Αρχική » i-create » Πανευρωπαική Bράβευση της Ελλάδας στα MEDEA Αwards 2014

Ιστορικό

Πανευρωπαική Bράβευση της Ελλάδας στα MEDEA Αwards 2014

medea awardsΣτο πλαίσιο του Συνεδρίου Media & Learning 2014, που πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα κέρδισε τα δύο από τα συνολικά πέντε βραβεία “MEDEA Awards”. Συνολικά υποβλήθηκαν 237 συμμετοχές από 29 χώρες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από πάνελ 112 κριτών. Τα MEDEAAwards πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDEAnet στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠΑΙΘ. Στόχος του προγράμματος είναι ο εγγραμματισμός στα Μέσα (Media Literacy) μέσα από τις κοινότητες μάθησης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Τα δύο κορυφαία βραβεία “MEDEA Awards 2014” κέρδισαν τα projects«Digital Prevention Platform»  και «Un autre monde/ Eine andere Welt»

Το φετινό Βραβείο Επαγγελματικής Παραγωγής απονεμήθηκε στο «Digital Prevention Platform», το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία Saffron Interactive Ltd για τη βρετανική υπηρεσία Against Violence and Abuse (AVA), της οποίας έργο είναι η εξάλειψη κάθε μορφής βίας ενάντια των γυναικών.

Το Βραβείο Μαθητικής Δημιουργίας  έλαβε το «Un autre monde/Eine andere Welt», μια  συμπαραγωγή του Albeck Gymnasium (Sulz Γερμανίας) και του Collège Frédéric Hartmann (Munster Γαλλίας).

Οι νικητές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής των MEDEA Awards που διεξήχθη στο πλαίσιο του Media & Learning Conference, το οποίο έλαβε χώρα στο Φλαμανδικό Υπουργείο Παιδείας στις Βρυξέλλες. Συνολικά υποβλήθηκαν 237 συμμετοχές από 29 χώρες της Ευρώπης.

Το «Digital Prevention Platform» παρουσιάστηκε από τον Toby Harris κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-learning, το οποίο αφορά εκπαιδευτικούς/επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά με σκοπό την αμφισβήτηση των προκαταλήψεων, την εξάλειψη των φόβων και την προώθηση δράσεων, ως μέρος μιας ευρύτερης πύλης πρόληψης, ώστε να εκπαιδευτούν όσοι αναλαμβάνουν την προστασία παιδιών, να ενθαρρυνθεί η συζήτηση για τους κινδύνους και να υποστηριχθεί η σωστή αντιμετώπιση.

Το «Un autre monde/Eine andere Welt» παρουσιάστηκε από τη Stephanie Wössner, εκπρόσωπο του Albeck Gymnasium. Η εν λόγω συμμετοχή βασίστηκε στις εμπειρίες ενός εικονικού έργου ανταλλαγής, το οποίο λειτουργεί χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Second Life. Κατά  τη διάρκεια προετοιμασίας του project, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν τις δικές τους ταυτότητες, δηλαδή οι γαλλόφωνοι μαθητές να γίνου νοητά  γερμανοί, αυστριακοί ή ελβετοί υπήκοοι, ενώ οι μαθητές της Γερμανίας να γίνουν γάλλοι υπήκοοι.

 Το Ειδικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στη Δημιουργία Εκπαιδευτικών Ψηφιακών Μέσων απενεμήθη στο «Digital Stories», που αποτελεί δημιουργία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, υπό το συντονισμό της εκπαιδευτικού θεατρικής αγωγής Μαρίας -Αλεξάνδρας Κουμανάκου (ΠΕ 32) και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το VuorentaustanSchool της Ylöjärvi στη Φιλανδία. Τα μαθητικά βίντεο συνοδεύονται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για αξιοποίηση στην τάξη.

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε το «La Lettre Riabova», δημιούργημα του Université de Paris 1 Panthéon Sorbonne της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δικτυακό ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την τελετή βράβευσης από τον Francois-Xavier Nerard.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Pantopoleion – The Grocery Store», το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή των Safer Internet Hellas και Art Productions, και παρουσιάστηκε από τη Σοφία Παδελοπούλου έχει ως στόχο την ενημέρωση για τους κινδύνους χρήσης του Διαδικτύου και έλαβε το 37% των συνολικών ψήφων του κοινού.

Οι λοιποί υποψήφιοι προς βράβευση που συμμετείχαν στα MEDEA Awards ήταν οι παρακάτω: «Dis-moi Dimitri» με εκπρόσωπο την Aurélie Angebault (Vivement Lundi ! France), «The Flexible Feedback Project» με εκπρόσωπο την  Ann Margaret Draycott (University of Derby, UK) και «The Origin of Species: Lizards in an Evolutionary Tree» με εκπρόσωπο την Dennis Liu (HHMI, USA).

Επιπλέον, στην τελετή βράβευσης των MEDEAAwards διακρίθηκαν δύο ακόμη ελληνικές συμμετοχές, τις οποίες η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου χαρακτηρίζει ως υψηλά προτεινόμενες για αξιοποίηση στην εκπαίδευση. Πρόκειται γιατο «European School Radio»  και το «The Green Agents Mission» της SciCo.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής για το MEDEA 2015 είναι στις 30 Νοεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες:

MEDEA Awards: http://www.medea-awards.com

Media & Learning Conference: http://www.media-and-learning.eu

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση