Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία

Γνωρίζω την πόλη Γκντίνια της Πολωνίας

Το σχολείο με το οποίο συνεργαζόμαστε στα πλαίσια του προγράμματός  μας “Ψηφιακή Κοινωνία” είναι το 6ο Δημοτικό Σχολείο της Γκντίνια,  στην Πολωνία.

 

 

Η Γκντίνια βρίσκεται στα βόρεια της Πολωνίας και είναι σημαντικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα. Έχει περίπου 250.000 κατοίκους και είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη πόλη της  Πολωνίας. Μαζί με την πόλη Σόποτ και την πόλη Γκντανσκ αποτελούν μια αστική περιοχή  με πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.

 Η σημαία της Γκντίνια

Για αιώνες, η Γκντίνια παρέμεινε ένα μικρό αλιευτικό χωριό στις ακτές της Βαλτικής. Στις αρχές του 20ου αιώνα  έγινε μια παραθαλάσσια πόλη θέρετρο και γνώρισε μεγάλο τουρισμό. Αυτό προκάλεσε την αύξηση του πληθυσμού της. Αφού η Πολωνία επανέκτησε την ανεξαρτησία της το 1918, αποφασίστηκε η κατασκευή ενός λιμανιού στη Γκντίνια.

Η  ανάπτυξη της διακόπηκε από το ξέσπασμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Το  λιμάνι και τα ναυπηγεία καταστράφηκαν εντελώς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης υπέστη  μεγάλες απώλειες.

Μετά τον πόλεμο, η Γκντίνια αναδημιουργήθηκε σταδιακά με το ναυπηγείο της να ανοικοδομείται και να επεκτείνεται. Σήμερα το λιμάνι της αποτελεί τακτική στάση στο δρομολόγιο  πολλών επιβατηγών πλοίων.

Στο λιμάνι της  βλέπουμε, ανάμεσα στα άλλα καράβια, ένα πολωνικό πολεμικό πλοίο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και το Dar Pomorza που είναι ένα  πλήρως εξοπλισμένο ιστιοπλοϊκό σκάφος που κατασκευάστηκε το 1909. Τα δύο πλοία είναι πολεμικά μουσεία.

Η πόλη κέρδισε πολλά βραβεία σε σχέση με την ασφάλεια, την υποδομή, την ποιότητα ζωής και την πλούσια ποικιλία από τουριστικά αξιοθέατα. Το 2013 η Γκντίνια κατατάχθηκε ως η  πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Πολωνία.

Η Γκντίνια είναι γεμάτη ιστορικές πλατείες, μουσεία, αξιοθέατα, όμορφα  σπίτια  σε  καταπράσινες γειτονιές. Μέσα  στην πόλη μία μεγάλη ακτή με εγκαταστάσεις για παιχνίδια στην άμμο σε καλοδέχονται. Οι επισκέπτες μιλούν για τη αίσθηση ηρεμίας που νιώθουν σε αυτή την πόλη.

Με χαρά και ανυπομονησία περιμένουμε να έρθει η ώρα για να την επισκεφτούμε.

Πηγές: https://wikipedia.org/wiki/

https://poland.pl/tourism/urban-tourism/gdynia-city-sea-and-dreams/

https://www.inyourpocket.com/gdynia/Gdynia-beaches_70661f

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *