Θεατρική Αγωγή, Κουκλοθέατρο-Ένας άλλος κόσμος

Το κουκλοθέατρο είναι ένα θέαμα ιδιαίτερα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Το καλό κουκλοθέατρο είναι μια συναρπαστική τέχνη που ζει την εντελώς δική της ζωή. Ένα  διαδεδομένo είδος κουκλοθέατρου είναι οι μαριονέτες.  Στα ελληνικά έχουμε δυο ωραίες λέξεις γι αυτό το είδος. Είναι τα ανδρείκελα ( = ομοιώματα ανθρώπου ) και νευρόσπαστα  ( = κινούμενα με νεύρα, δηλαδή χορδές). Τα νευρόσπαστα παίζονται με νήματα ή σύρματα, που τα χειρίζεται αθέατος από ψηλά αυτός που κινεί τις κούκλες. Η Γερμανία και η Αυστρία φημίζονται για την παράδοση των μαριονετών. Υπάρχει και ένα άλλο είδος κουκλοθεάτρου, στο οποίο οι κούκλες παίζονται με ραβδάκια, που τα κρατούν κρυμμένοι κάτω από την κουκλοσκηνή οι χειριστές τους.

Χειροκίνητο κουκλοθέατρο

Το πιο απλό κουκλοθέατρο είναι αυτό που παίζεται με τα χέρια. Βάζουμε στα χέρια τις κούκλες όπως τα γάντια και τις κινούμε. Η κίνηση γίνεται με τα δάχτυλα, κυρίως με τον δείχτη και τον αντίχειρα. Οι κούκλες αυτές έχουν σταθερά κεφαλάκια και χαλαρές φορεσιές. Αυτός που τις χειρίζεται είναι κρυμμένος κάτω από το άνοιγμα της κουκλοσκηνής. Γενικά, το κουκλοθέατρο είναι αγαπητό σε όλες τις χώρες. Το κουκλοθέατρο έχει αρχαία προέλευση, αλλά μερικοί από τους βασικούς «τύπους» προέρχονται από την Κομμέντια ντελλ’ Άρτε ( Ιταλικό είδος θεάτρου). Ο κωμικός Πουλτσινέλα είναι ο πιο διάσημος πρόγονος.

β) Δραστηριότητα

Φτιάχνοντας μια παράσταση κουκλοθέατρου

Οδηγίες

  • Μπείτε στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/10901
  • Σύρετε με τον κέρσορα τις κούκλες από το κουτί για να τις τοποθετήσετε στο σωστό μέρος.
  • Επιλέγετε τον γαλάζιο κύκλο δεξιά ( το χεράκι με τον δείχτη).
  • Επιλέγετε τις κούκλες που θα πάρουν μέρος στην παράσταση.
  • Πατώντας το συννεφάκι της κάθε κούκλας εμφανίζεται μία γραμματοσειρά στο κάτω μέρος της οθόνης. Εκεί μπορείτε να γράψετε διαλόγους για το δικό σας θεατρικό έργο!!

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας!!!

Καλή διασκέδαση!!!

Ιωάννα Βοργιά

Πηγές:

  • Παιδικός οδηγός για Γνωριμία με το Θέατρο. Εκδόσεις Διάγραμμα/Ντουντούμης
  • Φωτόδεντρο
  • Φωτογραφίες: pinterest