Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο
Συντάκτης: ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ | Κάτω από: Υλικό, ΧριστούγενναΣτην Ελλάδα, μπορεί Κυριακή του Πάσχα χωρίς φαγητό μέχρι σκασμού και ποτό μέχρι ύπνου να μην υπάρχει, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, τα παιδιά το μόνο που προσμένουν τις γιορτινές αυτές ημέρες είναι ένα χρωματιστό αυγό γεμάτο γλυκά. Και δεν είναι καν δικιά τους παράδοση, αφού αποτελεί ευρωπαϊκό έθιμο που έφεραν στη χώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι Γερμανοί, όταν κατέκλυσαν τα εδάφη της χώρας στα 1700. Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται για την αδυναμία ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το πώς να ενοποιήσεις ολοκληρωτικά λαούς με τόσο διαφορετικές κουλτούρες, βρίσκει καλύτερη και πιο ταιριαστή εφαρμογή στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι –και όχι μόνο– γιορτάζουν το Πάσχα. Αλλού καίνε τις μάγισσες, αλλού ραντίζουν τις κοπέλες με κολόνιες, και αλλού διαβάζουν… αστυνομικά μυθιστορήματα. Ένας κόσμος γεμάτος εκπλήξεις με έθιμα που θα εντυπωσιάσουν και τους πιο υποψιασμένους.
Αυστραλία
Το 1991 η οργάνωση «Rabbit-Free» («Ελευθερώστε τον Κούνελο») της Αυστραλίας ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για την αντικατάσταση του πασχαλινού λαγού με το τοπικό μαρσιπποφόρο, το Bilby. Φυσικά, κανείς στην Αυστραλία δεν μισούσε τους λαγούς, απλά, επειδή εκεί «κατηγορούνται» για τις καταστροφές στις σοδειές και τη βλάστηση της χώρας, ήθελαν μια άλλη, λιγότερο «ζημιάρα», πρόταση. Έκτοτε, οι εταιρίες φτιάχνουν πασχαλινά Bilbies, τα έσοδα από τη πώληση των οποίων πηγαίνουν για τη προστασία του είδους, που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τριμμένη πικάντικη κεφαλογραβιέρα
1½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές παγωμένο νερό
1/4 κουταλάκι πάπρικα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 180° C και ύστερα λαδώνουμε καλά με ελαιόλαδο 2 μεγάλα ταψιά. Aναμειγνύουμε στο μπλέντερ το αλεύρι, το τυρί, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αναμειγνύουμε ξανά. Σταδιακά προσθέτουμε στο μπλέντερ κρύο νερό και αναμειγνύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης γύρω από τα μαχαίρια του μπλέντερ. Αλευρώνουμε καλά μια καθαρή επιφάνεια, ζυμώνουμε λίγο την μπάλα της ζύμης και, με ένα μακρύ πλάστη που αλευρώνουμε κάθε τόσο, ανοίγουμε ένα φύλλο παραλληλόγραμμο. Ξεκινώντας από το πλάτος, κόβουμε 16 λωρίδες. Ύστερα τις κόβουμε στη μέση. Διαμορφώνουμε με τα χέρια μας κάθε λωρίδα σε ένα μακρύ κριτσίνι. Μεταφέρουμε τα κριτσίνια στα ταψιά, τα αλείφουμε με άφθονο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν «χρυσά» και τραγανά, τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.
Αγαπάμε και βελτιώνουμε το σχολείο μας
Συντάκτης: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ | Κάτω από: ΑνακοινώσειςΕθελοντισμός, συνεργασία, έμπνευση, μεράκι και φαντασία είναι σημαντικά προτερήματα, ιδιαίτερα όταν χαρακτηρίζουν μαθητές.
Στο πλαίσιο της δράσης που πραγματοποιήθηκε για την βελτίωση του χώρου του σχολείου μας, οι μαθητές αρχικά έβαψαν τις αίθουσες και στην συνέχεια ζωγράφισαν έναν τοίχο σε κάθε αίθουσα, με την επίβλεψη και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Ευχαριστούμε και τον πατέρα ενός μαθητή μας, ο οποίος βοήθησε στην δράση.Για την ολοκλήρωση του έργου αφιερώθηκαν πολλές ώρες εκτός σχολικού ωραρίου.O Δήμος Καβάλας και η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μας προμήθευσαν τα χρώματα και τα υλικά που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του έργου.
Στο πλαίσιο των διδακτικών επισκέψεων που διοργανώνει το σχολείο μας, την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018:
- οι μαθητές της Α τάξης περπάτησαν στο «δρόμο του Νερού», για να αθληθούν γνωρίζοντας το υπέροχο γειτονικό μας μονοπάτι.
- οι μαθητές της Β τάξης επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κτίριο του 5ου Γυμνασίου Καβάλας καθώς και στην Παλιά Μουσική που βρίσκονται στη περιοχή της Παναγίας.
- οι μαθητές της Γ τάξης επισκέφτηκαν το εθνικό στάδιο της πόλης και ενημερώθηκαν για την διαδικασία εξέτασης στα διάφορα αγωνίσματα για την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η μετακίνηση όλων των μαθητών έγινε με τα πόδια.
Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτή είναι η πρώτη σας δημοσίευση. Αλλάξτε την ή διαγράψτε την και αρχίστε το “Ιστολογείν”!
Συμβουλευτείτε τα αρχεία βοήθειας για την διαχείριση του ιστολογίου σας.