


Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Είμαστε οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου Σπάτων του νομού Αχαΐας . Έχουμε κάνει δραστηριότητες στα εργαστήρια δεξιοτήτων για την αξία της διατροφής και την έχουμε κατανοήσει . Πρόσφατα κάναμε μία επίσκεψη στους ΜΥΛΟΥΣ ΚΕΠΕΝΟΥ στη ΒΙΠΕ, ένα εργοστάσιο του τόπου μας , που μας άνοιξε τις πόρτες του και μάθαμε πολλά πράγματα για αυτό
Το επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 . Εκεί μάθαμε από τη παράγεται το αλεύρι, είδαμε και τις μηχανές που το παράγουν . Επίσης επισκεφτήκαμε και το χημείο που ελέγχει αν το αλεύρι είναι κατάλληλο για κατανάλωση και γνωρίσαμε το πρόσωπο. Μέσα από όλο αυτό μάθαμε την αξία του αλευριού και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας αλεύρι.
Στο τέλος πήραμε μια συνέντευξη από την κυρία Ελένη Κεπενού η οποία είναι η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Πότε φτιάχτηκε το εργοστάσιο;
– Το 1998 στη ΒΙΠΕ.
– Τι παράγετε στο εργοστάσιο και ποιο προϊόν έχει τις περισσότερες πωλήσεις ;
– Παράγουμε μόνο αλεύρι αλλά το πιο γνωστό προϊόν είναι το κίτρινο αλεύρι που χρησιμοποιείται ευρέως.
– Πως σκεφτήκατε τον τίτλο «ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ» και τη εννοείτε με αυτό ;
– Είναι το καινούριο σλόγκαν της εταιρείας και πιστεύουμε ότι ο καθένας βάζει την τέχνη του και μπορεί να δημιουργήσει οτιδήποτε θέλει.
-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην παράγωγη του αλευριού;
– Κάθε εργοστάσιο που δουλεύει καθημερινά έχει διάφορες απαιτήσεις και υποχρεώσεις , δεν θα έλεγα δυσκολίες αλλά όλα αντιμετωπίζονται με τους κατάλληλους ανθρώπους .Διάφορες προκλήσεις όπως ο πόλεμος και η έλλειψη σιταριού αντιμετωπίστηκαν με τους κατάλληλους ανθρώπους.
– Πια είναι η πιο εύκολη και πιο δύσκολη δουλειά στο εργοστάσιο;
– Δεν υπαρχή εύκολη και δύσκολη δουλειά στο εργοστάσιο όλοι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας (χειρωνακτική δουλειά ,χημική ,πολίτες, μυλωνάς κπ.λ.] αλλά κανένας δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη δουλεία του αν λείπει κάποιος από τους άλλους. Σίγουρα κάποιες θέσης έχουν περισσότερες ευθύνες από κάποιου άλλου όπως είναι λογικό σε κάθε μεγάλο οργανισμό.
– Πόσα άτομα απασχολείτε;
– Είμαστε 140 άτομα.
– Πώς έχετε αποφασίσει να ανοίγετε τις πύλες του εργοστασίου σε σχολεία;
-Ανοίγουμε τις πόρτες μας σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Γεγονός που δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να επισκεφθούν όλους τους χώρους του εργοστασίου. Επειδή όμως είμαστε μια εταιρεία που είμαστε στην Πάτρα και στον νομό Αχαΐας, επιμένουμε ελληνικά και στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Κυρίως, θέλουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα να αναγνωρίσουν την αξία του φούρνου της γειτονιάς τους γιατί, εξαιτίας της βιομηχανοποίησης, τα έχουμε ξεχάσει. Επειδή, λοιπόν, αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες, δεν θέλουμε να χαθεί η αξία του ψωμιού, αλλά πάντα με μέτρο!
– Σας ευχαριστούμε πολύ!
-Και εμείς!
Από αυτή την εκδρομή και τις δραστηριότητες καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας για να έχουμε υγεία. Επίσης, σημαντικό είναι να τρώμε ένα ουράνιο τόξο για να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και να καταφέρουμε να μείνουμε υγιείς. Πλέον, πολλοί από εμάς δεν έχουν ψωμί στο τραπέζι τους είτε γιατί το αποφεύγουν είτε γιατί δεν μπορούν να το έχουν. Αλλά παρόλα αυτά είναι απαραίτητο. Τα χρειαζόμαστε όλα, αλλά με μέτρο! Επίσης, η κυρία Κεπενού μας θύμισε πως όλα μπορούν να γίνουν, όσο δύσκολα και αν φαίνονται, χάρη στην συνεργασία όλων!
Οι μαθητές του ΔΣ