Η λειτουργία της ακοής

20 Ιανουάριος 2018  Με ετικέτα , , ,

   Εισαγωγικά…

   Ένα από τα πρώτα μαθήματα στη Μουσική στο Δημοτικό Σχολείο μπορεί να είναι η ανατομία και η λειτουργία του αφτιού. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα υλικό αφόρμησης την προβολή του συγκεκριμένου έργου κινουμένων σχεδίων. (Πρωτότυπος τίτλος: Il était une fois… la Vie, 1986, του Albert Barillé, που προβλήθηκε από το γαλλικά μέσα Canal+ & FR3.)

Έπειτα για εμπέδωση μπορούν τα παιδιά να σχεδιάσουν γραφικά στοιχεία από την προβολή.
Οι χαρακτήρες και το περιβάλλον του έργου, μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν με απλές κινήσεις γραμμών και επιχρωματισμούς.
​​    Στη συνέχεια θα δούμε βήμα προς βήμα πως θα γίνει ο σχεδιασμός των φιγούρων του έργου. Δεν χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση και ικανότητες στην τέχνη της ζωγραφικής. Κάποιες μορφές ίσως είναι αρκετά εύκολο να σχεδιαστούν τα παραπάνω που αναφέρουμε. Ιδανική δραστηριότητα για διαθεματική προσέγγιση με το μάθημα των εικαστικών.

Αξιοποίηση υλικού

   Αφού παρακολουθήσουμε όλο το επεισόδιο, εξηγούμε στους μαθητές το ρόλο και τη λειτουργία των ζωντανών κυτταρικών οργανισμών. Συνήθως εντυπωσιάζονται με τις μορφές που βλέπουν και η συνήθης ερώτησή τους είναι αν έχουμε ανθρωπάκια μέσα στο σώμα μας.
Έπειτα, επικεντρωνόμαστε σε ό,τι αφορά την ακοή και την ισορροπία.
Για να αξιοποιήσουμε το επιθυμητό υλικό από το συγκεκριμένο έργο, παγώνουμε το χρόνο αναπαραγωγής στο 23:00. Ιχνηλατούμε τα περιγράμματα της εικόνας και στη συνέχεια προκύπτει μια διαδικασία που σταδιακά οι μαθητές θα σχεδιάσουν με ευκολία και πιστότητα. Για λόγους κατανόησης, παρατίθεται το ακόλουθο σχήμα:

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Πηγές

Albert BarilléIl était une fois… la Vie, 1986

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση