Αρχική » Δράσεις σχολείων » Η ομάδα g-Rosetta στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat

Αρχείο

Σαν σήμερα

  1. 24/02/391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

Η ομάδα g-Rosetta στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat

afisa-a2

Τι είναι το CanSat;

Το CanSat είναι μια μικρογραφία ενός δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Περιέχει μικροϋπολογιστή, αισθητήρες θερμοκρασίας, πίεσης, μονάδα ασύρματης μετάδοσης δεδομένων και άλλα εξαρτήματα, ανάλογα με την αποστολή που πρέπει να εκπληρώσει (GPS, επιταχυνσιόμετρο, κάμερα, κ.α.).

Η συσκευή αυτή αν και αποτελεί εξομοίωση ενός δορυφόρου, δεν μπαίνει ποτέ σε τροχιά γύρο από την Γη, αλλά με την βοήθεια πυραύλου αφήνεται σε ύψος ενός χιλιομέτρου (1km), όπου απελευθερώνει ένα αλεξίπτωτο, έτσι ώστε να επιβραδύνεται η κάθοδος του. Την ίδια στιγμή αρχίζει να μεταδίδει τα δεδομένα που συλλέγει από τους αισθητήρες του, σε έναν σταθμό βάσης, όπου γίνεται καταγραφή και ανάλυση.

Το CanSat έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και φέρνει σε επαφή μαθητές & φοιτητές με το κλάδο της διαστημικής τεχνολογίας (space technology).

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) διεξάγει τον ετήσιο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat από το 2012, όπου συμμετέχουν ομάδες που αποτελούνται από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έναν επιβλέποντα εκπαιδευτικό.

Η ομάδα g-Rosetta

Η ομάδα g-Rosetta του 1ου ΕΚ Γ’ Αθήνας (Αγ. Αναργύρων) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό διαγωνισμό CanSat που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία τον Ιούνιο.

Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 με σκοπό να λάβει μέρος στην διαδικασία επιλογής από την ESA για την εκπροσώπηση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat του 2015. Αποτελείται από δέκα (10) μαθητές του 1ου ΕΚ Γ’ Αθήνας Αγίων Αναργύρων και τον εκπαιδευτικό Γεράρδη Ιωάννη που τη συντονίζει και εκπαιδεύει.

Κάθε ομάδα που παίρνει μέρος στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat έχει δυο αποστολές.

  • Η 1η αποστολή είναι κοινή για όλες τις ομάδες και είναι η μέτρηση πίεσης, θερμοκρασίας, ο υπολογισμός του ύψους και η μετάδοση των δεδομένων σε έναν επίγειο σταθμό, όπου γίνεται περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση.
  • Η 2η αποστολή η οποία είναι ξεχωριστή για κάθε ομάδα. Η 2η αποστολή της g-Rosetta είναι η απελευθέρωση μιας κάψουλας από το CanSat, η οποία θα μετράει την επιτάχυνση και θα την μεταδίδει στο CanSat, το οποίο θα αναμεταδίδει τα δεδομένα στον επίγειο σταθμό, όπου στην συνέχεια θα γίνει προσπάθεια υπολογισμού της αντίστασης του αέρα που δέχεται η κάψουλα σφαιρικού σχήματος κατά την κάθοδό της.

Λίγα λόγια για το όνομα g-Rosetta…

Το όνομα προέκυψε από τo διαστημικό σκάφος Rosetta το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και με επιτυχία απελευθέρωσε τον Νοέμβριο του 2014 την διαστημική συσκευή Philae η οποία προσκολήθηκε στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko και μετάδωσε δεδομένα στην Rosetta, η οποία τα αναμετάδωσε στην Γη. Η ομάδα πρόσθεσε στο όνομα και το g, το οποίο έχει την έννοια της επιτάχυνσης της βαρύτητας (λόγω της ελεύθερης πτώσης της κάψουλας), αλλά και δημιουργεί μαζί με το R της Rosetta τα αρχικά GR (Ελλάδα).

Παρακολουθήστε το έργο της g-Rosetta για την κατασκευή του CanSat

Δείτε τα βίντεο από τις δραστηριότητες της ομάδας στο κανάλι g-Rosetta στο youtubeΣχολιάστε

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων