Παράλληλες Δια-ΔΡΩ-μες

Στις παράλληλες δια-ΔΡΩ-μές αναδεικνύουμε μέρη του τόπου μας που παραμένουν αναξοιοποίητα στο διάβα του χρόνου με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων.

Ένα τέτοιο είναι το Αρχοντικό Κοντού στα Άνω Λεχώνια.

Πρόκειται για κόσμημα αρχιτεκτονικής. Χτισμένο το 1860 ή γύρω στα 1900 κατ΄ άλλους, αποτέλεσε μία από τις κατοικίες της οικογένειας Νικολάου Κοντού, προξένου της τσαρικής Ρωσίας στην Ελλάδα. Πολυτάραχη η ιστορία του από την αρχή ως τα σήμερα, συνδέεται με το ξεκλήρισμα της οικογένειας Κοντού από τη φυματίωση ως και τη χρήση του ως αρχηγείου από τους δωσίλογους στη Κατοχή, την επίθεση των Ανταρτών την άνοιξη του ΄43 (τα σημάδια ακόμη ορατά στην πρόσοψή του) ή τη χρήση του ως «πολυκατοικία» από τους σεισμόπληκτους του ΄55. Αν και το 2003-04 αγοράστηκε από κοινού από τους πρώην Δήμους Αρτέμιδας, Αγριάς και Μηλεών, παραμένει δυστυχώς ακόμη και σήμερα ερειπωμένο και ανεκμετάλλευτο, στέκοντας αγέρωχο στους παγερούς βοριάδες ή τα πυρακτωμένα καλοκαίρια, λεηλατημένο από βέβηλες επισκέψεις διαφόρων περίεργων ή παρατημένο στα κάθε είδους σχόλια περί «στοιχιωμένου».

 

Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.

Αφήστε μια απάντηση