«

»

Ιούν 01

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Ο Φιοντόρ Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν ( 3 Ιανουαρίου 1959) είναι Ρώσος κοσμοναύτης.
Ο γιος του Νικολάι Φιοντόροβιτς Γιουρτσίχιν και της πόντιας Μικρούλας Σοφοκλέβνα Γιουρτσιχίνα ( το γένος Γραμματικοπούλου) γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.
Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για την Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Energia .
Εργάστηκε εκεί στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Mir-Space-Shuttle και NASA-Mir.
Το 1997 χρίστηκε υποψήφιος στο κοσμοναυτικό τμήμα της Energia. Από τον Ιανουάριο 1998 μέχρι το Νοέμβριο 1999 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και τον Ιανουάριο του 2000 ξεκίνησε την εκπαίδευση για το πρόγραμμαISS((International Space Station).
Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου «Ατλαντίς» στην αποστολή STS-112. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά.
Στις 7 Μαΐου 2006 επιλέχτηκε για την αποστολή Soyuz TMA-10 και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, όπου παρέμεινε επί 196 μέρες.
Ο Γιουρτσίχιν είναι παντρεμένος με την Λαρίσα Ανατολιέβνα Γιουρτσιχίνα και έχει δυο κόρες.
Οι γονείς του Γιουρτσίχιν διαμένουν μόνιμα στη Σίνδο (Έδρα του Δήμου Εχεδώρου) Θεσσαλονίκης και είχαν πολλά χρόνια να συναντηθούν με τον γιο τους που κατοικεί με την οικογένειά του στη Ρωσία. Ο Δήμαρχος Εχεδώρου και το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας ανακήρυξε τον κοσμοναύτη κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Επίτιμο Δημότη του Δήμου Εχεδώρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σίνδου την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2003, στις 19:00 μ.μ. Έκτοτε ο Γιουρτσίχιν επισκέπτεται πολύ συχνά το δήμο Εχεδώρου και για να επισκέπτεται τους γονείς του. 
Την 9η Ιουλίου 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε τα διάσημα του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος στον ποντιακής καταγωγής πιλότο – αστροναύτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν. Βραβεύσεις έχει δεχθεί από πολλούς φορείς, συλλόγους, πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες.
Πηγή : http://egpaid.blogspot.com/

ΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ  ( Σελ. 182 της γραμματικής σου)

Ρηματική φράση είναι η φράση που περιέχει ρήμα
Π. χ. Η καταιγίδα ξέσπασε ξαφνικά
Ονοματική φράση είναι η φράση που δεν περιέχει ρήμα(συνήθως με ουσιαστικό)
Π. χ. Ακαριαίος θάνατος!
Οι ονοματικές φράσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε τίτλους κεφαλαίων, βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών ή διαφημιστικά κείμενα.
   ΒΙΟΓΡΑΦΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
  Σήμερα πολλοί νέοι της χώρας μας αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά και να εργαστούν . Απαραίτητο βοήθημά τους είναι το βιογραφικό τους σημείωμα .

         Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ
Εισαγωγή
Η σύνταξη του βιογραφικού σηµειώµατος αποτελεί σηµαντικό βήµα για την αναζήτηση οποιασδήποτε θέσης
εργασίας.
Το βιογραφικό σηµείωµα συνιστά συχνά την πρώτη επαφή µε τον µελλοντικό σας εργοδότη. Πρέπει λοιπόν να
προκαλέσει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων από την πρώτη στιγµή, ώστε να αποκτήσετε τη
δυνατότητα συνέντευξης.
Παρουσιάστε τα προσόντα και τις δεξιότητές σας µε τρόπο σαφή και λογικό ώστε να προβάλετε τα
πλεονεκτήµατά σας. Μην παραβλέπετε καµία λεπτοµέρεια, ούτε στο περιεχόµενο ούτε στη µορφή
(εξυπακούεται, βέβαια, ότι αποκλείονται τα ορθογραφικά λάθη!).
Ένα βιογραφικό σηµείωµα πρέπει να είναι σύντοµο: συνήθως δύο σελίδες αρκούν για να δώσετε
– προσωπικές πληροφορίες,
– περιγραφή της επαγγελµατικής σας πείρας,
– περιγραφή της εκπαίδευσης και κατάρτισης που έχετε ολοκληρώσει,
– λεπτοµερής περιγραφή των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια της κατάρτισης,
της επαγγελµατικής σας σταδιοδροµίας ή του καθηµερινού σας βίου.

 

Εκφράσεις και συμφράσεις.

Οι εκφράσεις είναι τα λόγια (λέξεις ή φράσεις) που σχηματίζουν ένα σύνολο με ιδιαίτερο νόημα, που έχουν μια ιδιαίτερη (μεταφορική) σημασία.
π.χ.
– Πλέει σε πελάγη ευτυχίας
– Τι τραβάει η όρεξή σας.
– Έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά.
–  Τον πρόδωσε για ένα κομμάτι ψωμί.
Οι συμφράσεις είναι δύο λέξεις που τις συναντάμε συχνά μαζί και σημαίνουν ένα συγκεκριμένο πράγμα.
π.χ.
– σοκολάτα γάλακτος
– ψωμί σικάλεως
– χυμός πορτοκάλι
– κρητικό παξιμάδι
– πελάγη ευτυχίας
πηγή: http://paidio.blogspot.gr/
Δείτε το στο slideshare.net
Θέλεις να θυμηθείς ξανά τα άρθρα ; Μην ξεχάσεις να ρίξεις και μια ματιά στις σελ.60-62 της γραμματικής σου!
Η χρήση του άρθρου 
  • Το αόριστο άρθρο (ένας, μία, ένα) το χρησιμοποιούμε, όταν αναφερόμαστε σε πρόσωπο, ζώο, ή πράγμα που δεν είναι συγκεκριμένο, δεν το γνωρίζουμε ή δεν έχουμε μιλήσει γι’ αυτό προηγουμένως:  π.χ.Είδα μια κοπέλα και ένα θαυμάσιο τριαντάφυλλο.( Εδώ , αναφερόμαστε όχι συγκεκριμένα αλλά αόριστα σε μια κοπέλα και σε ένα τριαντάφυλλο, για αυτό χρησιμοποιούμε αόριστα άρθρα.) 
  • Το οριστικό άρθρο ( ο, η, το) το χρησιμοποιούμε όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο και γνωστό πρόσωπο , ζώο, ή πράγμα: π.χ. Η κοπέλα του ανθοπωλείου μου τύλιξε τα τριαντάφυλλα που αγόρασα. Τώρα πια αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο πρόσωπο, την κοπέλα του ανθοπωλείου, και σε συγκεκριμένα πράγματα, τα τριαντάφυλλα που αγόρασα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το οριστικό άρθρο με τους αδύνατους τύπους των προσωπικών αντωνυμιών. Το οριστικό άρθρο συνοδεύει ονόματα ή ουσιαστικοποιημένες λέξεις ή φράσεις, ενώ οι προσωπικές αντωνυμίες συνήθως ρηματικούς τύπους.

               Δεν πρέπει να συγχέουμε το αόριστο άρθρο με το αριθμητικό ένας, μία, ένα. Το αριθμητικό φανερώνει ότι κάτι είναι ένα και όχι δύο ή περισσότερα, ενώ το αόριστο άρθρο χρησιμοποιείται όταν μιλάμε αόριστα για κάτι, χωρίς να μας ενδιαφέρει να δηλώσουμε αν  είναι ένα ή δύο ή περισσότερα. Καταλαβαίνουμε ότι το ένας, μία, ένα, είναι αόριστο άρθρο, αν μπορεί να αντικατασταθεί στον λόγο με το κάποιος, κάποια, κάποιο.
        Πότε δε βάζουμε άρθρο σε ουσιαστικά
  •     Δε βάζουμε άρθρο μπροστά από ένα όνομα που είναι αντικείμενο του ρήματος και αναφερόμαστε σε αυτό γενικά: π.χ. (α) Γράφω διαγώνισμα. (β) Τρώω κουλούρι.
Στα παραδείγματα αυτά μας ενδιαφέρει να δηλώσουμε ότι ασχολούμαστε με κάτι και όχι με κάτι άλλο. Δηλαδή στο (α)  δηλώνουμε ότι γράφουμε διαγώνισμα και όχι τις ασκήσεις ενός μαθήματος ή μια έκθεση.
 Στο(β) δηλώνουμε ότι τρώμε κουλούρι και όχι κάποιο άλλο φαγώσιμο, δηλαδή τυρόπιτα ή κρουασάν κτλ.
 Την περίπτωση του άναρθρου αντικειμένου τη συναντάμε ιδιαίτερα συχνά με τα ρήματα έχω και κάνω: π.χ. έχω πυρετό, έχω μάθημα, κάνω προπόνηση, κάνε κουράγιο.
Συχνά χωρίς άρθρο είναι ένα ουσιαστικό που έχει θέση κατηγορουμένου:π.χ. Η μητέρα μου είναι δασκάλα.
Ονοματική- ρηματική φράση . ( Σελ. 181-183 της γραμματικής μου )
[slideboom id=656891&w=425&h=370]
Ενεργητική-Παθητική σύνταξη. ( ΜΙλήσαμε για την ενεργητική-παθητική σύνταξη, στο μάθημα «κατασκευές». Ας ξαναθυμηθούμε : 
[slideboom id=539163&w=425&h=370]
 Το ίδιο και εδώ .  ( πηγή http://egpaid.blogspot.com/)
Συλλαβισμός : Μιλήσαμε για τον συλλαβισμό, στην ενότητα «παιχνίδια». Για να θυμηθείς για το συλλαβισμό των λέξεων διάβασε και στη γραμματική σου στις σελ. 44-45 .
[slideboom id=628432&w=425&h=370]

Αφήστε μια απάντηση

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων