Αρχική » Συνεργασίες » European School Radio » 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

Αρχείο

Σαν σήμερα

19/8/1858: Με διάταγμα αναβιώνουν στην Ελλάδα οι «Ολύμπιοι» (Ολυμπιακοί) Αγώνες.

2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

2ndFestival_anakoinwsi-1024x600

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Επιστημονική Εταιρία «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» συνδιοργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υλοποιείται και ο μαθητικός ραδιοφωνικός διαγωνισμός «Κάντο ν’ ακουστεί». Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων της χώρας. Η υποβολή των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί από 9 Φεβρουαρίου μέχρι 9 Μαρτίου 2015. Η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου στις 3 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. 

Σκοπός και Στόχοι

Βασικός σκοπός είναι ο εγγραμματισμός των μαθητών στα μέσα επικοινωνίας (media literacy) και συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο. Ειδικότεροι στόχοι είναι οι μαθητές να εκφραστούν δημιουργικά παράγοντας ραδιοφωνικές εκπομπές, να κατανοήσουν το χώρο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ και να προβληματιστούν σχετικά με την λειτουργία των κοινωνικών δικτύων (social media).

Πιο αναλυτικά οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και το φεστιβάλ πετυχαίνουν:

• Να γνωριστούν με άλλους μαθητές – παραγωγούς και να αναπτύξουν συνεργασίες

• Να επικοινωνήσουν με έμπειρους επαγγελματίες των ΜΜΕ

• Να γνωρίσουν το χώρο της επικοινωνίας και των μέσων

• Να προβληματιστούν σχετικά με τη διάχυση της πληροφορίας και να αναπτύξουν κριτική σκέψη

• Να προβληματιστούν σχετικά με τη λειτουργία και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ως «χορηγοί» περιεχομένου και να μάθουν για τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση

• Να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από την κοινή παραγωγή ραδιοφωνικών προϊόντων με άλλες μαθητικές ραδιοφωνικές ομάδες

• Να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με μαθητές ίδιας ή άλλης ηλικιακής ομάδας από όλη τη χώρα

• Να αναδείξουν τη δυναμική της σχολικής κοινότητας και να δημιουργήσουν κοινά ραδιοφωνικά προγράμματα από απόσταση αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται με εργαστήρια (workshops), συζητήσεις (discussion panels), παρουσίαση δράσεων των ραδιοφωνικών ομάδων (Posters), το διαγωνισμό για την παραγωγή ηχητικού υλικού και μουσική συναυλία. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ καλούνται:

• να παρουσιάσουν την εργασία τους σε Poster ή/και ηλεκτρονικά

• να έχουν παράλληλες, αλλά και κοινές με άλλες ραδιοφωνικές ομάδες δράσεις για την παραγωγή εκπομπών, με την υποστήριξη επαγγελματιών τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε τεχνικό επίπεδο

• να συμμετέχουν στη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ στο European School Radio

• να μετέχουν με παρεμβάσεις στο φόρουμ της εκδήλωσης.

radioΌροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένοι μαθητές/μαθήτριες ή ομάδες μαθητών, οι οποίες υλοποιούν ραδιοφωνικές παραγωγές υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του σχολείου τους. Η ραδιοφωνική ομάδα του κάθε σχολείου μπορεί να υποβάλει μέχρι και δύο (2) ηχητικά σποτ.

Το περιεχόμενο των ηχητικών σποτ θα είναι ένα μήνυμα το οποίο θα αφορά έναν ή περισσότερους άξονες του κοινωνικού σχολείου (διατροφή / ευ-ζην, άθληση, ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες, διαδίκτυο, αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού, πρόληψη ατυχημάτων, αισθητική αγωγή, ολυμπισμός και κοινωνία, σεξουαλική αγωγή, ρατσισμός και ανθρώπινα δκαιώματα, σχολικός εκφοβισμός, ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα).

Η διάρκεια των ηχητικών σποτ θα είναι αυστηρά μέχρι 3 λεπτά (180 δευτερόλεπτα). Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής των αρχείων.

Εγγραφή Σχολείων

Ο διαγωνισμός προϋποθέτει ότι όλα τα συμμετέχοντα σχολεία είναι εγγεγραμμένα ή θα εγγραφούν στο European School Radio (www.europeanschoolradio.eu) και θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους (αρχεία ήχου) στην ειδική φόρμα υποβολής αρχείων.

Κριτική Επιτροπή

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί από ειδική επιτροπή που αποτελείται από μέλη των φορέων που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Κριτήρια Αξιολόγησης

– ο συνολικός αντίκτυπος του μηνύματος και η επίτευξη του στόχου του

– το περιεχόμενο (λόγος και κείμενα)

– ο τρόπος παρουσίασης

– η μουσική επιλογή

– η ισορροπία ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική

– η διάχυση της εκπομπής στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα

– ο πρωτότυπος και αποτελεσματικός τρόπος χρήσης νέων τεχνολογιών

– το λογότυπο της εκπομπής

Βράβευση

Τον Μάρτιο του 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και τα τρία καλύτερα ηχητικά σποτ με βάση τα παραπάνω κριτήρια θα βραβευθούν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου 2015 στη Θεσσαλονίκη. Οι νικήτριες ομάδες θα παραλάβουν σημαντικά δώρα, ενώ όλες οι ομάδες θα λάβουν έπαινο συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με το European School Radio στο esradio@sch.gr.

 

 


Σχολιάστε

Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση