Έθιμα Χριστουγέννων

Έθιμα Χριστουγέννων

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και με διάφορες εκδηλώσεις. Κατά την ημέρα αυτή γίνεται ανταλλαγή δώρων και επισκέψεων και επικρατούν διάφορα έθιμα, όπως της βασιλόπιτας κ.ά. τα οποία μας κληροδότησαν οι βυζαντινοί πρόγονοί μας, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες των αρχαίων συγγραφέων, ούτε οι Έλληνες, ούτε οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την πρώτη μέρα του χρόνου. Οι δυο αυτοί λαοί που εκπροσωπούν τον αρχαίο κόσμο συνήθιζαν να γιορτάζουν την πρώτη μέρα κάθε μηνός. Οι περισσότερες μάλιστα ελληνικές πόλεις δε συμφωνούσαν ούτε ως προς την αρχή του χρόνου. Το ίδιο συνέβαινε και ανάμεσα στους ανατολικούς λαούς.

Ρονάλντο Πάλι

 

Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός και γέννα) δηλώνουν την ετήσια  χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ’ επέκταση το σύνολο των εορτών από της γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων « των Χριστουγέννων». Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου. 

Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο.

Αποστόλης Σαπέτκο

Σχετικά με ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΔΡΙΑΝΗΣ

Δημοτικό σχολείο Αδριανής- Νικηφόρου


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: 8. Διάφορα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.