακουμπήσουμε ή το ακουμπάμε ελαφρά. Μόλις γίνει αυτό στρίβουμε και κατρακυλάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επαναλαμβάνουμε δύο τρείς φορές επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετική κατεύθυνση. Έπειτα, γινόμαστε κουβαράκια και πιάνουμε όσο λιγότερο χώρο μπορούμε. Κατρακυλάμε πάλι σαν μπαλίτσες, με τον ίδιο τρόπο όπως πριν.  Το ίδιο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Συρθείτε με την κοιλιά σας, με την πλάτη σας, στο πλάι… Αφού τελειώσουμε με αυτή την άσκηση, βρισκόμαστε όλοι γονατισμένοι στο πάτωμα. Ήρθε η ώρα να μεταμορφωθούμε σε…. (χρόνος για κάθε ‘μεταμόρφωση’ περίπου 15 δευτερόλεπτα) – Σαλιγκάρια, – φίδια, – βατραχάκια, -χελώνες,  -κροκόδειλοι, – σκαθάρια, – πάπιες, – γατούλες,  – σκύλοι, -ψάρια, -λιοντάρια, – γαϊδουράκια. (σας υπενθυμίζω πως δεν χρησιμοποιούμε καθόλου λόγια).

 

Ας περάσουμε τώρα στις ασκήσεις παντομίμας που τόσο μας αρέσουν….

 

Θέματα:

 

  • Απλώνεις ρούχα. Ξαφνικά το σκοινί κόβεται και όλη η μπουγάδα πέφτει κάτω
  • Ψάχνεις ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη. Το βρίσκεις, αλλά καθώς το βγάζεις, πέφτουν όλα τα βιβλία από το ράφι κάτω (ή πέφτουν πάνω σου).
  • Καθώς κεντάς, τρυπάς το δάχτυλό σου με τη βελόνα.
  • Τρως ψάρι με πολύ όρεξη, σου στέκεται όμως στο λαιμό ένα κοκαλάκι.
  • Ετοιμάζεσαι να ντυθείς, αλλά δεν ξέρεις τι να βάλεις. Στο τέλος αποφασίζεις, το πρόβλημα όμως είναι πως δεν ξέρεις να δέσεις τη γραβάτα.
  • Ανοίγεις το ντουλάπι της κουζίνας και βλέπεις μέσα ένα νεκρό ποντικό.
  • Κοιμάσαι, αλλά ένα κουνούπι σε ενοχλεί. Προσπαθείς να το διώξεις αλλά αυτό επιμένει.
  • Βλέπεις τηλεόραση τρώγοντας. Το έργο είναι μια ταινία τρόμου.
  • Είσαι γαμπρός (ή νύφη) και περιμένεις τη νύφη (ή το γαμπρό), η οποία (ο οποίος) δεν έρχεται ποτέ.
  • Πλένεις το σκύλο σου. Ο σκύλος σου όμως δεν θέλει να τον πλύνεις.
  • Μαγειρεύεις, αλλά τίποτα δεν πάει καλά. Το κέικ δεν φουσκώνει, οι λουκουμάδες εκρήγνυνται στο τηγάνι με θόρυβο, το φαγητό καίγεται, το ποπκόρν πετάγεται παντού μέσα στην κουζίνα.
  • Μεταφέρεις μια τούρτα, σκοντάφτεις στο δρόμο και πέφτεις.

 

 

Από αυτά τα θέματα παντομίμας, διαλέξτε τρία, ( ή παραπάνω ή και όλα αν θέλετε), σταθείτε μπροστά σε ένα καθρέφτη ή μπροστά στα άλλα μέλη της οικογένειάς σας και αναπαραστήστε τα με παντομίμα.

 

Υπενθυμίζω…. δεν χρησιμοποιώ καθόλου λόγια!!

 

Εάν θέλετε μπορείτε να εξελίξετε το κάθε θέμα, αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη.

 

*Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην παντομίμα, για να είναι κατανοητά από το κοινό, πρέπει να προσέχουμε να μην αλλάζουν σχήμα, μέγεθος ή βάρος.

 

 Καλή διασκέδαση!!!!!!

Ιωάννα Βοργιά

εκπ/κός Θεατρικής Αγωγής

Πηγή:  “Θεατροπαιχνίδια “, Αννέτα Παπαθανασίου – Ολυμπία Μπασκλαβάνη, εκδ. Κέδρος.