Δεκαήμερο δράσεων του Δημοτικού Σχολείου Αδριανής-Νικηφόρου με τη Βιβλιοθήκη Αδριανής

Το Δημοτικό Σχολείο Αδριανής-Νικηφόρου σε μία προσπάθεια ανάπτυξης δημιουργικής σχέσης και επαφής των μαθητών του σχολείου με την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της κοινότητας Αδριανής, πραγματοποίησε δράσεις το τελευταίο δεκαήμερο του σχολικού έτους. Στο πλαίσιο ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας το Δημοτικό Σχολείο (ανά τάξη, λόγω των προβλεπόμενων μέτρων κατά του κορωναϊού) επισκέφτηκε την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του χωριού για μια πρώτη γνωριμία με το χώρο αλλά και με τη διαδικασία του δανεισμού που εφαρμόζεται.

Στη συνέχεια, στο χώρο του σχολείου, η κάθε τάξη διάβασε το βιβλίο που επέλεξε και οι μαθητές εικονογράφησαν εξώφυλλα και σκηνές, διάλεξαν λέξεις με ήχους και χρώματα, τραγούδησαν, χόρεψαν, έπαιξαν και μέσα από εικαστικές, μουσικοκινητικές δραστηριότητες ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Γνώρισαν επίσης τον ευεργέτη του χωριού, ιατρό, κ. Στυλιανό Σαμαρά και την ευγενική του χορηγία, που μέσω του κληροδοτήματος που άφησε, η βιβλιοθήκη της Αδριανής εμπλουτίζεται κάθε χρόνο.

Αναγνώρισαν λοιπόν την αξία μιας τέτοιας πράξης, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλλει στην πρόοδο της τοπικής κοινωνίας.

Τον ευχαριστούμε θερμά και θα τον θυμόμαστε πάντα!

Η δράση της κάθε τάξης:

Α΄τάξη 

Οι μαθητές διάβασαν το παραμύθι “Ο ραφτάκος των λέξεων” και ανακάλυψαν ότι τα υφάσματα ήταν ραμμένα με λέξεις! Θέλησαν να μάθουν το μυστικό της τέχνης του και πώς καταφέρνει να φτιάχνει τόσο υπέροχα ρούχα με λέξεις. Έτσι έμαθαν ότι οι λέξεις έχουν δύναμη και μπορούν να πετύχουν πολλά.

Οι λέξεις μπορούν να ξεκινήσουν και να σταματήσουν έναν πόλεμο!

Οι λέξεις μπορούν να σε κάνουν αδύναμο και δυνατό!

Οι λέξεις μπορούν να  σε κάνουν να ξεχάσεις και να θυμάσαι!

Οι λέξεις μπορούν να σε κάνουν δειλό και γενναίο!

Οι λέξεις μπορούν να σε πληγώσουν και να σε γιατρέψουν!

Οι λέξεις μπορούν να σε κάνουν να χάσεις  και να κερδίσεις έναν φίλο!

Έχοντας όλα όσα έμαθαν από τον ραφτάκο των λέξεων στη συνέχεια έφτιαξαν “Το πουλόβερ της φιλίας” ακολουθώντας τις συμβουλές του.

 

Β΄τάξη

Κατά τη διάρκεια της δράσης της Β΄ τάξης για τη γνωριμία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αδριανής οι μαθητές διάβασαν στην τάξη το παραμύθι «Τρελή περιπέτεια στο παραμυθένιο δάσος». Το βιβλίο μιλάει για την προστασία του περιβάλλοντος και την αγάπη που πρέπει να δείχνει ο άνθρωπος σ’ αυτό. Παράλληλα οι μαθητές ζωγράφισαν για το περιβάλλον κι έμαθαν το τραγούδι «Όλα μπορούν να ‘ναι χρήσιμα» από το CD “Σώστε τη γη».

Οι μαθητές διάβασαν επίσης ένα ακόμη βιβλίο «Ο ποδηλατάκης» , το οποίο δίνει οδηγίες στα παιδιά για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται όταν κυκλοφορούν στον δρόμο. Στο πλαίσιο αυτού του βιβλίου οι μαθητές τραγούδησαν και ζωγράφισαν το μελοποιημένο  ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Η ποδηλάτισσα».

 

Γ΄-Δ΄τάξεις

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι Γ΄-Δ΄τάξεις σε συνεργασία ασχολήθηκαν με το θέμα της φιλαναγνωσίας και μέσα από αναγνώσεις λογοτεχνικών βιβλίων, παρουσιάσεις και αναφορές σε συγγραφείς παιδικών βιβλίων τονίστηκε η σπουδαιότητα και η ευεργετική επίδραση βιβλίου. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση στις υπόλοιπες τάξεις στην αυλή του σχολείου, της χορογραφίας, την οποία επιμελήθηκαν τα παιδιά, πάνω στο τραγούδι ¨Μάγειρας¨του Μ. Φραγκούλη.

 

Ε’ τάξη

Οι μαθητές της Ε ΄τάξης στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και με αφορμή τη γνωριμία με την ανακαινισμένη  βιβλιοθήκη της Αδριανής, θέλησαν να δώσουν το δικό τους μήνυμα αγάπης προς το βιβλίο. Διάβασαν,  γνώρισαν σημαντικά έργα βραβευμένων συγγραφέων και  παρουσίασαν δραματοποιημένη την ιστορία του πιο διάσημου λογοτεχνικού ήρωα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το διαφορετικό ψαράκι « Ο Τριγωνοψαρούλης» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που διεκδικεί την αποδοχή. Ένα ψάρι που δε μοιάζει με κανένα άλλο κι έτσι όλα τα πλάσματα του βυθού το κοροϊδεύουν. Όμως όταν έρχεται η ώρα δείχνει τις δυνάμεις του και προσφέρει τη σωτηρία … κι ένα δίδαγμα.
Οι μαθητές δραματοποίησαν λοιπόν μία σκηνή του βιβλίου και στη συνέχεια την χόρεψαν!!!

 

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΔΡΙΑΝΗΣ

Δημοτικό σχολείο Αδριανής- Νικηφόρου


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.