Δραστηριότητες στο μάθημα των Αγγλικών & Τ.Π.Ε.

Saint Patrick’s Day – 17 Μαρτίου

Ένας από τους άξονες δόμησης του Αναλυτικού Προγράμματος διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι η πολυπολιτισμικότητα και η διαπολιτισμική επικοινωνία. Αυτό προκύπτει από τη διαπίστωση ότι, μέσω της γλώσσας, το άτομο αποκτά πρόσβαση σε διάφορες κουλτούρες οι οποίες δεν συνυπάρχουν απλώς η μία δίπλα στην άλλη, αλλά συγκρίνονται, αντιπαρατίθενται και αλληλεπιδρούν ενεργά δημιουργώντας μια εμπλουτισμένη πολλαπλο-πολιτισμική ικανότητα.

Messenger creation 75466f1e 9a11 45de adce c8f4f22a892a

Στο πλαίσιο αυτό, και αξιοποιώντας τη χρονική σύμπτωση που προσέφερε ο εορτασμός της Αποκριάς, στο μάθημα των Αγγλικών έγινε αναφορά στην ημέρα του Αγίου Πατρικίου, μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που γιορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας. Γιορτάζεται στις 17 Μαρτίου που είναι η επέτειος του θανάτου του Αγίου Πατρικίου και αποτελεί αφορμή για τον εορτασμό του ιρλανδικού πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη.

Messenger creation 5bae2c0c 0dbd 4378 b9b5 869e44627973

Ο εορτασμός περιλαμβάνει εκδηλώσεις παρελάσεις και φεστιβάλ με κυρίαρχο το πράσινο χρώμα και σύμβολα όπως το τριφύλλι. Οι μαθητές ενημερώθηκαν μέσα από βίντεο για τη ζωή και τη δράση του Αγίου Πατρικίου και κατόπιν είδαν εκδηλώσεις εορτασμού από διάφορα σημεία της γης. Οι ομοιότητες με τις παρελάσεις μεταμφιεσμένων που συνέπεσαν με το φετινό καρναβάλι, βοήθησαν στη δημιουργία συνδέσεων με την ιρλανδική κουλτούρα, ενώ παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα χαρακτηριστικά των ιρλανδικών εορτασμών (πράσινο χρώμα, τριφύλλια, ξωτικά και καζάνια με χρυσό κ α.).

Messenger creation 1ce92c24 e432 40c0 b1e9 044fc608aacf

Ανάλογα με το επίπεδο της κάθε τάξης, οι μαθητές έλυσαν σταυρόλεξα, αντιστοιχίσεις λέξεων και εικόνων, παιχνίδια μνήμης κ.α. ηλεκτρονικά και μη. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να κάνουν κατασκευές σχετικές με τη γιορτή, όπως τυχερά βραχιόλια κ.α. Οι μαθητές βρήκαν ενδιαφέρουσα την όλη εμπειρία και δήλωσαν πως ανυπομονούν για την επόμενη ανάλογη γιορτή-δραστηριότητα.

Messenger creation d243813a 3732 4469 853f efa143d29822

Παράλληλα, η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, δημιούργησε ψηφιακές τάξεις σε μια on line εφαρμογή, όπου ο κάθε μαθητής με τον προσωπικό του κωδικό συνδέθηκε και έφτιαξε το δικό του avatar/ χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν η ομαδική φωτογραφία της τάξης. Μιας και ασχολήθηκαν στο μάθημα των Αγγλικών με την ημέρα “Saint Patrick’s” επιλέχθηκε και η ανάλογη ενδυμασία για τα avatars των μαθητών.

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.