Αρχική » i-create » Μάθηση Βασισμένη στο Παιχνίδι, την Αφήγηση και την Τεχνολογία

Αρχείο

Σαν σήμερα

  1. 25/10/1822: Αρχίζει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Ομέρ Βρυώνη και Κιουταχή.
    Στο πλευρό των Οθωμανών και οι έλληνες οπλαρχηγοί Βαρνακιώτης, Μπακόλας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλτινός.

Μάθηση Βασισμένη στο Παιχνίδι, την Αφήγηση και την Τεχνολογία

Επιμέλεια: Σοφία Παπαδημητρίου

Στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 5th European Conference on Games-Based Learning (ECGBL 2011) από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) και τη συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Το επιστημονικό συνέδριο European Conference on Games-Based Learning (ECGBL) αποτελεί την κορυφαία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μία από τις σημαντικότερες διεθνώς, επιστημονική εκδήλωση για τις μαθησιακές εφαρμογές των σύγχρονων ψηφιακών παιχνιδιών.

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά και περιλάμβαναν κεντρικές ομιλίες και παράλληλες συνεδρίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε σχέση με τη βασιζόμενη στα ψηφιακά παιχνίδια μάθηση (digital gamesbased learning) και διδασκαλία (digital gamesbased teaching), με εισηγήσεις ερευνητών από τον διεθνή χώρο. Το συνέδριο παρακολούθησαν μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές εκπαιδευτικής τεχνολογίας και επαγγελματίες που ενημερώθηκαν για τις σύγχρονες εξελίξεις στην εκπαιδευτική αξιοποίηση των ψηφιακών παιχνιδιών.

Δείτε στιγμιότυπα από το συνέδριο, την έκθεση και τις συνεντεύξεις του Καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη, Διευθυντή Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ, επιστημονικό υπεύθυνο και του Επίκ. Καθηγητή Τμήμα ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Δημήτρη Γκούσκου, συντονιστή του συνεδρίου.

κάμερα-μοντάζ: Χρήστος Ραχιώτης

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ διοργάνωσε την πρώτη Έκθεση “Serious Games Showcase & Best Practicesκαθώς και το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Μάθηση Βασισμένη στο Παιχνίδι, την Αφήγηση και την Τεχνολογία». Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων, ερευνητές εκπαιδευτικής τεχνολογίας και άλλους ενδιαφερόμενους και παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις για τους τρόπους με τους οποίους, μέσα όπως το παιχνίδι (play), η αφήγηση (storytelling), το κινούμενο σχέδιο (animation) -στις αναλογικές, ψηφιακές και διαμεσικές (transmedial) μορφές τους- μπορούν να αξιοποιηθούν ως μαθησιακά πλαίσια και εκπαιδευτικά εργαλεία.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να προβάλει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των εκπαιδευτικών ψηφιακών παιχνιδιών, να φέρει σε επαφή τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με τους δημιουργούς ψηφιακών παιχνιδιών, αλλά και τους έλληνες δημιουργούς ψηφιακών παιχνιδιών με έμπειρους δημιουργούς και ερευνητές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον χώρο της χρήσης ψηφιακών παιχνιδιών στην εκπαίδευση, αλλά και να συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την ανάδειξη καλών πρακτικών σχεδιασμού και αξιοποίησης εκπαιδευτικών παιχνιδιών στην τάξη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο παραγωγές του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ: «Το Μαγικό Φίλτρο» και «η Μηλιά».

Το Μαγικό Φίλτρο

Το Μαγικό Φίλτρο είναι ένα ψηφιακό παιχνίδι περιπέτειας με μαθησιακό σκοπό, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ-ΙΙ στο πλαίσιο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ και βρίσκεται ελεύθερα διαθέσιμο στη διεύθυνση http://www2.media.uoa.gr/epinoisi

Στις επόμενες διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό:

Η Μηλιά

Η Μηλιά είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα για τη δημιουργία και παρουσίαση αφηγήσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών ως δική του παραγωγή και βρίσκεται ελεύθερα προσβάσιμη στη διεύθυνση http://www.media.uoa.gr/medialab/milia

Στις επόμενες διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό :


Σχολιάστε

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων