Γεωγραφία, Σεισμοί και ηφαίστεια

Πεμπτο-Εκτάκια μου,

Σε συνέχεια του προηγούμενου μαθήματος Γεωγραφίας που αφορούσε τα ηφαίστεια ήρθε η στιγμή να δούμε το άλλο σπουδαίο και σοβαρό φυσικό φαινόμενο που επιφέρει αλλαγές στην επιφάνεια της γης: τους σεισμούς!!!

Kάποιοι/ες τους έχετε ακούσει και κάποιοι/ες τους έχετε νιώσει!!!

Αλήθεια τι συναισθήματα μας γεννιούνται αν βρεθούμε σ΄έναν σεισμό;

Aκούστε το πολύ πετυχημένο τραγούδι για τον «σεισμό» από τα… «Ημισκούμπρια»

Mάθετε για τους σεισμούς λοιπόν απ΄το βιβλίο της Γεωγραφίας μας! αλλά και από το διαδίκτυο ώστε όσα περισσότερα ξέρουμε τόσο πιο πολύ προστατευόμαστε!

Το ξέρατε ότι μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σεισμικότητα (το πού και πότε γίνεται σεισμός) σε πραγματικό χρόνο;;; δηλαδή τώρα που μιλάμε;;; Eε Ναι!! εδώ!

Κουίζ δέκα ερωτήσεων (πολλαπλών επιλογών, σωστού – λάθους, εντοπισμού στον χάρτη), σχετικά με τους σεισμούς και τα ηφαίστεια στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3299

Μπορείτε να θυμηθείτε στο ντοκυμαντέρ και το τσουνάμι που είχε προκληθεί από σεισμό στην Ινδονησία το 2004 και πολλοί άνθρωποι ξαφνικά έχασαν τη ζωή τους.

Προτείνεται και η δραστηριότητα εξερεύνησης στον Χάρτη της Ελλάδας με τους σεισμούς και τα ρήγματα της χώρας με στόχο να γνωρίσετε οι μαθητές/τριες ελληνικά ρήγματα και τους σεισμούς και να εξηγήσετε τον λόγο διαφοροποίησης της σεισμικής επικινδυνότητας ανά περιοχή της χώρας.
Επάνω σε οποιονδήποτε από τους χάρτες αυτούς μπορείτε  να εμφανίσετε τη θέση των ρηγμάτων του ελλαδικού χώρου, καθώς και το επίκεντρο των σεισμών που έπληξαν τη χώρα και είχαν ένταση μεγαλύτερη των 5 βαθμών της κλίμακας Richter.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ:
Κοσμάς Αθανασιάδης, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δασκάλων
Γιάννης Σαλονικίδης, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 Δασκάλων

Τέλος διαβάστε τις Οδηγίες προφύλαξής μας πριν και μετά από έναν σεισμό!

ΟΑΣΠ_ΦΥΛΛΑΔΙΟ_ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ_ΟΔΗΓΙΕΣ_ΣΕΙΣΜΟΣ

ΟΑΣΠ_ΑΦΙΣΑ_ΠΡΙΝ_ΜΕΤΑ

Καλή περιήγηση στον κόσμο των αλλαγών παάανω στην επιφάνεια της ΓΗΣ μας!

κα Μαρία