“ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ” Δράση για την ομαλή μετάβαση των μαθητών της Α΄ τάξης

Η Α’ Δημοτικού αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή των παιδιών. Δεν είναι απλώς η γνωριμία και η εξοικείωση με τα γράμματα και τους αριθμούς. Πρόκειται για την «είσοδο» των μικρών παιδιών στην «επίσημη» σχολική ζωή, τη «ζωή των μεγάλων». Αυτή η μετάβαση από το οικείο και διασκεδαστικό Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό «με τα διαβάσματα», πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο φιλική και ανώδυνη. Αυτή η μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες βάσεις, να απαλείψει τους φόβους των μικρών μαθητών και να τους καλλιεργήσει την αγάπη για το σχολείο, ή αντίθετα να εξαφανίσει το ενδιαφέρον τους και να τους απομακρύνει απ’ αυτό.

Με αφορμή , λοιπόν, το καλωσόρισμα των νέων μας μαθητών και στα πλαίσια των δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού, υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το πρόγραμμα «Φύλακας Άγγελος». Στην αρχή της πρώτης εβδομάδας «αναθέσαμε» τα πρωτάκια στα εκτάκια, που ανυπομονούσαν γι’ αυτή τη στιγμή. Τις επόμενες ημέρες  ακολούθησε γνωριμία ανάμεσα στα ζευγαράκια. Οι μαθητές είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν αρκετά πράγματα ο ένας για τον άλλο.Αυτό ήταν μόνο η αρχή! Μια πετυχημένη αρχή, αφού παρατηρήσαμε με πόση χαρά συμμετείχαν τα παιδιά και των δύο τάξεων!

Την Πέμπτη 26/9/2019 πραγματοποιήσαμε μια μικρή ενδοσχολική γιορτή παρουσία των γονέων της Α’ τάξης. Οι μαθητές της ΣΤ’ είχαν ετοιμάσει αρκετές εκπλήξεις στους καινούριους τους φίλους.  Τραγούδησαν τα τραγούδια «Πηγαίνω στο σχολειό»(προσόμοιο του «Έλα βρε Χαραλάμπη») και «Ανοίγει το σχολείο» (προσόμοιο του «Ήταν ένα καράβι») σε στίχους της εξαιρετικής μουσικού Κυριακής Φλώρου, που υπηρέτησε πέρυσι στο σχολείο μας. Στη συνέχεια, εκφώνησαν έναν «λόγο» καλωσορίσματος και παρουσίασαν  τα πρωτάκια τους προσφέροντάς τους ένα συμβολικό δώρο, που με τόση επιμέλεια είχαν ετοιμάσει με τη δασκάλα τους, κ. Ειρήνη Βιλανάκη (μια ζωγραφιά, ένα ποίημα και μια κάρτα με κάποια συμβολικά υλικά.). Η γιορτούλα έκλεισε με το «Παίζοντας με την Αλφαβήτα». Η χαρά και η ικανοποίηση των μικρών –καθώς και η συγκίνηση στα μάτια των γονέων- ήταν εμφανής.

Τώρα στα διαλείμματα πρωτάκια κι εκτάκια κάνουν παρέα αναπτύσσοντας μια φιλική – αδελφική σχέση. Οι μεγάλοι «προστατεύουν» τους μικρούς κηδεμονευομένους τους (τους δένουν τα κορδόνια, τους ανοίγουν τη συσκευασία του φαγητού τους όταν δυσκολεύονται, τους συνοδεύουν ως την πόρτα την ώρα που σχολάνε κα.) και οι μικροί νιώθουν ασφάλεια, γνωρίζοντας πως εκτός από τη δασκάλα τους, έχουν κι ένα μεγάλο φίλο, μικρό προστάτη, φύλακα άγγελο στο σχολείο. Έτσι, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, κάθε πρωτάκι θα αποχαιρετήσει το εκτάκι του στη γιορτή λήξης και θα μοιραστεί μαζί μας εικόνες, στιγμές, συναισθήματα που του δημιούργησε αυτή η σχέση.

Είδαμε ακόμα και τους πιο ζωηρούς  μαθητές της ΣΤ’ να μπαίνουν στο ρόλο του κηδεμόνα και να συμπεριφέρονται με αξιοσημείωτη ωριμότητα! Νιώθουν ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους μικρούς τους φίλους και οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα ώστε να μην τους απογοητεύσουν. Από την άλλη, οι μαθητές της Α’ έχουν πλέον εγκλιματιστεί και το «μεγάλο σχολείο» δεν τους φαίνεται πια και τόσο μεγάλο!!! …Κι αν κάτι τους δυσκολεύει, ξέρουν ότι μπορούν να συμβουλευτούν το φύλακα άγγελό τους!

Μακάρι τα παιδιά μας μεγαλώνοντας να μάθουν να νοιάζονται για τους άλλους, να μοιράζονται, να παρηγορούν, να προσφέρουν, να αγαπούν και να γίνουν καλοί και συμπονετικοί άνθρωποι!

Ευχαριστούμε θερμά τη δασκάλα της ΣΤ΄ τάξης κ. Ειρήνη Βιλανάκη και τη δασκάλα της Α΄ τάξης κ. Ναυσικά Μασούρα, που οργάνωσαν τόσο ωραία αυτή τη γιορτή.