Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν σε ξεχωριστές και δημιουργικές δράσεις στο μάθημα της Μουσικής, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Γκάντζου Μαρίας. Οι δράσεις στόχευαν όχι μόνο στην απόκτηση μουσικών γνώσεων, αλλά και στη βιωματική μάθηση, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι ακόλουθες:
1. «Η Αναπνοή και η σημασία της στη Μουσική»
Μέσα από δραστηριότητες και βιωματικά παραδείγματα, οι μαθητές γνώρισαν τα είδη της αναπνοής και κατανόησαν τη σημασία της σωστής αναπνοής τόσο στη μουσική έκφραση όσο και στην καθημερινότητά τους.
2. «Το Μουσικό Ζάρι – Μαθαίνοντας τις νότες μέσα από το παιχνίδι»
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ τάξης κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν το Μουσικό Ζάρι, μέσα από το οποίο εξασκήθηκαν στις νότες με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο.
3. «Ο Μουσικός Τοίχος (Music Wall)»
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Δημιουργώντας μαζί: Ανακύκλωση και Μουσική”, οι μαθητές αξιοποίησαν υλικά από παλιά και αχρησιμοποίητα οικιακά σκεύη, δίνοντάς τους νέα ζωή και δημιουργώντας ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο – τον Μουσικό Τοίχο (Music Wall). Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου, και κυρίως της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του, συνδυάζοντας τη μουσική με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ανακύκλωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολυσύνθετο και λειτουργικό μουσικό όργανο που ενώνει τη δημιουργικότητα, τη χαρά του παιχνιδιού και τη βιωματική μάθηση.
4. «Κατασκευή Σείστρων»
Συνεχίζοντας τη δράση “Δημιουργώντας μαζί: Ανακύκλωση και Μουσική”, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων κατασκεύασαν τα δικά τους σείστρα (μουσικά όργανα κρούσης), χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα μεταλλικά στοιχεία, ένα κλαδάκι από τη φύση και λίγη μπετονιά. Με πολλή φαντασία και χαρά δημιούργησαν τα δικά τους μουσικά έργα, δίνοντας νέα ζωή σε απλά υλικά και μαθαίνοντας τη σημασία της ανακύκλωσης μέσα από τη μουσική.
5. «Κατασκευή Ξύστρας – Γκουίρο»
Η Δ΄ τάξη ταξίδεψε στον κόσμο των κρουστών κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες ξύστρες, γνωστές και ως γκουίρο. Πλαστικά μπουκαλάκια με ανάγλυφες επιφάνειες αποτέλεσαν τη βάση του νέου μουσικού οργάνου, ενώ για επικρουστήρες χρησιμοποιήθηκαν κινέζικα ξυλάκια (chopsticks). Το σετ διακοσμήθηκε με αυτοκόλλητη ταινία για χρώμα και στυλ. Οι μαθητές διασκέδασαν παίζοντας ρυθμικά μοτίβα και εξερευνώντας νέους ήχους.
6. «Φτιάχνοντας το δικό μας Τσέμπε (Djembe)»
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να κατασκευάσουν το παραδοσιακό κρουστό όργανο Τσέμπε, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικές γλάστρες, κομμάτια από δέρμα και σχοινί.
Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με πολύ μεράκι και στη συνέχεια οι μαθητές πειραματίστηκαν, παίζοντας ρυθμικά σχήματα, ανακαλύπτοντας τις ηχητικές δυνατότητες του νέου τους μουσικού οργάνου.