↑ Επιστροφή σε ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, την Πέμπτη στις 14 Νοεμβρίου 2019, στο σχολείο μας έγινε σχετική ενημέρωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με σκοπό την γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών με την πάθηση του Διαβήτη τύπου 1. Επίσης, την επόμενη ημέρα μοιράστηκαν μπαλόνια με σχετικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη σε όλους τους μαθητές του σχολείου, που στόχο είχε την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Η ενημέρωση βασίστηκε στην προβολή  εκπαιδευτικού βίντεο εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας και με την καθοδήγηση της Σχολικής νοσηλεύτριας, Καλαντζή Βασιλικής, προσπάθησε να γίνει μία προσέγγιση του Σακχαρώδη Διαβήτη με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο για τους μαθητές. Κύριοι άξονες της εν λόγω δράσης ήταν όχι μόνο η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και η γνωριμία με βασικά όργανα του σώματος , καθώς και με τη διαδικασία που επιτελείται στον οργανισμό μετά την λήψη τροφής.  Οι θεματικές ενότητες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν αφορούσαν την διαδικασία διάσπασης της τροφής σε γλυκόζη, τον ρόλο της ινσουλίνης, τη διατροφή,  την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα, τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, τις έννοιες υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία και τέλος την θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη.

Αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας ήταν η θετική αλληλεπίδραση των μαθητών με ένα θέμα άγνωστο έως τώρα για αυτούς και ο προβληματισμός τους γύρω από θέματα που αφορούν το σώμα τους και την υγεία.

Συμπερασματικά, με την συγκεκριμένη δράση ευελπιστούμε ότι έγινε αντιληπτό από τους μαθητές πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, καθώς και ότι όλοι διαφέρουμε μεταξύ μας αλλά ο διαβήτης δεν αποτελεί τον λόγο για τον οποίο διαφέρουμε.

 

Μ Α Θ Α Ι Ν Ο Υ Μ Ε     Γ Ι Α    Τ Ο Ν    Σ Α Κ Χ Α Ρ Ω Δ Η     Δ Ι Α Β Η Τ Η

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη είτε έχουν απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1) ή παράγουν πολύ λίγη ινσουλίνη ή δεν μπορούν να την χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2). Η ινσουλίνη παράγεται από ειδικά κύτταρα του παγκρέατος. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθρακών του οργανισμού, εμπλέκεται στην διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας και δρα σε όλους τους ιστούς του σώματος (κυρίως στο συκώτι, μύες και λιπώδη ιστό) βοηθώντας στην πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα.

 

Πότε να τον υποψιαστείτε…

Αν το παιδί σας πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα (ειδικά στη διάρκεια της νύχτας), αν διψάει και πεινάει πολύ, αν παραπονιέται ότι το στόμα του είναι ξερό, αν είναι συνέχεια και αδικαιολόγητα κουρασμένο, αν χάνει ξαφνικά κιλά ή εάν εκνευρίζεται εύκολα καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιο ειδικό. Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1(παιδικός διαβήτης) όταν εμφανίζονται μαζί πρέπει να μας προβληματίζουν. Απευθυνόμαστε στον γιατρό μας για να μας καθοδηγήσει και δεν κάνουμε μόνοι μας διάγνωση.

Σύγκριση συμπτωμάτων Διαβήτη τύπου 1 & 2

Διαβήτης τύπου 1 Διαβήτης τύπου 2
Έντονη δίψα Μπορεί να εμφανίσει πολυδιψία, πολυουρία και πολυφαγία
Πολυουρία Αύξηση βάρους
Πολυφαγία Οικογενειακό ιστορικό
Ταχεία απώλεια βάρους Πτωχή επούλωση τραυμάτων και αμυχών
Ευερεθιστότητα Μειωμένη όραση
Αδυναμία και κόπωση Έντονη κόπωση
Ναυτία και έμετος Κνησμός, υπνηλία

 

Στη διάθεση σας η Σχολική Νοσηλεύτρια Καλαντζή Βασιλική, Δ. Σ. Αραχωβιτίκων., Σχ. Έτος:2019-2020.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων