ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 2024-2025
«ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ–ΒΙΒΛΙΟΣΟΦΙΑ… once upon a time»
Α. Σχεδιασμός της Δράσης Αναγκαιότητα
Αναγκαιότητα υλοποίησης της δράσης
Ένα σχέδιο δράσης φιλαναγνωσίας στην Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε αυτή τη φάση μπαίνουν οι βάσεις για την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο. Μέσα από κατάλληλα επιλεγμένα αναγνώσματα, δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικές εμπειρίες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο της λογοτεχνίας, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και ενισχύουν τη γλωσσική τους έκφραση. Παράλληλα, η ανάγνωση γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία που συνδέεται με τη χαρά, το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, θέτοντας τα θεμέλια για μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση με το διάβασμα.
ΣΤΟΧΟΙ:
- Να ενισχυθεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον και η φιλαναγνωσία των μαθητών/-τριών για το έντυπο βιβλίο.
- Να επιτευχθεί η βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίηση συγκεκριμένου χώρου της τάξης σε μια πιο οργανωμένη και λειτουργική σχολική βιβλιοθήκη, προσβάσιμη για τους μαθητές.
- Να εμπλουτιστεί η συλλογή με σύγχρονες εκδόσεις, να αρχειοθετηθούν και να ταξινομηθούν, καθώς και να αποσυρθούν τα φθαρμένα βιβλία από την πολυετή χρήση.
- Να συνταχθεί ο κανονισμός λειτουργίας της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και των συμβολαίων με τα δικαιώματα του σωστού αναγνώστη και του βιβλίου.
- Να καλλιεργηθεί η συνεργασία και η εμπλοκή των γονέων στην υλοποίηση του σχεδίου, με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητά της.
Να επιμορφωθούν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί και να καλλιεργηθεί τόσο η μεταξύ τους συνεργασία, όσο και με τους εμπλεκόμενους φορείς που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου.
Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ
23-10-2025
Παρακολούθηση της ταινίας «Ο Κιρικού και η Μάγισσα»
Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρακολουθήσαμε την ταινία «Ο Κιρικού και η Μάγισσα». Η ταινία αποτέλεσε αφορμή για προβληματισμό γύρω από αξίες όπως η αποδοχή, η εξυπνάδα και η καλοσύνη, και ενέπνευσε την επιλογή του θέματος για το σχέδιο δράσης μας.
25-10-2024
Σε ειδική συνεδρίαση συζητήθηκε η ανάγκη υλοποίησης του σχεδίου δράσης, ορίστηκαν ο στόχος, ο άξονας και ο τίτλος του. Συγκροτήθηκε η ομάδα δράσης και ορίστηκε η συντονίστρια.
04-11-2024
Παρακολούθηση ενδοσχολικής επιμορφωτικής δράσης από την συντονίστρια, με θέμα: «Με όχημα το παραμύθι! Υποστηρίζοντας τη γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξη μέσω ανάγνωσης παραμυθιών». Επιμορφώτριες οι Λογοθεραπεύτριες/ Λογοπαθολόγοι: κα Ιωάννου Δήμητρα, και κα Σέμα Χριστίνα.
15-11-2024
Πραγματοποίηση εποικοδομητικής συζήτησης στην ομάδα δράσης για επικαιροποίηση στόχων και δραστηριοτήτων πριν την ανάρτησή τους στο ΙΕΠ. Ενημέρωση και της αντίστοιχης ομάδας του Νηπιαγωγείου, για ανταλλαγή ιδεών και δραστηριοτήτων, προωθώντας τη συνεργασία και την ομαλή μετάβαση των νηπίων.
03-12-2024
Παρακολούθηση διαδικτυακής επιμορφωτικής διάλεξης της συντονίστριας με θέμα «Η βασική Ανάγνωση: Η φύση της και πώς διευκολύνεται η εκμάθησή της», από τον καθηγητή κ. Κ. Πόρποδα.
16-12-2024
Οι μαθητές της Β’ Τάξης επισκέφτηκαν τα «Πρωτάκια» και τους διάβασαν το παραμύθι τους «Το δέντρο που έδινε».
18-12-2024
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης φιλαναγνωσίας, οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο και διάβασαν στους μικρούς μαθητές το βιβλίο «Το δέντρο που έδινε», ενώ τα νήπια ανταπέδωσαν παρουσιάζοντας με δραματοποίηση το αγαπημένο τους παραμύθι «Το Δώρο της Παπλωματούς». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι στόχοι του σχεδίου και τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας για την επιτυχία του. Οι γονείς συμμετείχαν ενεργά, συμπληρώνοντας σχετικό ερωτηματολόγιο.
19-12-2024
Με αφορμή το βιβλίο «Το δέντρο που έδινε», οι μαθητές της Β΄ τάξης δημιούργησαν τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους σε θεατρική μορφή, αξιοποιώντας το μήνυμα της προσφοράς και της ανιδιοτελούς αγάπης. Την τελική πρόβα παρακολούθησαν με ενθουσιασμό οι μαθητές της Α΄ τάξης και του Νηπιαγωγείου. Σε ανταπόδοση, παρακολουθήσαμε κι εμείς τη δική τους πρόβα στο έργο «Το Δώρο της Παπλωματούς», σε μια όμορφη ανταλλαγή θεατρικής έκφρασης και συνεργασίας μεταξύ των τάξεων.
20-12-2024
Την τελική πρόβα της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας, εμπνευσμένης από το βιβλίο «Το δέντρο που έδινε», παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης, συμβάλλοντας με την παρουσία τους στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των τάξεων. Παράλληλα, οι μαθητές ανέλαβαν τη δημιουργία αφίσας για το χριστουγεννιάτικο παζάρι, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά νέων βιβλίων. Στη γιορτή συμμετείχαν και οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι, μαζί με τη δασκάλα τους, φιλοτέχνησαν έναν εντυπωσιακό πίνακα που απεικονίζει το εξώφυλλο του βιβλίου, ενισχύοντας τη θεατρική και εικαστική διάσταση της εκδήλωσης.
23-12-2024
Η χριστουγεννιάτικη γιορτή της Β΄ τάξης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία παρουσία γονέων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Το αγαπημένο βιβλίο «Το Δέντρο που έδινε» ζωντάνεψε στη σκηνή μέσα από μια συγκινητική θεατρική παράσταση, μεταφέροντας δυνατά μηνύματα προσφοράς και αγάπης. Στο τέλος της εκδήλωσης, η εκπαιδευτικός της Β΄ τάξης έγινε συμβολικά η ενσάρκωση του «Δέντρου», προσφέροντας στους μαθητές της ως δώρο το βιβλίο «Ο Άκης ο Πιγκουινάκης και το μικρό πτερύγιο», ενισχύοντας τη χαρά της ανάγνωσης. Παράλληλα, λειτούργησε χριστουγεννιάτικο παζάρι, το οποίο οργανώθηκε με τη συμβολή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά νέων βιβλίων για τη σχολική μας βιβλιοθήκη, ενισχύοντας έμπρακτα τον στόχο της φιλαναγνωσίας.
Την ίδια μέρα μοιράστηκε στους γονείς των Α΄& Β΄ τάξεων ερωτηματολόγιο για την φιλαναγνωσία.
Τι μάθαμε από το ερωτηματολόγιο για τα βιβλία
Από το ερωτηματολόγιο που δώσαμε στους γονείς, είδαμε πως όσοι απάντησαν αγαπούν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, από τότε που ήταν ακόμα μωρά! Οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν μαζί με τα παιδιά 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα και μιλούν για τις ιστορίες. Πολλά σπίτια έχουν παιδική βιβλιοθήκη και βιβλία για διάβασμα.
Η συμμετοχή, όμως, δεν ήταν μεγάλη, αφού απάντησαν λιγότεροι από τους μισούς γονείς. Αυτό μας δείχνει ότι χρειάζεται να βρούμε νέους τρόπους να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν πιο ενεργά στις φιλαναγνωστικές δράσεις μας!
Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ
08-01-2025
«Μια Παρουσίαση που Γέννησε Παραμύθι»
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Άκης ο Πιγκουινάκης και το μικρό πτερύγιο» από δύο μαθήτριες, ακολούθησε συζήτηση που ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία δικού μας παραμυθιού.
28-01-2025
«Μια Όμορφη Αρχή για τη Σχολική μας Βιβλιοθήκη»
Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία της σχολικής μας βιβλιοθήκης με τη ζωγραφική του «βιβλιόδεντρου» στον χώρο της, μια όμορφη και συμβολική εικαστική παρέμβαση από τη μητέρα-ζωγράφο κ. Σιμωτά Κωνσταντίνα, που συνέβαλε με μεράκι και έμπνευση στον εμπλουτισμό του σχολικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, με αφορμή σχετική ενότητα του βιβλίου της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές γνώρισαν τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου — από την αρχική ιδέα μέχρι την έκδοση — αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για τον κόσμο του βιβλίου και ενισχύοντας τη σχέση τους με αυτό.
29-01-2025
«Μαθαίνουμε τα Μυστικά του Βιβλίου στο Νηπιαγωγείο»
Οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο για μια δράση γνωριμίας με τα δικαιώματα του βιβλίου και του αναγνώστη, τους βασικούς κανόνες σωστής χρήσης, καθώς και τα είδη βιβλίων και εντύπων. Μέσα από συζήτηση, παρατήρηση και βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά μοιράστηκαν γνώσεις, ενίσχυσαν τη φιλαναγνωσία και καλλιέργησαν μια στάση σεβασμού προς το βιβλίο ως πολύτιμο μέσο μάθησης και ψυχαγωγίας.
05-02-2025
Προετοιμασία για την έναρξη της δανειστικής βιβλιοθήκης:
- Υπογράφουμε το συμβόλαιο δανεισμού
- Συντάσσουμε κανόνες λειτουργίας και συμβόλαια δικαιωμάτων αναγνώστη και βιβλίου
Αρχειοθέτηση βιβλίων στη νέα βιβλιοθήκη.
14-02-2024
- Παραλαβή πάνινων τσαντών για τη μεταφορά βιβλίων, δωρεά του Συλλόγου Γονέων
- Κατασκευή ατομικής κάρτας δανειστικής βιβλιοθήκης για αναγνώριση της τσάντας
Έναρξη Δανειστικής βιβλιοθήκης.
17-02-2025
Τοποθέτηση των ραφιών στο βιβλιόδεντρό μας από τον κ. Γιάννη.
04-03-2025
- Αρχειοθέτηση βιβλίων κατά είδος και περιεχόμενο
- Τοποθέτηση βιβλίων στο νέο «Βιβλιόδεντρο»
- Κατασκευή σελιδοδείκτη.
19-03-2025
Αποστολή ευχαριστήριας επιστολής στο Σύλλογο Γονέων.
24-03-2025
Συνάντηση ομάδας εκπαιδευτικών για ανατροφοδότηση, διαμορφωτική αξιολόγηση και πιθανές διορθωτικές ενέργειες σε δραστηριότητες εντός χρονοδιαγράμματος.
Γ΄ΤΡΙΜΗΝΟ
02-04-2025
«Μαζί Γιορτάζουμε το Παιδικό Βιβλίο και τη Βιβλιοθήκη μας»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διοργανώθηκε μια όμορφη κοινή γιορτή με τη συμμετοχή μαθητών του Νηπιαγωγείου και των Α΄ & Β΄ τάξεων του Δημοτικού. Τα παιδιά παρουσίασαν ποιήματα, τραγούδια και μικρά θεατρικά, γιορτάζοντας τη χαρά και τη δύναμη της ανάγνωσης. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το αφιέρωμα στις αφίσες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Παιδικού Βιβλίου (IBBY), μέσα από τις οποίες γνώρισαν σπουδαίους εικονογράφους και σημαντικά μηνύματα από όλο τον κόσμο. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της σχολικής μας βιβλιοθήκης Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν γονείς, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο Σύλλογος Γονέων, εκπαιδευτικοί και η υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Ν. Αχαΐας. Η γιορτή περιλάμβανε και «Έκθεση Βιβλίου» με επιλεγμένα αναγνώσματα και έναν όμορφο μπουφέ γλυκών, προσφορά των γονέων και των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που γιόρτασε τη χαρά της ανάγνωσης και της συνεργασίας.
04-04-2025
Επίσκεψη συγγραφέως στο σχολείο μας
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της συγγραφέως κ. Τζανέτου Χαριάντα, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της «Μια ανάσα… θάρρος» στους μαθητές. Μέσα από μια ζωντανή και συγκινητική αφήγηση, η συγγραφέας μοιράστηκε με τα παιδιά τα βασικά θέματα και τα μηνύματα του βιβλίου, εστιάζοντας στην αξία της αυτοπεποίθησης, της δύναμης και του θάρρους στην καθημερινή ζωή. Η παρουσίαση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ενεργό συμμετοχή, καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τις αξίες που προβάλλει το βιβλίο. Η επίσκεψη αυτή συνέβαλε σημαντικά στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην ανάγνωση και την προσωπική ανάπτυξη.
06-05-2025
Κοινή Επίσκεψη Μαθητών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σε Βιβλιοπωλείο και Δημοτική Βιβλιοθήκη
Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά ένα τοπικό βιβλιοπωλείο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία επιλογής, έκθεσης και πώλησης βιβλίων, καθώς και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς βιβλίου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν ξενάγηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου γνώρισαν τους χώρους και τη λειτουργία της, ανακαλύπτοντας τη μεγάλη ποικιλία βιβλίων και υλικού που προσφέρει για μελέτη και ψυχαγωγία. Η επίσκεψη αυτή στόχευσε στην εξοικείωση των μαθητών με τον κόσμο του βιβλίου πέρα από το σχολείο, ενισχύοντας την αγάπη τους για την ανάγνωση και τη γνώση.
08-05-2025
Μια Δωρεά, Ένα Παραμύθι, Μία αφήγηση με πολλή… Αγάπη!
Οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο για να προσφέρουν, με πολλή χαρά, το βιβλίο της «Παπλωματούς» στη Δανειστική Βιβλιοθήκη των μικρών τους φίλων, ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολούθησαν την πρώτη αφήγηση παραμυθιού από γονέα, εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο κύκλο δράσεων που ενισχύει τη φιλαναγνωσία και τη σύνδεση σχολείου – οικογένειας. Η ζεστή και συμμετοχική ατμόσφαιρα έδωσε στα παιδιά τη χαρά της προσφοράς αλλά και της κοινής απόλαυσης μιας όμορφης ιστορίας.
Το βιβλίο πήρε τη θέση του στη βιβλιοθήκη και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε την 1η αφήγηση του παραμυθιού “Μια μέρα…” από την μητέρα και εκπαιδευτικό κα Μαρία Μητροπούλου.
Την ίδια μέρα όλοι οι εκπαιδευτικοί της ομάδας Δράσης παρακολούθησαν την ενδοσχολική επιμόρφωση με εισηγήτρια την συγγραφέα-Λογοθεραπεύτρια κ. Χαριάντα Τζανέτου και θέμα «Η συγγραφή βιβλίων από τους μαθητές με έμφαση στις τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής».
14-05-2025
Η Μαγεία Συνεχίζεται: Δεύτερη Αφήγηση Παραμυθιού από Γονέα
Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη 2η αφήγηση παραμυθιού από τον μπαμπά κ. Κουρκουμέλη, στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας. Η αφήγησή του, γεμάτη ζωντάνια και συναίσθημα, ταξίδεψε τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της φαντασίας, συνδέοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο, δύο αγαπημένα κλασσικά παραμύθια.
16-05-2025
Οι Γονείς Μιλούν: Τελικές Σκέψεις για τη Φιλαναγνωσία
Οι γονείς συμπλήρωσαν το τελικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του σχεδίου δράσης, προσφέροντας πολύτιμη ανατροφοδότηση σχετικά με την πορεία, τις δράσεις και την επίδραση του προγράμματος στα παιδιά και στην οικογενειακή εμπλοκή στη φιλαναγνωσία. Η συμβολή τους αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων.
Γενικό Συμπέρασμα
Οι φιλαναγνωστικές δράσεις που υλοποιήθηκαν στην Α’ και Β’ τάξη είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου. Οι περισσότεροι γονείς (15 στους 20) παρατήρησαν αυξημένο ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία, περισσότερες συζητήσεις στο σπίτι γύρω από τις ιστορίες και θετικές αλλαγές στη γλωσσική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Η θετική ανταπόκριση των παιδιών, αλλά και η υποστήριξη των οικογενειών που συμμετείχαν, μας δίνουν το κίνητρο να συνεχίσουμε με νέες, δημιουργικές φιλαναγνωστικές δράσεις. Ευχόμαστε στο μέλλον ακόμη περισσότερες οικογένειες να συμμετέχουν ενεργά, ενισχύοντας έτσι τον κοινό μας στόχο: να αγαπήσουν όλα τα παιδιά το διάβασμα!
22/05/2025
Οι Μαθητές Αξιολογούν και Συνεχίζουν να Ονειρεύονται με Παραμύθια
Οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του σχεδίου δράσης, εκφράζοντας με ενθουσιασμό τις εντυπώσεις, τα αγαπημένα τους σημεία και όσα αποκόμισαν από τις δράσεις φιλαναγνωσίας. Η φωνή των παιδιών αποτέλεσε πολύτιμο οδηγό για τη μελλοντική οργάνωση αντίστοιχων προγραμμάτων.
Γενικό Συμπέρασμα
Οι φιλαναγνωστικές δράσεις στο σχολείο μας άρεσαν πολύ στα παιδιά και βοήθησαν να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο τα βιβλία. Μίλησαν για τις ιστορίες, συμμετείχαν με χαρά και έδειξαν ενθουσιασμό σε κάθε δραστηριότητα. Παρόλο που απάντησαν μόνα τους ερωτηματολόγιο πρώτη φορά, τα σχόλιά τους ήταν θετικά και ενθαρρυντικά. Συνεχίζουμε με περισσότερες ιδέες, ώστε να διαβάζουμε, να συζητάμε και να απολαμβάνουμε τον μαγικό κόσμο των βιβλίων όλοι μαζί!
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η 3η αφήγηση παραμυθιού από την εκπαιδευτικό κ. Βάνα, η οποία, με το ζωντανό της λόγο και την θετική της ενέργεια, μας χάρισε ένα ακόμα πολύτιμο κομμάτι στο παζλ της αγάπης μας για το βιβλία!
23-05-2025
Ημερήσια Εκδρομή με Άρωμα Βιβλίου και Μια Ξεχωριστή Συγγραφέα
Στο πλαίσιο της ημερήσιας εκδρομής των μαθητών στο Αίγιο, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Παναγιωτοπούλειο» αρχοντικό, όπου οι μαθητές είχαν την ξεχωριστή ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τη συγγραφέα και εκδότρια κ. Μαρία Παναγιωτακοπούλου. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, καθώς γνώρισαν από κοντά μια δημιουργό βιβλίων και συνομίλησαν μαζί της για τη διαδικασία συγγραφής, την έμπνευση και την αγάπη για το διάβασμα. Με πολλή αγάπη, η συγγραφέας προσέφερε τρία βιβλία για τη νεοσύστατη σχολική μας βιβλιοθήκη, ενισχύοντας έτσι τον θησαυρό γνώσης και φαντασίας που χτίζουμε όλοι μαζί.
26-05-2025
Κλείνοντας το σχέδιο Δράσης με Δημιουργία, Παραμύθια και Συνεργασία
Προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Β’ τάξης, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους και της εκπαιδευτικού των Αγγλικών, δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι, το οποίο ψηφιοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στους μαθητές της Α’ τάξης. Η δράση αυτή αποτέλεσε έναν υπέροχο τρόπο να αποχαιρετήσουν τη χρονιά, δίνοντας μορφή στη δημιουργικότητά τους και μεταδίδοντας τη χαρά της αφήγησης.
Παράλληλα, τα νήπια παρουσίασαν το δικό τους έντυπο και ψηφιακό βιβλίο στους μαθητές της Β’ τάξης, προσφέροντας ένα ξεχωριστό παράδειγμα συνεργασίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στις βαθμίδες.
Η σχολική χρονιά ολοκληρώθηκε με συνάντηση των εκπαιδευτικών όλων των εμπλεκόμενων τάξεων, όπου έγινε αποτίμηση του σχεδίου δράσης, καταγράφηκαν τα θετικά στοιχεία, οι δυσκολίες και οι προτάσεις για μελλοντικές δράσεις φιλαναγνωσίας.
27-05-2025
Το Φινάλε μιας Παραμυθένιας Διαδρομής Φιλαναγνωσίας
Ολοκληρώθηκε η «Ημέρα Ανάγνωσης – Αφήγησης» από γονείς, με την 4η και τελευταία αφήγηση παραμυθιού από την κ. Πανωραία. Μας διάβασε το συγκινητικό παραμύθι «Ο Κάφκα και η Κούκλα», μαγεύοντας τους μικρούς μαθητές με την αληθινή, ανθρώπινη ιστορία του συγγραφέα και το τρυφερό του μήνυμα για τη δύναμη της φαντασίας και της αποδοχής. Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα τρυφερό κλείσιμο σε μια σειρά αναγνώσεων που ενίσχυσαν τον δεσμό σχολείου – οικογένειας και ανέδειξαν τη μαγεία της προφορικής αφήγησης.
30-05-2025
Παρουσίαση αγαπημένου βιβλίου–Κλείσιμο λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης
Οι μαθητές της Β΄ τάξης παρουσίασαν στους συμμαθητές τους το αγαπημένο τους βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη, μοιράστηκαν εντυπώσεις και ξεχώρισαν τις ιστορίες που τους άγγιξαν περισσότερο.
Η δανειστική μας βιβλιοθήκη για την Α’ και τη Β’ τάξη ετοιμάζεται για καλοκαιρινές διακοπές! Ήρθε η ώρα τα βιβλιαράκια να επιστρέψουν στο «σπιτάκι» τους, για να ξεκουραστούν και να είναι έτοιμα για νέες περιπέτειες την επόμενη χρονιά!
Τα βιβλία παραμένουν τακτοποιημένα στο “σπιτάκι τους” και οι μαθητές παίρνουν στο σπίτι τους ένα αναμνηστικό βιβλιαράκι με όλα τα φύλλα εργασίας που έκαναν για το βιβλίο.
03-06-2025
Βιβλία σε Ρόδες: Ένα θαλασσινό ταξίδι γνώσης και φαντασίας για τους μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού
Οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων συμμετείχαν σε μια ξεχωριστή φιλαναγνωστική δράση με αφορμή τη δανειστική βαλίτσα «Βιβλία σε Ρόδες», με θέμα τη θάλασσα.
Με τη συνεργασία των δασκάλων των τάξεων και της δασκάλας των Αγγλικών, τα παιδιά γνώρισαν διάφορα παιδικά βιβλία, ταξίδεψαν σε φανταστικούς θαλάσσιους κόσμους και προβληματίστηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι “Βιβλιο-βαλίτσες” άνοιξαν… και ξεκίνησε ένα αξέχαστο θαλασσινό ταξίδι γνώσης και δημιουργικότητας!
Ένα δημιουργικό ταξίδι γεμάτο φαντασία, συνεργασία και… αγάπη για το διάβασμα!
13-06-2025
Το… δικό μας βιβλίο!
Η ιδέα για αυτό το βιβλίο ξεκίνησε από την όμορφη ιστορία «Ο Άκης ο Πιγκουινάκης και το Μικρό Πτερύγιο» της Ιωάννας Μπαλτά, που μας μίλησε για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αξία τού να είμαστε ο εαυτός μας. Εμπνευσμένοι από τον Άκη, στη Β’ τάξη του Δημοτικού, μαζί με την εκπαιδευτικό των Αγγλικών, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το ταξίδι του μικρού πιγκουίνου, δίνοντάς του έναν νέο φίλο: τον Πιτ Πιτ.
Μέσα από το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας, διαβάσαμε, σκεφτήκαμε, ζωγραφίσαμε και δημιουργήσαμε τη δική μας ιστορία με τους δύο ήρωες. Μια ιστορία που αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας, της αποδοχής και της αγάπης.
Αυτό το μικρό βιβλίο είναι καρπός φαντασίας, ομαδικής δουλειάς και δημιουργικής έκφρασης. Το αφιερώνουμε σε όλα τα παιδιά που μαθαίνουν καθημερινά πως η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά ένας θησαυρός που κάνει τον κόσμο μας πιο όμορφο.
Μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μας πατώντας εδώ: https://read.bookcreator.com/9HodWSMj6BTqYqJfUFEk98SwY5v1/g0lhMTL-S6yEJgrDYVIhJw/usBlbEW8RUmnybv5hj86xw
«Το Βιβλίο στην Τάξη μας: Ένα Παράθυρο στον Κόσμο»
Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης φιλαναγνωσίας στην Α’ & Β΄ τάξη ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο του βιβλίου ως πολύτιμου εργαλείου μάθησης και καλλιέργειας της φαντασίας. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με ποιοτικά λογοτεχνικά έργα, ανέπτυξαν δεξιότητες κατανόησης και έκφρασης και έμαθαν να βλέπουν το βιβλίο όχι μόνο ως μέσο γνώσης, αλλά και ως πηγή χαράς, δημιουργικότητας και προσωπικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διαβάστηκαν βιβλία με αφορμή σημαντικές επετείους, γιορτές και παγκόσμιες ημέρες, ενισχύοντας τη διαθεματική σύνδεση της λογοτεχνίας με την καθημερινή σχολική ζωή. Η ενσωμάτωση της φιλαναγνωσίας στην εκπαιδευτική διαδικασία συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στην ανάγνωση, θέτοντας γερές βάσεις για την ανάπτυξη ενεργών και σκεπτόμενων αναγνωστών.
Επίσης, στα πλαίσια του σχεδίου δράσης “Βιβλιοσοφία-Βιβλιοφιλία-Once upon a time” διαβάσαμε με τους μαθητές των Α και Β τάξεων και τρία βιβλία στα Αγγλικά σχετικά με την ενσυναίσθηση, τους φόβους μας και τους τρόπους να τους ξεπερνάμε.
«Κλείνει το σχέδιό μας εδώ, αλλά το ταξίδι της ανάγνωσης μόλις αρχίζει!!!»
























































































































































