ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Σήμερα στηρίξαμε στον τοίχο μπαλόνια χωρίς κόλλα, κλωστή ή κολλητική ταινία. Σηκώσαμε με το στυλό μας μικρά κομματάκια χαρτιού χωρίς να τα αγγίξουμε. Πλησιάσαμε ένα μπαλόνι στο κεφάλι μας και σηκώσαμε τις τρίχες χωρίς να χρειαστεί να τις ακουμπήσουμε. Μάθαμε ότι όλα αυτά δεν έγιναν μαγικά αλλά στηρίζονται σε ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται στατικός ηλεκτρισμός:

  Τα υλικά σώματα αποτελούνται από άτομα. Κάθε φορά που υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του αριθμού των θετικών και αρνητικών φορτίων σε ένα αντικείμενο, οδηγεί σε στατικό ηλεκτρισμό.

Το τρίψιμο ενός μπαλονιού στα ρούχα μας το κάνει να κολλάει λόγω στατικού ηλεκτρισμού. Κάθε φορά που τρίβονται αντικείμενα, ένα από αυτά χάνει ηλεκτρόνια και φορτίζεται θετικά, ενώ το άλλο μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρόνια και να φορτίζεται αρνητικά. Τα αντίθετα φορτία ελκύουν το ένα το άλλο και αυτό το στατικό ηλεκτρισμό κάνει τα αντικείμενα να κολλάνε μεταξύ τους.

Όταν ένα μπαλόνι τρίβεται με τα μαλλιά σας, φορτίζεται. Τώρα καθώς φέρνουμε το μπαλόνι κοντά σε ένα ουδέτερο αντικείμενο όπως το χαρτί, τα ηλεκτρόνια στην επιλογή απομακρύνονται από το μπαλόνι, ενώ τα πρωτόνια έλκονται από αυτό. Έτσι, το αντικείμενο αναπτύσσει ένα ελαφρύ θετικό φορτίο και έλκεται από το αρνητικά φορτισμένο μπαλόνι, λόγω του οποίου το μπαλόνι κολλάει στο αντικείμενο.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!

 

 

 

3 3 4 4 5 3 6 4 7 3 8 2 325981694 1971042303242339 4534408693654886611 n

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.