«

»

Μαΐ 02

Ενότητα 15- Κινηματογράφος – θέατρο

Γράμμα στον Τσάρλι Τσάπλιν

 

Κύριο θέμα του ποιήματος οι ευχαριστίες του ποιητή προς τον Τσάρλι Τσάπλιν για όσα του πρόσφεραν οι ταινίες του και η παράκλησή του να συνεχίσει με το έργο του να δίνει κουράγιο στους δυστυχισμένους ανθρώπους.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν

Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν 1889 − 1977), γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο «Σαρλό», υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλυγουντ.

Είναι η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν βγήκε για πρώτη φορά στη σκηνή στην ηλικία των πέντε ετών, όταν ακόμα η μητέρα του δεν είχε εγκαταλείψει την καριέρα της, για να την αντικαταστήσει ένα βράδυ που ήταν άρρωστη, εκτελώντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι-σουξέ μέσα σε καταιγισμό χειροκροτημάτων.

Από το 1912 ως το 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου, δημιουργώντας τον τύπο του Σαρλό.

Ένας τύπος με στενό σακάκι και  φαρδύ παντελόνι ,   μικρό καπέλο, το χαρακτηριστικό μουστάκι, τα τρισάθλια λοξά παπούτσια,  το βάδισμα του πιγκουίνου .  Έξυπνος και συναισθηματικός , πέφτει συνέχεια σε γκάφες και προσπαθεί πάντα να βοηθήσει τους άλλους.

Ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε, αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και συνθέτης της Μουσικής των ταινιών του. Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από τις μεγάλου μήκους ταινίες του, όπως οι Μοντέρνοι καιροί, Ο Μεγάλος Δικτάτωρ, Τα φώτα της πόλης, Ο κύριος Βερντού και άλλες, που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει δέκατο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε τέσσερις φορές, όλες με συναδέλφους του  και συνολικά απέκτησε 11 παιδιά.

Πηγή : http://www.daskalosa.eu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ταινία να διαλέξουμε;

Με τι θα ασχοληθούμε :

  • Πώς παρουσιάζουμε και σχολιάζουμε ένα καλλιτεχνικό θέαμα ( ταινία) αναλυτικά και περιληπτικά

Για να ξεχωρίσεις πότε είναι επίθετο και πότε επίρρημα, να θυμάσαι ότι:

Όταν το πολύ βρίσκεται μπροστά από ουσιαστικό, είναι επίθετο
Π. χ. Έκανε πολύ θόρυβο

Όταν βρίσκεται μπροστά από επίρρημα ή από επίθετο, είναι επίρρημα και σχηματίζει μαζί με το επίθετο ή το επίρρημα τον υπερθετικό βαθμό τους
Π. χ. Η έκθεση ήταν πολύ καλή

Επίσης επίρρημα είναι και όταν συνοδεύει ρήμα
Π. χ. Μου αρέσει πολύ το φαγητό και έφαγα πάρα πολύ

[slideboom id=848947&w=425&h=370]

 

Το καναρινί ποδήλατο

 

Τα επίθετα . Πρόσεξε ιδιαίτερα τα επίθετα σε -ης,-ης,-ες.

Εξασκήσου στα επίθετα -ής,-ης,-ες.

[slideboom id=945191&w=425&h=370]

Δες για τον συλλαβισμό και εδώ (Από το Θεοδ. Αρβανιτίδη)

 

Επιθετικοί και κατηγορηματικοί προσδιορισμοί

Τα επίθετα τα οποία ακολουθούν τα ουσιαστικά και αποτελούν μαζί με αυτά μια έννοια λέγονται επιθετικοί προσδιορισμοί,

π.χ. η ψηλή πολυκατοικία, το μεγάλο φεριμπότ κλπ. Ως επιθετικοί προσδιορισμοί χρησιμοποιούνται εκτός από τα επίθετα, οι παθητικές μετοχές και τ’ αριθμητικά.

Όταν τα επίθετα συνοδεύουν ουσιαστικά στα οποία αποδίδουν μια ιδιότητα που όμως δεν είναι μόνιμη και δε συνοδεύονται  από άρθρο, τότε λέγονται κατηγορηματικοί προσδιορισμοί,

π.χ. Χαμογελαστό το αγόρι μίλησε πρώτο.

Καταπράσινος ο κάμπος απλωνόταν μπροστά μας.

Πηγή : http://sainia.gr/

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων