Μεγάλη Τετάρτη

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, με το ιερό Ευχέλαιο και την τελετή του Νιπτήρος στην εκκλησία μας.

Η Μεγάλη Τετάρτη, το μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στον Ιησού Χριστό κι άλειψε τα πόδια Του με μύρο. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανώτατου δηλαδή Δικαστηρίου τους, για τη λήψη καταδικαστικής απόφασης του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Η αμαρτωλή που μετανόησε και άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού της Μεγάλης Τετάρτης διαβάζεται η περικοπή από το ευαγγέλιο του Ιωάννη που ακολουθεί.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, ο Ιησούς προσκλήθηκε σε δείπνο στο σπίτι ενός Φαρισαίου, του λεπρού Σίμωνα. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, μπήκε στο σπίτι μια αμαρτωλή γυναίκα, κρατώντας στα χέρια της αλαβάστρινο δοχείο γεμάτο με μύρο.

Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ’ τον καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από  την προδοσία, αλλά μάταια.

Έτσι, η γυναίκα προχώρησε προς το μέρος του Ιησού και αφού στάθηκε πίσω του, γονάτισε και άρχισε να κλαίει. Άνοιξε το δοχείο και άρχισε να ρίχνει μύρο πλένοντας τα πόδια του Ιησού, ενώ ταυτόχρονα τα δάκρυα της έτρεχαν σαν ποτάμι από τα μάτια της. Αφού άδειασε το δοχείο ξέπλεξε τα μαλλιά της και με αυτά σκούπισε τα πόδια του Ιησού, φιλώντας τα αδιάκοπα.

Αμέσως ο Ιησούς γύρισε προς τη γυναίκα και της είπε: «Σου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου». Όλοι οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να διερωτώνται ποιος είναι αυτός που μπορεί να συγχωρέσει αμαρτίες και ο Χριστός γύρισε ξανά προς την γυναίκα και της είπε: «Η πίστη σου σε έσωσε, πήγαινε στο καλό».

Με το συγκεκριμένο περιστατικό, συγκρίνεται η μετάνοια της γυναίκας με το ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζονται οι δύο ψυχικές καταστάσεις. Η γυναίκα ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ τον Θεό.

Οι λειτουργίες της ημέρας

Νωρίς το απόγευμα, πριν την Τελετή του Νιπτήρος, ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Στο τέλος της Ακολουθίας, γίνεται η χρίση με το αγιασμένο έλαιο. Χρίεται σταυροειδώς το μέτωπο, το σαγόνι, οι δύο παρειές και τα χέρια μέσα στην παλάμη και στο εξωτερικό τους μέρος. Μ’ αυτή την χρίση, ζητούμε από τον Κύριο να θεραπεύσει το πνεύμα, τις σκέψεις κι ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο. Ακόμη, να δίνει δύναμη σ’ εκείνα τα μέλη του σώματος με τα οποία κάνουμε τις περισσότερες πράξεις (π.χ. τα χέρια είναι τα μέλη που εκτελούν τις εντολές του μυαλού μας). Πολλοί πιστοί παίρνουν στο σπίτι τους βαμβάκι με το αγιασμένο έλαιο για ευλογία όπου και το φυλάσσουν.

Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης και αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα:

  • Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό,
  • τον Μυστικό Δείπνο δηλαδή η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας,
  • την Προσευχή του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή, στο Όρος των Ελαιών, πριν από την σύλληψή του και
  • την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Η ημέρα έτσι είναι αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Το βασικό τροπάριο της ημέρας, «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

Άκουσε το τροπάριο  «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί»