Αρχική » chemistry » Το Χοροπηδηχτό Αυγό

Το Χοροπηδηχτό Αυγό

Το χοροπηδηχτό αυγό είναι ένα αγαπητό από τα παιδιά πείραμα το οποίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αλλά είναι ιδιαίτερα ταιριαστό την περίοδο των διακοπών του Πάσχα που τα παιδιά συμμετέχουν στη βαφή των αυγών μαζί με τους γονείς τους. Μπορεί να γίνει τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Με το πείραμα αυτό ένα ωμό αυγό μεταβάλλεται έτσι ώστε να μοιάζει σε ένα μπαλάκι, δηλαδή αποκτά την λαστιχένια αίσθησή του και χοροπηδάει πραγματικά. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε – λευκό – ξύδι και ένα τουλάχιστον γυάλινο δοχείο.

  

 

Ενώ αν θέλουμε τα παιδιά να συγκρίνουν μεταξύ τους διαφορετικές αντιδράσεις, τότε μπορούμε να προσθέσουμε ένα δεύτερο ή ένα τρίτο γυάλινο δοχείο με νερό ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν εκείνα. Σε κάθε δοχείο τοποθετούμε ένα μόνο υγρό.

 

  

 

Κάθε μέρα παρακινούμε τα παιδιά να παρατηρούν τις αντιδράσεις, να εντοπίζουν εάν υπάρχουν διαφορές, και να κάνουν υποθέσεις σχετικά με αυτές. Μπορούν κάλλιστα να σχεδιάσουν τόσο τις παρατηρήσεις τους όσο και τις υποθέσεις τους. Τα παιδιά παρατηρούν τις φυσαλίδες στο δοχείο με το ξύδι, αλλά όχι στο δοχείο με το νερό.

 

 

Όταν το αυγό την τρίτη ημέρα έχει γίνει διάφανο, σημαίνει ότι το μπαλάκι μας είναι έτοιμο. Το αφαιρούμε προσεκτικά και το ξεπλένουμε με απαλές κινήσεις. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν εξίσου τη διαδικασία αυτή. Τα παιδιά σχολιάζουν, πως το νιώθουν στα χέρια τους. Παρατηρούμε ότι το κέλυφος έχει απομακρυνθεί και το αυγό μας παραμείνει ουσιαστικά με μία μεμβράνη.

Εφόσον το ξεπλύνουν, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με αυτό. Εάν το “μπαλάκι” το ρίξουν από ψηλά, τότε αυτό θα σπάσει. Οπότε καλό είναι να έχουμε προβλέψει για περισσότερα αυγά, ώστε να ευχαριστηθούν όλα τα παιδιά τη διαδικασία.

 

Τι συμβαίνει…
Το τσόφλι ενός αυγού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Όταν τοποθετούμε το αυγό στο ξύδι, βλέπουμε τις φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες υποδηλώνουν τη χημική αντίδραση του οξέος στο ξύδι με το ανθρακικό ασβέστιο του τσοφλιού και τη συνπακόλουθη, παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Γενίκευση…
Με τον ίδιο τρόπο επιτυγχάνεται η βαφή των αυγών με ένα οποιοδήποτε χρώμα. Το ξύδι που ζητείται από τις οδηγίες βαφής βοηθάει με αυτόν τον τρόπο ώστε να απορροφηθεί το χρώμα από το τσόφλι.

Σκακιστική άσκηση

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση