ΕΡΓΑΛΕΙΑ WEB ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
16 Δεκ 2018

Πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμo

Συντάκτης: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ | Κάτω από: Πάσχα

Στην Ελλάδα, μπορεί Κυριακή του Πάσχα χωρίς φαγητό μέχρι σκασμού και ποτό μέχρι ύπνου να μην υπάρχει, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τα παιδιά το μόνο που προσμένουν τις γιορτινές αυτές ημέρες είναι ένα χρωματιστό αυγό γεμάτο γλυκά. Και δεν είναι καν δικιά τους παράδοση, αφού αποτελεί ευρωπαϊκό έθιμο που έφεραν στη χώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Γερμανοί, όταν κατέκλυσαν τα εδάφη της χώρας στα 1700. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την αδυναμία ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το πώς να ενοποιήσεις ολοκληρωτικά λαούς με τόσο διαφορετικές κουλτούρες, βρίσκει καλύτερη και πιο ταιριαστή εφαρμογή στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι –και όχι μόνο– γιορτάζουν το Πάσχα. Αλλού καίνε τις μάγισσες, αλλού ραντίζουν τις κοπέλες με κολόνιες, και αλλού διαβάζουν… αστυνομικά μυθιστορήματα. Ένας κόσμος γεμάτος εκπλήξεις με έθιμα που θα εντυπωσιάσουν και τους πιο υποψιασμένους.

Αυστραλία
Το 1991 η οργάνωση «Rabbit-Free» («Ελευθερώστε τον Κούνελο») της Αυστραλίας ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για την αντικατάσταση του πασχαλινού λαγού με το τοπικό μαρσιπποφόρο, το Bilby. Φυσικά, κανείς στην Αυστραλία δεν μισούσε τους λαγούς, απλά, επειδή εκεί «κατηγορούνται» για τις καταστροφές στις σοδειές και τη βλάστηση της χώρας, ήθελαν μια άλλη, λιγότερο «ζημιάρα», πρόταση. Έκτοτε, οι εταιρίες φτιάχνουν πασχαλινά Bilbies, τα έσοδα από τη πώληση των οποίων πηγαίνουν για τη προστασία του είδους, που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Φλωρεντία
Στη Φλωρεντία, γιορτάζεται μέχρι σήμερα, το ξεχωριστό έθιμο του «Scoppio del Carro», δηλαδή της ανατίναξης της άμαξας, που η γέννησή του χρονολογείται πριν από 350 χρόνια, δηλαδή στη διάρκεια της 1ης Σταυροφορίας. Μια στολισμένη άμαξα γεμάτη εκρηκτικά περιφέρεται στους δρόμους της πόλης από κατοίκους ντυμένους με τα χρωματιστά ρούχα του 15ου αιώνα, πριν την σταματήσουν μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό της Φλωρεντίας (Duomo). Εκεί, ο επίσκοπος ανάβει με το Άγιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού (Colombina), η οποία ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και φτάνει στην άμαξα, που σύντομα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πυροτέχνημα! Το έθιμο έχει σαν σκοπό την εξασφάλιση της καλής σοδειάς στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης.

Φινλανδία
Τα παιδιά στη σκανδιναβική αυτή χώρα, ντύνονται σαν μάγισσες και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ζητιανεύοντας σοκολατένια αυγά με βαμμένα τα πρόσωπά τους και πολύχρωμα μαντίλια στα μαλλιά. Σε κάποια, μάλιστα, χωριά στα δυτικά της Φινλανδίας, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, καθώς, σύμφωνα με τη σκανδιναβική παράδοση, αυτός είναι ο τρόπος για να ξορκιστούν μακριά οι μάγισσες που τριγυρίζουν πάνω σε σκουπόξυλα από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Κυριακή του Πάσχα.

Πολωνία
Το να ρίχνει νερό ο ένας στον άλλον είναι μια πολωνική παράδοση του Πάσχα, που φέρει την ονομασία «migus-dyngus». Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Δευτέρα τα αγόρια της χώρας μπουγελώνουν τον υπόλοιπο κόσμο με κουβάδες γεμάτους νερό, νεροπίστολα, ή ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους. Η παράδοση, που χρονολογείται από τη βάφτιση του Πολωνού πρίγκιπα Μιέσκο τη Δευτέρα του Πάσχα το 966 μ.Χ., θέλει τα κορίτσια που θα βραχούν να παντρεύονται μέσα σε έναν χρόνο.

Γαλλία
Μην ξεχάσετε το πιρούνι σας αν βρεθείτε Πάσχα στην πόλη Χοξ της Νότιας Γαλλίας. Τη Δευτέρα του Πάσχα μια τεράστια ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, και για να γίνει κατανοητό το μέγεθός της αρκεί να σημειωθεί ότι χρησιμοποιούνται 4.500 αυγά και ταΐζονται 1.000 άνθρωποι. Η ιστορία λέει ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Ναπολέοντας βρέθηκε στην περιοχή, και σερβιρίστηκε μια ομελέτα που του άρεσε τόσο πολύ, που ζήτησε από τους κατοίκους της Χοξ να μαζέψουν όλα τα αυγά της περιοχής και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για να χορτάσουν οι στρατιώτες του!

Νορβηγία
Το δίχως άλλο, τα σκανδιναβικά θρίλερ έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Ίσως γι’ αυτό και στη Νορβηγία είναι έθιμο τις ημέρες του Πάσχα οι πωλητές να διαβάζουν αστυνομική λογοτεχνία, ενώ είναι πολλά τα βιβλία που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες ως σπέσιαλ γιορτινά θρίλερ με την ονομασία «Paaskekrimmen». Η παράδοση θέλει όλα να ξεκίνησαν όταν ένας εκδότης δημοσίευσε, το Πάσχα του 1923, το θρίλερ του στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μπερδεύοντας τους συμπολίτες του για το αν όσα τρομερά και φοβερά έγραφε ήταν αλήθεια ή ψέμα.

Βατικανό
Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας πραγματοποιεί λειτουργία για τη Σταύρωση του Χριστού (Via Crucis), στο Κολοσσαίο. Ένας τεράστιος σταυρός με πύρινες δάδες φωτίζει τον ουρανό, καθώς οι ψαλμωδίες ακούγονται σε 14 διαφορετικές γλώσσες. Παρότι κάθε μέρα του Πάσχα είναι λαμπρή στη γειτονική χώρα, την Κυριακή ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και αναμένουν καρτερικά να λάβουν την ευλογία του Πάπα ευρύτερα γνωστή ως «Urbi et Orbi» (στην πόλη –εννοείται της Ρώμης– και στην Οικουμένη).

Τσεχία και Σλοβακία
Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε να περάσετε το Πάσχα σας σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με το πασχαλιάτικο έθιμό τους, οι άνδρες κυνηγούν τις γυναίκες με ένα αυτοσχέδιο μαστίγιο από ιτιά, το οποίο έχουν στολίσει με κορδέλες και έχουν βρέξει για να… κάνει καλά τη δουλειά του! Η ιτιά επιλέγεται γιατί είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη στις χώρες αυτές, και το μαστίγωμα επιλέγεται, επειδή μεταφέρει τη ζωντάνια του δέντρου στις γυναίκες, άρα βοηθά στη γονιμότητά τους.

Ισπανία
Στη μεσαιωνική πόλη Βέργες, τη Μεγάλη Πέμπτη παρουσιάζεται ο «Χορός του θανάτου» («Dansa de la mort»). Στη διάρκειά του αναπαριστώνται σκηνές από τα Πάθη και όλοι είναι ντυμένοι με κουστούμια σκελετών. Ο χορός, που διαρκεί τρεις ολόκληρες ώρες, λήγει με τους σκελετούς να περιδιαβαίνουν την πόλη κρατώντας κουτιά με στάχτες των αγαπημένων τους προσώπων.

Ηνωμένες Πολιτείες
Για 130 χρόνια o Λευκός Οίκος πρωτοστατούσε της εκδήλωσης «Easter Egg Roll», που σε απλά ελληνικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «πιάστε το αυγό του Πάσχα», στο γρασίδι στη νότια πτέρυγα του προεδρικού μεγάρου. Επειδή, όμως, η διασκέδαση του να κυνηγάς ένα πολύχρωμο σφιχτό αυγό με μια κουτάλα αποδείχτηκε φτωχή, τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός του Πάσχα έχει μουσική, χορό, και, φυσικά, σπορ κάθε είδους!

Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία, τη Μεγάλη Δευτέρα τα αγόρια της χώρας ψεκάζουν με άρωμα τα κορίτσια ζητώντας τους ένα φιλί. Παλαιότερα τους έριχναν νερό στο κεφάλι, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η επιλογή του αρώματος, πιθανότατα επειδή είναι και πιο ερωτική. Σύμφωνα, πάντως, με την παράδοση, το νερό, με άρωμα ή χωρίς, έχει καθαρτικές, ιατρικές ιδιότητες που βοηθούν στη γονιμότητα των ζευγαριών.

Ισραήλ
Στην Ιερουσαλήμ, όπου πιστεύεται ότι σταυρώθηκε ο Χριστός, οι πιστοί χριστιανοί τη Μεγάλη Παρασκευή περπατούν το ίδιο μονοπάτι που ακολούθησε ο Ιησούς πριν καρφωθεί στον Σταυρό. Σε μια προσπάθεια να «μοιραστούν» τον πόνο του, πολλοί είναι εκείνοι που στη διαδρομή του Γολγοθά κουβαλούν μαζί τους έναν σταυρό. Τη Κυριακή του Πάσχα ντόπιοι και επισκέπτες παρακολουθούν τη Λειτουργία στον τάφο του κήπου όπου πιστεύεται ότι έχει θαφτεί ο Χριστός.

Σικελία
Στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, ο πασχαλιάτικος εορτασμός «Abballu de daivul» αποτελεί μια αναπαράσταση των διαβόλων από ντόπιους που φορούν τρομαχτικές μάσκες και ντύνονται με κόκκινους μανδύες. Όσοι φορούν τα κοστούμια αυτά, προσπαθούν να ενοχλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες «ψυχές» πριν το βράδυ της Ανάστασης, να τις κάνουν δηλαδή να τους κεράσουν τα ποτά, έως ότου η Παρθένος Μαρία και ο Ιησούς διώξουν οι ίδιοι τους διαβόλους, με αγγέλους.

Ινδία
Παρότι στην Ινδία οι χριστιανοί αντιπροσωπεύουν το 2,5% του πληθυσμού της χώρας γιορτάζουν το Πάσχα με κάθε μεγαλοπρέπεια, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά κρατίδια της χώρας. Με καρναβάλια στους δρόμους, έργα θεατρικά στα σοκάκια, μπόλικα τραγούδια και ατελείωτο χορό, οι χριστιανοί της Ινδίας γιορτάζουν το Πάσχα ανταλλάσσοντας σοκολάτες, λουλούδια και πολύχρωμα φανάρια σαν δώρα.

Ηνωμένο Βασίλειο
Σύμφωνα με μια παλαιά παράδοση, σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως π.χ. στη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία), οι άνθρωποι ρίχνουν βαμμένα αβγά στους απότομους λόφους την Κυριακή του Πάσχα. Πολλές φορές χρησιμοποιούν σοκολατένια αβγά, ενώ πραγματοποιούνται και διαγωνισμοί για να δουν ποιο αβγό θα κυλήσει πιο γρήγορα. Σε άλλες κοινότητες, πάλι, χορεύουν τον παραδοσιακό χορό «Morris», κατά τον οποίο άνδρες ντυμένοι με φολκλόρ ενδυμασίες και έχοντας κρεμάσει κουδούνια στους αστραγάλους κρατούν το ρυθμό γυρνώντας τους δρόμους της γενέτειράς τους κρατώντας σφιχτά πολύχρωμες κορδέλες.

 

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *