ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

Το πείραμα του Oersted

Ενώ ετοιμαζόταν για μια βραδινή διάλεξη στις 21 Απριλίου 1820, ο Ørsted ετοίμαζε ένα πείραμα, όταν κάτι τον εξέπληξε: Πρόσεξε ότι η βελόνα μιας πυξίδας απέκλινε από τον μαγνητικό βορρά όταν το ηλεκτρικό ρεύμα από τη μπαταρία που χρησιμοποιούσε έρρεε ή σταματούσε. Αυτή η στροφή της βελόνας τον έπεισε ότι σε όλες τις πλευρές ενός σύρματος που μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα δημιουργούνται μαγνητικά πεδία. Αυτό το πείραμα, που έμεινε στην Ιστορία της Επιστήμης ως «Πείραμα του Ørsted», επιβεβαίωσε την άμεση σχέση του ηλεκτρισμού με τον μαγνητισμό.

Εκείνη την εποχή ο Έρστεντ δεν πρότεινε κάποια ικανοποιητική εξήγηση για το φαινόμενο, ούτε και προσπάθησε να το αναπαραστήσει ποσοτικά-μαθηματικά. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα άρχισε συστηματικότερες έρευνες. Σύντομα μετά δημοσίευσε τα ευρήματά του. Σήμερα, η μονάδα μέτρησης της μαγνητικής επαγωγής στο σύστημα μονάδων CGS ονομάζεταιoersted προς τιμή της συνεισφοράς του στον Ηλεκτρομαγνητισμό.

Πηγή :http://el.wikipedia.org/

 

Δες το πείραμα στου Oersted .

Δες μια προσομοίωση για τους μαγνήτες και ηλεκτρομαγνήτες .

Ηλεκτρομαγνήτης

Σύστημα το οποίο αποτελείται από ένα σιδερένιο πυρήνα που γύρω του είναι τυλιγμένο ένα πηνίο από μονωμένο χάλκινο σύρμα. Όταν το πηνίο διαρρέεται από ρεύμα, μεταβάλλει το σιδερένιο πυρήνα σε μαγνήτη. Η ισχύς του η. είναι μεγαλύτερη, αν ο σιδερένιος πυρήνας κατασκευαστεί από μαλακό σίδηρο. Επίσης εξαρτάται η ισχύς και από την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος, που μέχρι μια ορισμένη τιμή βρίσκεται σε σχέση ευθείας αναλογίας μ` αυτή, καθώς και από το πλήθος των σπειρών του πηνίου.

Ο πρώτος η. κατασκευάστηκε από τον Άγγλο W. Sturgeοn το 1823. Τον η. αυτόν, που είχε μικρή ισχύ, βελτίωσε αργότερα ο Αμερικανός φυσικός J. Ηenry, ο οποίος το 1831 κατασκεύασε ηλεκτρομαγνήτη, που ήταν σε θέση να κρατήσει βάρος 1043 κιλά. Οι σύγχρονοι η. ζυγίζουν γύρω στους 3 τόνους και μπορούν να σηκώσουν βάρη δεκαπλάσια του δικού τους. Οι ανυψωτικοί αυτοί η. κατασκευάζονται με ειδικό σχήμα, με το βόρειο πόλο στη μέση, γιατί με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η μείωση έντασης του μαγνητικού πεδίου από διασκορπισμό των μαγνητικών γραμμών. Εκτός από τη χρήση τους αυτή ως ηλεκτρομαγνητικοί γερανοί, οι η. βρίσκουν και πολλές άλλες εφαρμογές (ηλεκτρικό κουδούνι, ηλεκτρονόμοι κ.λ.π.).

Πηγή :http://www.livepedia.gr/

  

[slideboom id=519098&w=425&h=370]

Παίξε με τους ηλεκτρομαγνήτες

Εφαρμογές ηλεκτρομαγνητών

         

     

 

 Κάνε κλικ για να δεις  και να παίξεις με την γεννήτρια 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση