deskyr’s blog

Απλά ένα ακόμα ιστολόγιο Blogs.sch.gr

Ερωτήσεις στο έργο του Γ. Ξενόπουλου Στέλλα Βιολάντη

Κάτω από: Γενικά | Despoina Kyriakaki
Κυριακή, 11 Απριλίου 2010 9:53 μμ |  Με ετικέτα |

1.      Να παρουσιάσετε τη μορφή του Χρηστάκη.  2.      Να περιγράψετε τη γνωριμία της Στέλλας με τον Χρηστάκη. 3.      Ποια ήταν η αντίδραση της Στέλλας στο ερωτικό γράμμα του Χρηστάκη; 4.      Πώς αντέδρασε ο Παναγής Βιολάντης όταν έλαβε το γράμμα του Χρηστάκη και τι δηλώνουν οι αντιδράσεις του για το χαρακτήρα του;5.      Πώς σκιαγραφείται η σχέση του πατέρα με τη μητέρα της Στέλλας μέσα στο έργο; 6.      Ποια ήταν η στάση του Παναγή απέναντι στον κοινωνικό περίγυρο; 7.      Να παρουσιάσετε το προφίλ της Βιολάνταινας. 8.      Η θεία της Στέλλας και η σχέση της με αυτήν. 9.      Οι γονείς ενδιαφέρονταν πραγματικά για το τι συνέβαινε στη Στέλλα; 10.  Με ποιους τρόπους ορθώνει το ανάστημά της η Στέλλα απέναντι στον πατέρα της; 11.  Για ποιους λόγους συμπεριφέρεται έτσι ο πατέρας Βιολάντης  απέναντι στη Στέλλα και τα άλλα μέλη της οικογένειάς του; 12.  Ποιο ήταν το  τέλος της Στέλλας  και πώς επηρέασε την οικογένειά της;



21 Σχόλια »

1

   chloe

17 Απριλίου, 2010 @ 11:55 πμ   

(Ερώτηση 1η)
Ο Χρηστάκης ανήκε στη συνομοταξία των νέων οι οποίοι ντύνονταν εντυπωσιακά, με φανταχτερά χρώματα και παράξενα αξεσουάρ. Ο ίδιος, ήταν νεαρός, ψηλός, ιδιαίτερα μελαχρινός με καστανές μπούκλες, και τα παχιά του χείλη σε συνδυασμό με τα κάτασπρα δόντια του τού προσέφεραν ένα γλυκό και αθώο χαμόγελο.

7

   ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΑ

20 Απριλίου, 2010 @ 10:57 μμ   

Ερώτηση 1
Ο Χρηστάκης εμφανισιακά ήταν ψηλός, με μαύρα μαλλιά, μπούκλες και κάτασπρα δόντια. Δεν ήταν πλούσιος ούτε ιδιαίτερα όμορφος όμως, όλοι τον είχαν στην καρδιά τους. Τα κορίτσια τον λάτρευαν και περισσότερο για τον χαρακτήρα του, καθώς ήταν ακόμη μέσα του παιδί και είχε αυτή την αθωότητα στο χαμόγελό του, το οποίο ήταν αυτό που τις σαγήνευε. Ακόμα, ήταν ξεχωριστός για το ταμπεραμέντο και τη ζωντάνια που αντανακλούσε σε όλους

8

   ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΑ

22 Απριλίου, 2010 @ 1:22 μμ   

Η Στέλλα στο τέλος δεν άντεξε. Έσβησε και δεν ήταν κανείς εκεί να της κρατάει το χέρι ουτε ο Χρηστάκης ούτε καν η μηττέρα της. Αυτό όμως δε σημαίνει πως κανείς δε νοιάστηκε. Η θεία της και η μητέρα της πόνεσαν για τον θάνατό της. Και περισσότερο επειδή ήξεραν πως δεν ήταν εκεί να της συμπαρασταθούν και την άφησαν έτσι άπλα να φύγει. Αντίθετα με τον πατέρα και τον αδερφό της που έκλαψαν μόνο μπροστά στον κόσμο και έκαναν τους στενοχωρημένους. Τον πονεμένο πατέρα και αδερφό που όμως ποτέ δεν κατάλαβαν ούτε ένιωσαν αληθινό πόνο, αληθινή συμπόνια, αληθινές ενοχές και ίχνος μετάνοιας, παρά συνέχισαν τη ζωή τους και ξέχασαν πως κάποτε για να διώξουν τη ντροπή και να μη χάσουν χρήματα, έκαναν πράξεις απάνθρωπες σκοτωνοντας το μόνο που τους είχε απομείνει- την ανθρωπιά.

9

   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΛΑΙΔΙΤΗ

22 Απριλίου, 2010 @ 1:37 μμ   

Ερώτηση 4
Όταν ο Παναγής έλαβε το γράμμα του Χρηστάκη θύμωσε αφάνταστα, καθώς ήθελε να παντρευτεί η Στέλλα έναν μορφωμένο και πλούσιο άντρα. Πίστευε πως ήταν ντροπή να βγαίνει με τον Χρηστάκη και να ανταλλάσσουν γράμματα, με αυτόν τον τρόπο ντρόπιαζε την οικογένεια της και το όνομα του πατέρα της κι επομένως, έπρεπε να τυμωρηθεί. Η αντίδρασή του δηλώνει πως ήταν ιδιαίτερα οξύθυμος και τον ενδιέφερε το τι θα πουν οι άλλοι θέλοντας να κάνει καλή εντύπωση στο κοινωνικό περίγυρο, δηλαδή ήθελε να δείξει στους άλλους πως ήταν μια καλή και σωστή οικογένεια, ενώ στην ουσία ήταν το αντίθετο.
Ερώτηση 7
Η Βιολάνταινα αγαπάει την οικογένεια της. Είναι υπάκουη στον άντρα της και δεν κάνει τίποτα χωρίς την άδεια του. Τα παιδιά της δεν τα πλησιάζει καθόλου, για να τους δείξει πόσο τ’ αγαπάει κι ότι νοιάζεται για αυτά. Πληγώνεται με την στάση του αντρός της απένταντι στην Στέλλα, αλλά δεν μιλάει και πάει με τα νερά του.
Ερώτηση 8
Η θεία αγαπάει πολύ τη Στέλλα. Πληγώνεται με τη στάση του Παναγή και το δείχνει κλαίγοντας πικρά με μαύρα δάκρυα. Ποτέ όμως δεν πήγε να παρηγορήσει την Στέλλα, ίσως γιατί φοβόταν τον πατέρα της, τον Παναγή δηλαδή, όπως κι όλη η οικογένεια που δεν τολμούσε να βγάλει άχνα και να του αντιμιλήσει.
Ερώτηση 10
Η Στέλλα ορθώνει το ανάστημά της πηγαίνοντας ενάντια στον πατέρα της χωρίς να υποτάσεται σε αυτά που της λέει. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο πατέρας της, της λέει να μην ξαναδεί τον Χρηστάκη, εκείνη αρνείται κατηγορηματικά, ακόμη κι όταν εκείνος την κλειδώνει στην σοφίτα και την κακομεταχειρίζεται, εκείνη δεν υποκύπτει και με αυτόν τον τρόπο αντιτίθεται στον πατέρα της.

12

   ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΟΛΦΕΤΑΣ

22 Απριλίου, 2010 @ 9:45 μμ   

Ερώτηση 1 H Μορφή του Χρηστάκη

Ο Χρηστάκης Ζαμάνος, υπάλληλος του Αγγλικού Τηλεγραφείου, δεν ήταν όμορφος ούτε ο πιο πλούσιος. Μελαχρινός πολύ, με παχιά χείλη, με κάτασπρα δόντια, σγουρά μαλλιά, αμούστακος σχεδόν, ψηλός που με την αγγλική του φορεσιά έμοιαζε με ξωτικό που εκπολιτίστηκε από τους Άγγλους. Είχε μια γλύκα, μια χάρη. Το γέλιο του γεμάτο καλοσύνη, το στόμα του έσταζε μέλι και κατακτούσε τον κόσμο. Οι γυναίκες μικρές, μεγάλες τρελαίνονταν να τον βλέπουν. Τον αγαπούσαν όλοι, χωρίς να ρωτά κανείς τι ήταν από μέσα. Από μέσα ήταν ένας νέος που σκοπό είχε να βρει μια πλούσια νύφη, να πιάσει την καλή και να ζήσει ζωή πλουσιοπάροχη. Συνήθως δε μιλούσε παρά όταν εκαυχάτο. Καυχησιάρης και καιροσκόπος. Τίποτε το ανδρικό δεν είχε πάνω του. Ο χαϊδεμένος αυτός και η πρώτη δυσκολία του παρέλυε αμέσως τη δύναμη. Υποκριτής, ανώριμος και εγωιστής. Δεν ήταν ικανός ν’ αγαπήσει άλλον κανένα από τον εαυτό του.

Ερώτηση 2 Η γνωριμία της Στέλλας με τον Χρηστάκη

Η Στέλλα Βιολάντη στους περιπάτους έβλεπε το Χρηστάκη Ζαμάνο. Τον εγνώριζε λιγάκι και της άρεσε. Όποτε την εχαιρετούσε, ανταποκρινόταν με σοβαρότητα. Έπειτα είχε την περηφάνεια της. Γνώριζε τις κατακτήσεις του και ποτέ δε θα καταδεχόταν να γίνει μία από τις πολλές. Ο κατακτητής δυσκολεύτηκε όμως με πείσμα προσπαθούσε να την καταφέρει. Πότε με τρυφερά βλέμματα, πότε με επίμονο παρακολούθημα, με μισόλογα και με χειραψίες. Έτσι μια βραδιά που είχαν πάει βαρκάδα στο Κρυονέρι μαζί με μια μεγάλη παρέα, κατάφερε και της έβαλε με τρόπο στο χέρι το ένα και μοναδικό γράμμα του. Ένα γράμμα χωρίς φάκελο. Ναι, ο Χρηστάκης Ζαμάνος την αγαπούσε, ήταν η Εκλεκτή. Το γράμμα του το μαρτυρούσε και γιατί όχι; Δεν της άξιζε; Δεν ήταν όμορφη; Με προίκα και από καλό σπίτι; Εννόησε και επίστεψε αργά ότι ο Χρηστάκης αυτήν επροτιμούσε.

Ερώτηση 4 Η αντίδραση και ο χαρακτήρας του Παναγή όταν έλαβε το γράμμα του Χρηστάκη

Όταν ο Παναγής Βιολάντης άνοιξε το γράμμα του Χρηστάκη και κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν να το κρύψει. Κοίταξε φοβισμένος μήπως τον έβλεπαν. Ο τρόμος τον κυρίεψε. Τι θα έλεγε ο κόσμος αν μάθαιναν ότι ο παλιοτηλεγραφητής πήρε θάρρος να ζητήσει την κόρη του και ότι αυτή του είχε δώσει δικαίωμα. Δεν τολμούσε να το εμπιστευτεί σε κανέναν. Ο φόβος του μεγάλωνε. Ό,τι έκανε και δεν έκανε ήταν για τον κόσμο, όλα για τα μάτια του κόσμου. Δεν τον ένοιαζε πως όταν εξέταζε τον εαυτό του, δεν τον έβρισκε ούτε αγαθό, ούτε ευσυνείδητο, ούτε ειλικρινή, τον έφτανε πως τον είχε ο κόσμος για τέτοιον. Το σπίτι του ήθελε να φαίνεται το καλύτερο, σωστός παράδεισος με αγάπη, τιμή και ευτυχία. Αυτό το κατόρθωνε με τη βία και την υποκρισία. Άνθρωπος χωμένος στις προκαταλήψεις και τις παραδόσεις εκείνων των καιρών, που είχε καταφέρει να έχει την υπόληψη των ανθρώπων του κύκλου του και ερχόταν τώρα η Στέλλα με την απερισκεψία της να του χαλάσει την εικόνα που είχε προς τα έξω; Ε! όχι, αυτός ήταν ο αρχηγός, αυτός όριζε τα πάντα. Η Στέλλα ή θα υποκύψει ή ας πεθάνει.
Οι αντιδράσεις του δείχνουν άνθρωπο εγωιστή, ψεύτη, υποκριτή, γεμάτο προκαταλήψεις, τρομοκράτη, μοχθηρό, χωρίς αισθήματα.

Ερώτηση 8 Η θεία της Στέλλας και η σχέση της με αυτήν

Η θεία Νιόνια, αδελφή του Παναγή Βιολάντη, είναι η μόνη που τρέφει αληθινά αισθήματα για τη Στέλλα. Όμως είναι υποταγμένη στον αδελφό της, εξαρτάται από αυτόν και έχει την ανάγκη του. Επίσης, είναι και αυτή όπως όλη η οικογένεια γεμάτη προκαταλήψεις της εποχής και όλες οι πράξεις εξαρτώνται από το τι θα πει ο κόσμος. Υποφέρει από το δράμα της Στέλλας, αλλά είναι ανίκανη να αντιδράσει. Την πνίγει ο πόνος. Κλαίει πικρά. Όταν είναι μόνη, κοιτάζει με θλίψη και προσπαθεί να περιποιηθεί τη Στέλλα. Όμως η απειλή του Παναγή ότι αντιπολίτεψη στο σπίτι του δε χωράει και άμα θέλει τη διώχνει, τρομοκρατεί τη γριά Νιόνια που υποκύπτει.

Ερώτηση 12 Ποιο ήταν το τέλος της Στέλλας και πως επηρέασε την οικογένειά της

Η Στέλλα κλεισμένη στη φυλακή που έφτιαξε ο πατέρας-τέρας γι’ αυτήν, περήφανη και θαρραλέα, έστειλε το μήνυμα ότι αυτή όριζε τον εαυτό της. Είχε διαλέξει ότι ευτυχία πλαστή, όπως αυτή που είχε η οικογένειά της, δεν την ήθελε. Προτιμούσε ν’ αρνηθεί τη ζωή της παρά την αγάπη της. Σταμάτησε να τρώει το ξεροκόμματο που της πετούσαν. Μόνο το νερό στο κανάτι δεν την έφτανε. Ο πυρετός την έψηνε. Έτσι ήρθε η λύτρωση και πέθανε χωρίς να μάθει τη φοβερή αλήθεια – την ελυπήθηκε ο Θεός – πέθανε με τη γλυκιά πλάνη πως κάποιος την είχε αγαπήσει.
Όσον αφορά στην οικογένειά της, για τα μάτια του κόσμου, η κηδεία έγινε μεγαλοπρεπής και συγκινητικότατη. Έκλαιγαν για να δείξουν στον κόσμο, λύπη που δεν είχαν. Το βράδυ όταν γύρισαν στο σπίτι, ο Παναγής σκούπισε τα ψεύτικα δάκρυα και είπε: «Φτάνει πια τα μυξοκλάματα ! τώρα είμαστε μονάχοι μας». Οι μάσκες έπεσαν. Η οικογένεια λευτερώθηκε, ησύχασε, ανακουφίστηκε. Η υπόληψη δεν επειράχθη. Μπορούσε να συνεχίσει να ζει μέσα στην ίδια απατηλή όψη αρμονίας και ευτυχίας που είχε χτίσει.

13

   ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΑΣΣΟΥ

22 Απριλίου, 2010 @ 9:48 μμ   

(ερώτηση 1)
Ο Χρηστάκης ήταν χαρακτηριστικό δείγμα όμορφου αγοριού, αλλά τόσο φιλόδοξου και συμφεροντολόγου. Άνθρωπος που φροντίζει να επωφελείται με κάθε κόστος ,χωρίς ηθικούς φραγμούς, τις καταστάσεις. Μοναδικός του σκοπός είναι να χρησιμοποιεί την εξωτερική του γοητεία για να μπλέξει στα δίχτυα του ανυποψίαστες νεαρές και πλούσιες κοπέλες υποσχόμενος γάμο που μέσα σε αυτόν θα απολάμβανε όλες τις ανέσεις της κοινωνικής τάξης που θα έμπαινε. Δεν έχει κίνητρο την αγάπη αλλά οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτήν.
(ερώτηση 3)
Η Στέλλα στην αρχή αδιαφορούσε για τον Χρηστάκη. Τελικά όταν πήρε το γράμμα του Ζαμάνου, δέχτηκε την πρότασή του και απάντησε με ένα δικό της γράμμα ότι είναι δική του.
(ερώτηση 4)
Ο Βιολάντης όταν έμαθε την αλήθεια από τη Στέλλα, απείλησε το Ζαμάνο, ο οποίος χωρίς κανένα ενδοιασμό παρέδωσε στο Βιολάντη το γράμμα της Στέλλας και έπαψε να ενδιαφέρεται γι΄ αυτήν. Ο Βιολάντης από εδώ και πέρα έκανε τη ζωή της μαρτυρική. Το ξύλο, η απομόνωση, οι εξευτελισμοί ήταν η καθημερινή της τιμωρία.
Ο πατέρας Παναγής Βιολάντης είναι ο χαρακτηριστικός τύπος του νεόπλουτου που περιφρονεί όσους δεν έχουν τίτλους ΄΄τιμή και υπόληψη΄΄ στην κοινωνία. Στηρίζεται στον πλούτο και την υλική δύναμη καθώς αδιαφορεί για την καταπάτηση της προσωπικότητας της Στέλλας. Με την αυστηρότητα, την αυταρχικότητα, την βαναυσότητα προσπαθεί να επιβληθεί σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να κρύψει την κλεψιά, την υποκρισία (όλοι άλλοι είναι ανήθικοι εκτός από τον εαυτό του) και τον εγωισμό του (ό,τι δημιούργησε το δημιούργησε με τις δικές του δυνάμεις).
(ερώτηση 7)
Η Βιολάνταινα παίζει το ρόλο μιας μαριονέτας, τα νήματα της οποίας κινεί η ανδροκρατορική αντίληψη. Δημιούργημα και θύμα αυτής της αντίληψης δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τον ποιοτικά ανώτερο κόσμο της κόρης της και παγιδεύεται στα δίχτυα του άντρα της και του γιού της (η αντίληψη είναι ΄΄ο άντρας ορίζει την γυναίκα΄΄). 

14

   ΑΡΓΥΡΕΝΙΑ ΤΣΑΠΑΛΗ

22 Απριλίου, 2010 @ 10:34 μμ   

Ερώτηση 1
Επίδοξος γαμπρός, αντίγραφο ως προς το ντύσιμο και τους τρόπους των Άγγλων τηλεγραφητών με μεγάλες επιτυχίες στα κοριτσόπουλα της εποχής. Μελαχρινός, με σγουρά μαλλιά, αμούστακος, σχεδόν ψηλός, με γλύκα στο παιδικό του χαμόγελο, ερωτεύσιμος από μικρές και μεγάλες για αυτό που έβλεπαν εξωτερικά. Εγωιστής,δειλός,φιγουρατζής, κενός περιεχομένου.

Ερώτηση 6
Άνθρωπος σκληρός ο Παναγής Βιολάντης ήξερε να φορεί καλά την προσωπίδα του καλού, με το αιώνιο χαμόγελο.
Σκληρός και άψυχος για όλους. Είχε την υπόληψη και την τιμή πάνω από όλα. Η φιλοδοξία του ήταν να τον τιμούν ως καλό οικογενειάρχη, θυσιάζοντας ακόμα και την ευτυχία την δική του και των δικών του. Όλα αυτά τα κατόρθωνε με βία και υποκρισίες. Αυτός ο φόβος που απέπνεε στην οικογένειά του ο κόσμος τον είχε για σεβασμό και αγάπη. Διαχώρισε τους ανθρώπους της τάξης του και έκλεινε την πόρτα σε αυτούς που πίστευε ότι δεν ανήκουν σε αυτή.

Ερωτηση 4
Γυναίκα της εποχής υποταγμένη στον σύζυγο,αφέντη,τύραννο αφοσιωμένη στο σπίτι χωρίς πυγμή και άποψη,φοράει και αυτή τη προσωπίδα του συζύγου σκεπασμένη από την χρυσόσκονη του πλούτου.
Αρνείται να πιστέψει οτι η κόρη της έχει την δύναμη που αυτή δεν θα αποκτούσε ποτέ “να ορίζει τον εαυτό της”.

Ερωτηση 12
Άτυχη η Στέλλα Βιολάντη πάνω στο άνθος της ηλικίας της πέθανε από μια άτυχη αγάπη που δεν πρόλαβε να ζήσει με έναν δειλό που τη χρησιμοποίησε για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του.Θύμα της πλάνης στο
όνομα της αγάπης που ποτέ δεν ήρθε, προτίμησε να αρνηθεί την ζωή της χωρίς ευτυχώς ποτέ να μάθει πως δεν την αγάπησε κανεις.
Αμετανόητοι ακόμα και την ώρα της κηδείας οι Βιολάντηδες.Μοναδική τους έννοια ήταν ο περίγυρος.Ξόδεψαν λεφτά για μια αξιοπρεπή κηδεία αντάξια της κοινωνικής τους θέσης μοιρολόγησαν με δάκρυα ατελείωτα κατά την ταφή και έβγαλαν τις μάσκες όταν πια έμειναν μόνοι τους για το κάζο που πήγαν να πάθουν, αλλά ευτυχώς τελείωσε με τον πιο ανώδυνο τρόπο “τον θάνατο της κόρης τους”.

15

   ΜΑΡΙΝΑ ΨΑΡΙΔΗ

25 Απριλίου, 2010 @ 7:41 μμ   

Eρώτηση 6.
Ο Παναγής δημιουργούσε μια ειδυλλιακή εικόνα της οικογένειάς του προς τα έξω, πρόβαλε μια βιτρίνα οικογενειακής ευτυχίας και αγάπης, υποκρινόταν προκειμένου να δείχνει ότι όλα πάνε καλά, για να μην τον κρίνει αρνητικά ο κοινωνικός περίγυρος. Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι υποτασσόταν στο κοινωνικό καταστημένο και τις παραδοσιακές αρχές της κοινωνίας στην οποία ζούσε.

Ερώτηση 7
Πρόκειται για παθητική προσωπικότητα, υπόδουλη στον σύζυγό της, χωρίς δικαίωμα να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη της και τα συναισθήματά της, καταπιεσμένη και καταδικασμένη από το ανδροκρατούμενο κατεστημένο να καταπίνει άβουλα και να υπακούει τις όποιες αποφάσεις του άνδρα της, ακόμα και σε βάρος της κόρης της. Ενώ την αγαπούσε, υποτασσόταν έντρομη στον αυταχικό του χαρακτήρα.

Ερώτηση 3
Αρχικά η Στέλλα ήθελα να το δώσει πίσω, αλλά για να μη γίνει σκάνδαλο, το έβαλε μέσα σε μια ασημένια ζώνη που φορούσε. Δεν ήθελε να το ανοίξει καν, δεν ήθελε να το διαβάσει. Είχε αποφασίσει να του το γυρίσει πίσω. Τελικά δεν αντιστάθηκε και το διάβασε, όταν είχε φτάσει πια σπίτι. Το διάβασε πάρα πολλές φορές. Κολακεύτηκε, είχε ένα συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, Ένιωθε πως ήταν η εκλεκτή για το Χρηστάκη.

Ερώτηση 11.
Επειδή ζει σε μια παραδοσιακή κλειστή κοινωνία με τους κανόνες και τα στερεότυπά της, τα οποία δεν σου επιτρέπουν να παρεκλίνεις. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτά προκαλούν την κριτική, την κατακραυγή, το σχολιασμό, την απόρριψη. Αυτά θέλει να αποφύγει ο πατέρας Βιολάντης. Η υπόληψη υπερτερεί των συναισθημάτων. Η εικόνα και το φαίνεσθαι είναι πιο ουσιαστικά από την κόρη του.

Ερώτηση 4
Ανησύχησε και τρόμαξε μήπως το αντιληφθούν και οι άλλοι γύρω του. Στη συνέχεια, φέρθηκε υποκριτικά στο Χρηστάκη, μέχρι να βρεθούν μόνοι και να τον απειλήσει. Μετά με ύπουλο τρόπο απέσπασε από την κόρη του ομολογία ότι του απάντησε κι εκείνη στο γράμμα ενθαρρυντικά, με αποτέλεσμα να την κυνηγήσει και να την κλειδώσει μέσα. Οι αντιδράσεις του δηλώνουν έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι θα πει ο κόσμος και η κοινωνία, παρουσιάζοντας μια απατηλή εικόνα καλού, ευγενικού, τίμιου οικογενειάρχη, ο οποίος, όμως, στην πραγματικότητα δεν νοιάζεται για τα συναισθήματα της κόρης του ούτε και της γυναίκας του.

22

   chloe

27 Απριλίου, 2010 @ 11:59 πμ   

(Ερώτηση 12η)
Η Στέλλα εγκατέλειψε τη ζωή ύστερα από αρκετό καιρό φυλάκισης και κακοποίησης από την ίδια της την οικογένεια. Το γεγονός αυτό μάλλον αποτέλεσε θετική επίδραση στην οικογένεια, καθώς ο πατέρας Παναγής το ονόμασε ηθικό δίδαγμα, ώστε να μην πράξουν παρόμοια με τη Στέλλα οι άλλες του κόρες. Η οικογένεια υποκρίθηκε στον κοινωνικό περίγυρο λέγοντας πως ο θάνατος της Στέλλας ήταν τραγικός, στην πραγματικότητα όμως δεν ενδιαφέρθηκε και δημιούργησε την αντίληψη ότι το τέλος αυτό ταίριαζε στη Στέλλα.

23

   chloe

27 Απριλίου, 2010 @ 12:10 μμ   

(Ερώτηση 7η)
Η Βιολάνταινα αγαπάει πολύ τα παιδιά της, ωστόσο, η βίαιη συμπεριφορά του Παναγή την κάνει να ακολουθεί κάθε του κίνηση και να μην φέρνει αντίρρηση στις αποφάσεις του. Δεν δείχνει στα παιδιά της την αγάπη που τρέφει γι’ αυτά φοβούμενη πως θα τους δώσει θάρρος και θα αντιτεθεί στη συμπεριφορά του άντρα της. Πληγώνεται με τη στυγνή και άκαρδη συμπεριφορά του Παναγή απέναντι στην Στέλλα. Παρόλα αυτά δεν προστατεύει την κόρη της προτιμώντας να παραμείνει εκείνη ασφαλής.

24

   chloe

27 Απριλίου, 2010 @ 12:20 μμ   

(Ερώτηση 3η)
Η Στέλλα θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τις κοπέλες της ηλικίας της δεν έδινε σημασία στον Χρηστάκη, ο οποίος κατά βάθος της άρεσε. Το συνειδητοποίησε όταν έλαβε το γράμμα του, λαμβάνοντας υπόψη ότι και εκείνη άρεσε στον Ζαμάνο. Το ίδιο βράδυ –που έλαβε το γράμμα- ορκίστηκε να τον αγαπάει και του απάντησε με ένα γράμμα που το ομολογούσε.

32

   velissaroe

28 Απριλίου, 2010 @ 7:40 μμ   

Ερώτηση 3
Η αντίδραση της Στέλλας στο ερωτικό γράμμα του Χρηστάκη στην αρχή ήταν πολύ απαξιωτική, αλλά μετά της άρεσε και το διάβαζε συνέχεια. Στην αρχή, η Στέλλα δεν ήθελε να ανοίξει το γράμμα, γιατί απαξιούσε και πίστευε ότι δεν είναι σημαντικό, αλλά από περιέργεια το άνοιξε . Όταν το άνοιξε, ενθουσιάστηκε παρά πολύ και κατάλαβε ότι την αγαπάει πολύ και έτσι τον ερωτεύτηκε και αυτή.

Ερώτηση 6
Θέλει να δείξει ότι η οικογένειά του δεν έχει πρόβληματα. Επίσης, πίστευε στις κοινωνικές διακρίσεις και υποτιμούσε τους κοινωνικά και οικονομικά κατώτερους του. Με αυτούς που ήταν στην ίδια τάξη με αυτόν κράταγε επαφές και έκανε παρέα, σε αντίθεση με τους άλλους που δεν είχε καμία συναναστροφή.
Ερώτηση 11
Ο πατέρας της Στέλλας συμπεριφέρεται με πολύ άσχημο τρόπο στη Στέλλα, γιατί δεν θέλει ένα γαμπρό με χαμηλά οικονομικά. Επίσης, τα χρόνια εκείνα υπήρχαν πολύ αυστηροί κανόνες και οι οικογένειες ήταν πολύ παραδοσιακές. Στην υπόλοιπη οικογένεια συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα, γιατί τον ακούγανε και δεν του φέρνανε αντιρρήσεις.

33

   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

28 Απριλίου, 2010 @ 10:01 μμ   

Ερώτηση 1η
Η μορφή του Χρηστάκη

Ο Χρηστάκης είναι ένας ωραίος νέος. Έχει άσπρα δόντια, μελαχρινά μαλλιά, μπούκλες και είναι αρκετά ψηλός. Όλα αυτά τον έκαναν περιζήτητο στις γυναίκες. Παρά την εμφάνισή του, η κοινωνική του θέση δεν είναι τόσο υψηλή.

Ερώτηση 2η
Η γνωριμία της Στέλλας με τον Χρηστάκη

Αρχικά η Στέλλα δεν ανταποκρίθηκε στο πλησίασμα του Χρηστάκη, επειδή ήταν περήφανη λόγω της κοινωνικής της θέσης και επειδή δεν της έκανε μεγάλη εντύπωση. Έτσι ο Χρηστάκης πείσμωσε και αποφάσισε να την κατακτήσει και τελικά η Στέλλα τον ερωτεύτηκε.

Ερώτηση 11η
Γιατί συμπεριφέρεται έτσι στην Στέλλα και στην υπόλοιπη οικογένεια ο πατέρας Βιολάντης

Ο Παναγής Βιολάντης ήταν τυπολάτρης και τον επηρέαζε η κοινωνική του θέση, δηλαδή προσπαθούσε αυτός και η οικογένειά του να φαίνονται τέλειοι εξωτερικά, χωρίς πραγματικά να είναι και προσπαθούσε να το κάνει αυτό με τη βία και τον αυταρχισμό.

Ερώτηση 9η
Το ενδιαφέρον των γονέων για τη Στέλλα

Οι γονείς της Στέλλας ενδιαφέρονταν για αυτήν, αλλά ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τη γνώμη του κόσμου και αυτό τους έκανε να της φέρονται άσχημα.

34

   ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ

28 Απριλίου, 2010 @ 10:51 μμ   

ΕΡΩΤΗΣΗ 10

ΣΤΕΛΛΑ:Ενα κορίτσι δυναμικό, μορφωμένο ξεσηκώνεται απέναντι στον νεόπλουτο πατέρα της. H κεντρική, επαναστατημένη ηρωίδα διεκδικεί μέχρι θανάτου το δικαίωμά της στην ερωτική της επιλογή πέρα από παραδόσεις, προκαταλήψεις και τα “πρέπει” που θέλει να επιβάλλει ο πατέρας-αφέντης,ο οποίος ήθελε να παντρέψει την κόρη του με έναn μορφωμένο και πλούσιο άντρα. Η Στέλλα διεκδικώντας τον έρωτα όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον πατέρα – αφέντη παραβαίνοντας τις αρχές της οικογενείας ανταλλάσσοντας γράμματα με έναν άντρα που η ίδια επέλεξε. Στο τέλος, προτίμησε να θυσιάσει τη ζωή της απομονωμένη μόνη σε μια σοφίτα παρά να υποκύψει στα πρέπει που ήθελε να της επιβάλλει ο αυταρχικός πατέρας της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11

ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΙΟΛΑΝΤΗΣ:Mια δυνατή αυταρχική προσωπικότητα, του οποίου οι ενέργειες καθορίζονται από συγκεκριμμένα κοινωνικά πρότυπα.
Η κοινωνική υποκρισία, οι κοινωνικές προλήψεις, η διαφθορά της αστικής τάξης και η συμβατική ηθική, είναι αυτά που καθορίζουν τη συμπεριφορά του.
Αυτό που προέχει για τον πατέρα Βιολάντη είναι να δοθεί προς τα έξω-προς την κοινωνία η εικόνα του επιτυχημένου αστού οικογενειάρχη που έχει δημιουργήσει μια “τίμια” και “ηθική” οικογένεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπίεση όλων των μελών της.
Η ανατροπή των κοινωνικών αξιών αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τον κόσμο της πατριαρχικής οικογένειας, ενώ η ισότητα και η χειραφέτηση της γυναίκας είναι αντίθετες με τις παραδοσιακές αντιλήψεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7

ΒΙΟΛΑΝΤΑΙΝΑ: Η γυναίκα του Βιολάντη ακολουθεί τη μοίρα των γυναικών της εποχής της. Αγαπάει μεν την οικογένειά της, τα παιδιά της, αλλά αυτό που προέχει και για την ίδια είναι το να διαφυλαχθεί η τιμή και η υπόληψη της οικογενείας. Είναι μια χαμηλών τόνων καθωσπρέπει κυρία που δεν εναντιώνεται στις προσταγές του αφέντη-συζύγου της.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8

ΘΕΙΑ ΝΙΟΝΙΑ : Μια ευγενική μορφή που ουσιαστικά είναι μόνη της στη ζωή, αφού δεν έχει αποκτήσει δική της οικογένεια, εξαιτίας του αδελφού της. Αντιλαμβάνεται και συμπάσχει με τα συναισθήματα της ανηψιάς της και θέλει να βοηθήσει την Στέλλα να ξεφύγει από αυτόν τον καθωσπρεπισμό που έχει επιβάλλει στο σπίτι ο Παναγής Βιολάντης, να βρει την αληθινή αγάπη και βαθιά μέσα της ελπίζει οτι η Στέλλα θα είναι η γυναίκα που θα γλιτώσει από την ως τότε καθορισμένη μοίρα των γυναικών εκείνης εποχής.

44

   ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΤΣΑΛΑΦΟΥΤΑ

1 Μαΐου, 2010 @ 7:24 μμ   

ερώτηση 5

Ο πατέρας της Στέλλας και η μητέρα της είναι δυο τελειώς διαφορετικές προσωπικότητες. Εκείνη ήταν πράος άνθρωπος, φιλήσυχη και αγαπούσε τα παίδια της. Αντίθετα, ο Βιολάντης ήταν σκλήρος, πολυ αυστηρός και και έβαζε την τιμή και τ χρήματα πάνω απο την οικογένεια του.Ο Βιολάντης και η Βιολάνταινα δεν είχαν τη συνιθισμένη σχέση που έχουν οι γόνεις σήμερα. Δε φαινόταν να τους ενώνει αγάπη παρά η οικογένεια που είχαν. Εκείνη τον φοβόταν πάρα πολύ και γι’ αυτό τον υπάκουγε χωρις ν εκφράζει την άποψή της η να αντιστέκεται. Στην περίπτωση τς Στέλλας η μητέρα δεν την προστάτεψε μάλιστα απο το βίαιο πατέρα. Εκείνος απ’ την πλευρα του εδείχνε ν υποτιμάει τη γυναίκα του και να την εκφοβίζει απαγορεύοντάς της να μην υποτάσσεται στις δικέσ του ιδέες και απόψεις. Με λίγα λόγια η σχέση τους δεν ήταν η σχέση ενος ζεύγους εκείνης της επόχης παρά μια σχέση που κύριο γνώρισμα της ήταν φόβος απο τη μέρια της γυναίκας και βιαοπραξίες απο την πλευρά του πατέρα.

48

   ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΚΟΥ

2 Μαΐου, 2010 @ 12:47 πμ   

Ερώτηση 1: Να παρουσιάσετε τη μορφή του Χρηστάκη.

Ο Χρηστάκης Ζαμάνος δεν ήταν ούτε ο πιο όμορφος ούτε και ο πιο πλούσιος. Είχε παχιά χείλη, κάτασπρα δόντια και σγουρά κατάμαυρα μαλλιά. Ήταν πολύ μελαχρινός, ψηλός και σχεδόν αμούστακος. Καθώς φορούσε την αγγλική του φορεσιά σου έβγαζε μία γλύκα, μία χάρη! Το χαμόγελό του, γεμάτο καλοσύνη και αθωότητα έσταζε μέλι. Εκείνος αγαπητός από όλους, γοητευτικός και περιζήτητος από όλες τις γυναίκες, μικρές και μεγάλες έβρισκε συνέχεια στην τσέπη του ραβασάκια… από τα πιο παρθενικά και δειλά ως τα πιο τολμηρά και ξετσίπωτα.

Ερώτηση 2: Να περιγράψετε την γνωριμία της Στέλλας με τον Χρηστάκη.

Η Στέλλα, η μεγαλύτερη κόρη του Παναγή Βιολάντη, κοίταζε τον Χρηστάκη αδιάφορα. Δεν είχε τόση φιλοδοξία αυτή. Δεν έβαλε ποτέ με το νου της να κατακτήσει έναν νέο, που κάθε μία τον ήθελε και το έδειχνε. Είχε μία υπερηφάνεια. Ποτέ δεν θα καταδεχόταν να γίνει μία από τις πολλές. Ήθελε να αγαπηθεί και να αγαπήσει έναν άνθρωπο αληθινά και να τους δώσει την ευχή του ο πατέρας της. Ο άνθρωπος αυτός εννοούσε πως δεν μπορούσε να ήταν ο Χρηστάκης Ζαμάνος. Γι’ αυτό, αν και τον γνώριζε λιγάκι, αν και της άρεσε λιγάκι συνέχιζε να τον κοιτάζει αδιάφορα. Όποτε τη χαιρετούσε στον περίπατο, η Στέλλα ανταποκρινόταν με όλη την αξιοπρέπεια και σοβαρότητα. Μάλιστα, κάποτε που κάθισε δίπλα του στο ζαχαροπλαστείο, δεν γύρισε ούτε μία φορά να τον κοιτάξει. Έτσι λοιπόν ο Χρηστάκης το παρεξήγησε και το πήρε σαν περιφρόνηση. Ο εγωισμός του πληγώθηκε και από τότε η Στέλλα Βιολάντη του καρφώθηκε στα καλά. Ο κατακτητής δυσκολεύτηκε. Ήθελε να της δείξει πως αυτή προτιμούσε από τις άλλες, αλλά η Στέλλα άργησε να το καταλάβει και να το δεχθεί.

Ερώτηση 9: Οι γονείς ενδιαφέρονταν πραγματικά για το
τι συνέβαινε στη Στέλλα;

Η Στέλλα πια απογοητευμένη από την αντίδραση του πατέρα της, ήταν άρρωστη. Για τους άλλους βέβαια, η αρρώστια αυτή ήταν ελαφριά και ασήμαντη. Ο Παναγής, αγριεμένος και απογοητευμένος από την κόρη του, την τυραννούσε ανεξέλεγκτα, σαν απόλυτος τρομοκράτης. Όλη η οικογένεια και πόσο μάλλον η Βιολάνταινα που ήταν συνηθισμένη να υπακούει τυφλά τον άνδρα της, δεν έβρισκε το θάρρος να του πει τίποτα. Καμία διαμαρτυρία, καμία απόπειρα συζητήσεως. Του έφτανε το γράμμα που έλαβε από τον Χρηστάκη. Ήταν παλαιών αρχών αυτός. Στον τόπο του άλλοτε, σκότωναν, φυλάκιζαν, βασάνιζαν ή έθαβαν ακόμα και ζωντανές τις κόρες τους για τον ίδιο λόγο. Γι αυτό το λόγο -σύμφωνα με τον Παναγή Βιολάντη- το έγκλημα της Στέλλας ήταν άξιο θανάτου. Έτσι θα ησύχαζαν όλοι.
Η μητέρα της, που όμως υπάκουε χωρίς καμία αντίρρηση τον Βιολάντη, προσπαθούσε να τη βοηθήσει και καμιά φορά που πήγαινε να της μιλήσει, για να ζητήσει συγχώρεση από τον πατέρα της και να απαρνηθεί τον Χρηστάκη εκείνη, με όλο το πάθος που την κατέχει απαντούσε όχι! Προσπαθούσε να της δείξει ότι εκείνη ορίζει τον εαυτό της και όχι ο πατέρας της.

Ερώτηση 12: Ποιο ήταν το τέλος της Στέλλας και πώς
επηρέασε την οικογένειά της;

Η Στέλλα κατόρθωσε να κρατήσει το γράμμα του Χρηστάκη και το έβγαζε έξω για να το φιλήσει χίλιες φορές την ημέρα. Ο Παναγής όσες φορές είχε πάει να της το πάρει, άλλες τόσες η Στέλλα του έλεγε με επιμονή ότι το έκαψε, γιατί φοβόταν να μην το δει κανείς. Έτσι την πίστεψε. Καθώς φώναξε τον γιατρό να την εξετάσει του είπε να την πάει κανένα ταξίδι, όμως εκείνη δεν ήθελε και αυτός από μέσα του ανησυχούσε πολύ. Την ίδια νύχτα η Στέλλα βυθισμένη στα όνειρα και τους πένθιμους συλλογισμούς της, δεν άντεξε. Λίγο-λίγο οι σπασμοί γίνονταν όλο και περισσότεροι και τις συγκλόνιζαν το σώμα. Τα δάκρυα, τα τόσο σπάνια δάκρυά της, έτρεξαν σαν ποτάμι… παραδόθηκε στον πόνο της και για όλα αυτά που είχαν γίνει,ξεσπούσε όλα τα δάκρυα, που δεν είχε χύσει, τώρα χύνονταν σαν χείμαρρος. Καθώς είχε ξημερώσει πια ο Παναγής Βιολάντης μπήκε στο δωμάτιό της, γεμάτος χαρά για να της ανακοινώσει το κάζο του Χρηστάκη.Την ρώτησε την συνηθισμένη ερώτησηΕκείνη όμως δεν του απαντούσε. Ήταν ξαπλωμένη, ακίνητη, με τα μάτια ορθάνοιχτα. Κοντά της ένα χαρτί ζαρωμένο και ένα πήλινο κανάτι, φρυγμένο, κατάξερο.
Ο Παναγής προχώρησε ένα βήμα, χτυπώντας ελαφρά τα χέρια του. Έμεινε λίγες στιγμές ακίνητος και έσκυψε να βεβαιωθεί. Ο Θεός λυπήθηκε τη Στέλλα και την λύτρωσε από την είδηση που της έφερνε ο πατέρας της.
Η κηδεία έγινε.Όλοι συγχαρήκανε τον Παναγή για το τελευταίο χρέος στο παιδί του, σαν καλός πατέρας. Εκείνος όμως ήταν που έκλαψε πιο πολύ από όλους. Και καθώς το βράδυ, η οικογένεια έμεινε μόνη, ο Βιολάντης σκούπισε μια χαρά τα δάκρυά του και πήρε το συνηθισμένο άγριο ύφος. Η κάπως παράξενη αρρώστια της Στέλλας, η σύμπτωση να πεθάνει την ίδια μέρα, που ακούστηκε το κάζο του Χρηστάκη, κάτι μισόλογα του σπιτικού, η ερωτική ιστορία που ήταν γνωστή σε ένα κύκλο, όλα αυτά σχολιάστηκαν και βγήκε λόγος, πως η κόρη του Βιολάντη φαρμακώθηκε για τον Ζαμάνο. Άλλοι το πίστεψαν και άλλοι όχι. Κανένας όμως δεν έμαθε την αλήθεια.

60

   velissaroe

2 Μαΐου, 2010 @ 2:25 μμ   

Ερωτηση 5
Η σχέση του πατέρα με τη μητέρα της Στέλλας σκιαγραφίζεται μέσα στο έργο πολύ καλή γιατί η μητέρα πάει με τα νερά του πατέρα και δεν του φέρνει αντιρρήσεις γιατί εκείνη την εποχή οι γυναίκες ήταν κατώτερες από τους άντρες και έπρεπε να τους υπάκουνε .Γενικά εκείνη την εποχή η ανδρική παρουσία επιβαλλόταν σε όλη την οικογένεια.Αν και δεν μαλώνουνε συχνά οι συζυγή μεταξύ τους η σχέση τους δεν ήταν ειλικρινής.

78

   ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μαΐου, 2010 @ 10:54 πμ   

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Χρηστάκη ήταν η αθωότητα και το γλυκό, παιδικό χαμόγελο για τα οποία τον λατρεύανε όλες οι γυναίκες. Επιπλέον, ήταν πολύ μελαχρινός, ψηλός, με σγουρά κατάμαυρα μαλλιά και κάτασπρα δόντια. Δεν ήταν ούτε ο πιο όμορφος, ούτε ο πιο πλούσιος. Παρόλα αυτά τον αγαπούσαν όλοι.

79

   ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μαΐου, 2010 @ 11:05 πμ   

2. Η Στέλλα δεν έδινε πολλή σημασία στον Χρηστάκη, παρόλο που κάτα βάθος τον είχε ερωτευτεί. Μια μέρα που έτυχε να καθίσουν δίπλα σ’ένα ζαχαροπλαστείο, η Στέλλα, λόγω της υπερηφάνειάς της, δεν τον κοίταξε ούτε μια φορά. Ο εγωισμός όμως του Χρηστάκη έκανε τελικά την Στέλλα να τον αγαπήσει.

80

   ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μαΐου, 2010 @ 11:12 πμ   

6. Ο Παναγής κάλυπτε όσα γίνονταν μέσα στο σπίτι του με τη Στέλλα, λέγοντας πως η Στέλλα είχε αρρωστήσει βαριά. Το έκανε αυτό για να δείξει στον κόσμο ότι ήταν ένας καλός και σωστός οικογενειάρχης και για να πιστεύει ότι τον σέβονται.

81

   ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μαΐου, 2010 @ 11:19 πμ   

9. Από τον θάνατο της Στέλλας, φαίνεται ότι οι γονείς ενδιαφέρονταν για τη Στέλλα, επειδή στενοχωριούνται για το κακό που της έκαναν. Όμως πριν πεθάνει η Στέλλα, δεν της έδιναν το ίδιο ενδιαφέρον που έδιναν για την κοινωνική τους θέση.

RSS κανάλι για τα σχόλια του άρθρου.

Αφήστε μια απάντηση