Συνέντευξη με τους εθελοντές του Προκοπίου της Βόρειας Εύβοιας στα πλαίσια του e twinning έργου μας “Οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια: Μελετώντας τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό της πλούτο”

1Συνέντευξη με τους εθελοντές του Προκοπίου

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες κάποιων από τα συνεργαζόμενα του e twinning έργου μας «Οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια: Μελετώντας τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό της πλούτο» είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν διαδικτυακή συνάντηση με τους εθελοντές του Προκοπίου της Βόρειας Εύβοιας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η κυρία Θάνου Δέσποινα από το 11ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με ομάδα μαθητών/τριών, η κυρία Γεωργαντή Ελευθερία από το 39ο Δημοτικό Περιστερίου και η κυρία Τσελίκα Χριστούλα και Κωνσταντά Κατερίνα από το Δημοτικό Ωραιών με τις δικές τους ομάδες μαθητών/τριών και ο κύριος Τσικλής Τάσος από το Δημοτικό Κηρίνθου με τα παιδιά του, ο οποίος ανέλαβε και την οργάνωση της συνάντησης.
Τα παιδιά μας είχαν μεγάλη αγωνία αλλά και ανυπομονησία να δουν, να ακούσουν, να μιλήσουν και να ρωτήσουν τους εθελοντές για το έργο τους. Μαζί μας συνδέθηκαν για να λύσουν τις απορίες των παιδιών ο πρόεδρος των εθελοντών κύριος Δημήτρης Βετσονούρης και οι κύριοι Δημήτρης Κυρύτσης και Νίκος Ενοτιάδης.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κυριολεκτικά βομβάρδισαν τους εθελοντές που με χαρά απαντούσαν σε όλες τις απορίες τους. Στο ερώτημα που αφορούσε το ωράριο εργασίας τους οι εθελοντές μας έδωσαν στα έκπληκτα παιδιά μας την απάντηση ότι είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο και εναλλάσσονται διαρκώς. Μίλησαν για την απόφασή που τους οδήγησε να ενταχθούν στην ομάδα εθελοντών που δεν ήταν άλλη από τη σκέψη για το κοινό καλό, για το πώς εκπαιδεύτηκαν , αλλά και πώς εκπαιδεύουν τους άλλους δημιουργώντας αυτή την αλυσίδα προστασίας. Ότι οι ώρες εργασίας τους είναι ατέλειωτες και κάποιες φορές γίνονται μέρες, σχεδόν χωρίς ξεκούραση, όπως το περασμένο καλοκαίρι. Ότι αυτό που τους παρακινεί είναι η θέληση, η αγάπη και το πνεύμα του εθελοντισμού που είναι άσβεστο. Στο ερώτημα των παιδιών αν λείπουν στις οικογένειές τους και τα δικά τους παιδιά μας απάντησαν ότι πολλές φορές συμβαίνει αυτό, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα τόνισαν ότι οι οικογένειές τους το αποδέχονται και σχεδόν ολόκληρες οι οικογένειες προσφέρουν εθελοντική εργασία. Μας είπαν «Πάντα ο γονιός είναι το παράδειγμα για τα παιδιά». «Πρέπει να γινόμαστε παράδειγμα για τους άλλους». «Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός και το κάθε μέλος μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει». Στο σημείο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ρώτησαν πώς και πότε μπορούν να ενταχθούν και αυτοί σε κάποια εθελοντική ομάδα. Μάλιστα κάποια παιδιά είπαν «Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε;;;»
Οι εθελοντές μίλησαν στα παιδιά για το τι είναι αντιπυρική περίοδος, η οποία ξεκινά 1 Απριλίου στην Εύβοια και συνεπώς από αυτή την ημερομηνία και έπειτα απαγορεύεται η καύση, άρα οι εθελοντές είναι σε επιφυλακή. Επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις τους για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το δάσος, αν οι καταστροφές οφείλονται στους ανθρώπους ή σε φυσικούς παράγοντες. Όπως ήταν αναμενόμενο, αρκετές ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού. Μίλησαν στα παιδιά για το «τρομακτικό» θερμικό φορτίο που είχε δημιουργηθεί και ότι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου μικροκλίματος που δημιουργούσε μεγάλα φορτία αέρα, αλλά και για τις τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν . Μία συνάδελφος από την Εύβοια πρόσθεσε σ΄ αυτό το σημείο «Βλέπω πια από το παράθυρό μου κεράκια αντί για δέντρα».
Σε ότι αφορά τις γενικότερες δράσεις που περιλαμβάνει η δουλειά τους μας είπαν ότι ασχολούνται και με τον καθαρισμό των ακτών αλλά και με θέματα που αφορούν προστασία από σεισμούς και πλημμύρες αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές. Επίσης μόνιμη έγνοια τους είναι η προετοιμασία έτσι ώστε να προκύψουν όσο το δυνατόν λιγότεροι κίνδυνοι ή να περιοριστούν οι διαστάσεις τους. Ακόμη μας είπαν ότι η απόφασή τους να ενταχθούν στους εθελοντές ήταν εύκολη και στην ουσία ήρθε αυτόματα χωρίς δεύτερη σκέψη. Μας μίλησαν για τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν. Είπαν χαρακτηριστικά «έχουμε ένα παλιό αυτοκίνητο και ένα άλλο του δήμου». Τέλος, τόνισαν ότι τώρα είναι περίοδος δεντροφύτευσης και αλλαγής του όλου κλίματος.
Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση που κατέκλεισε το μυαλό μου δημιουργώντας μια εικόνα «Δεν μπορώ να διανοηθώ να βγω και να μη δω τα πεύκα έξω από το παράθυρό μου. Οφείλω να δημιουργήσω ξανά το χαμένο μου παράδεισό. Όποιος θέλει και όσο θέλει ας βοηθήσει. Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι».
Με τις θερμότερες ευχαριστίες μας γ΄ αυτή τη άλλη ματιά που μας χάρισαν. Ήταν ένα δώρο για μας και χρωστάμε το αντίδωρο.
Θάνου Δέσποινα
ΠΕ02- ΠΕ01

Κατηγορίες: Μαθητές/τριες, Συνεντεύξεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.