Αρχική » i-create » Ο καθένας έχει μια ιστορία για έναν εμπνευσμένο δάσκαλο

Ιστορικό

Ο καθένας έχει μια ιστορία για έναν εμπνευσμένο δάσκαλο

Γράφει η Σοφία Παπαδημητρίου, Υπ. Ψηφιακών – Κοινωνικών Μέσων Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Κάποιοι δάσκαλοι μας εμπνεύσανε να μάθουμε περισσότερα, να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας, να απολαύσουμε τη μάθηση, να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Που βρίσκει τον ενθουσιασμό και πώς αντλεί ιδέες ένας δάσκαλος για να κάνει μια εμπνευσμένη διδασκαλία; για να εμπνεύσει την τάξη του;

Ανακάλυψα πρόσφατα το κανάλι teaching channel από μια ανάρτηση στο twitter. Παρακολουθώ μια  δασκάλα σε ένα διαδικτυακό κανάλι: Οι μαθητές της χρησιμοποιούν τη γνώση τους για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να μάθει. Πώς καθόρισε τα ζευγάρια των μαθητών; Πώς η αλληλοδιδασκαλία οδηγεί σε ατομική μάθηση ενώ συγχρόνως χτίζει μια κοινότητα; Παρακολουθώ μια στρατηγική διδασκαλίας που ενισχύει τις δυνάμεις των μαθητών ενώ παράλληλα επιλύει μαθησιακά προβλήματα.

Στο ίδιο κανάλι, παρακολουθώ το επεισόδιο «mentoring» της σειράς «Οδηγός επιβίωσης νέων εκπαιδευτικών». Το mentoring είναι μια καθιερωμένη πρακτική σε πολλές χώρες και αναφέρεται σε μια αναπτυσσόμενη σχέση, όπου ένα περισσότερο πεπειραμένο άτομο (mentor) βοηθάει τη μάθηση ενός λιγότερο πεπειραμένου (mentee). Ένας μέντωρ εφαρμόζει 6 ουσιαστικές πρακτικές συμβουλές στην «μαθητευόμενή» του για την υποστήριξή της, ως νέας εκπαιδευτικού. Πώς η νέα καθηγήτρια των Μαθηματικών θα εστιάσει τη διδασκαλία της σε καθορισμένους και επιτεύξιμους στόχους; Γιατί είναι σημαντικό γι΄αυτήν να εκφράσει την ανάδραση που χρειάζεται από την παρατήρησή του; Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις απλές αυτές πρακτικές για να δημιουργήσουμε ή να ενισχύσουμε ένα σύστημα υποστήριξης των εκπαιδευτικών.

To κανάλι Teaching channel είναι μια διαδικτυακή και τηλεοπτική πλατφόρμα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών της σχολικής εκπαίδευσης. Στόχος του είναι η εφαρμογή εμπνευσμένων και αποτελεσματικών διδακτικών πρακτικών στα Αμερικάνικα σχολεία και σύνθημά του «εμπνευσμένη διδασκαλία – εμπνέοντας την τάξη» (inspired teaching, inspiring the classroom). Το κανάλι δίνει αξία στην εμπειρία και στην προσπάθεια εμπνευσμένων εκπαιδευτικών.

Στη συλλογή του ανακαλύπτουμε ιδέες και στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τα Μαθηματικά, την Αγγλική Γλώσσα, την Ιστορία, τις Φυσικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, πηγές και σχέδια μαθημάτων. Περιέχει σειρές βίντεο με θεματολογία σχετικά με θέματα συμπεριφοράς και κουλτούρας στην τάξη, αξιολόγησης, συνεργασίας, διαφορετικότητας και υποστήριξης για τους νέους εκπαιδευτικούς. Στην κατηγορία «Διδακτικές πρακτικές» υπάρχει ο «Οδηγός επιβίωσης νέων εκπαιδευτικών» με βίντεο που παρουσιάζουν τη συνάντηση του νέου εκπαιδευτικού με τους γονείς, την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην τάξη, το mentoring. Τα βίντεο αξιολογούνται από τους εκπαιδευτικούς για την έμπνευση που προσφέρουν, ή τη χρησιμότητά τους.

To κανάλι Teaching channel είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, λειτουργεί από την άνοιξη του 2011 και ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων Bill and Melinda Gates Foundation και William and Flora Hewlett Foundation. Στην κοινότητά του είναι ήδη χιλιάδες εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο. Η «ανάπτυξη» των εκπαιδευτικών υποστηρίζεται με τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων ευκαιριών για άτυπες συζητήσεις. Οι εκπαιδευτικοί στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Teaching channel μοιράζονται τις νέες πρακτικές, τις ιδέες τους, αλληλεπιδρούν με ερωτήσεις, προβλήματα και επιβραβεύσεις, μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρόν τους και παρέχουν πηγές πληροφοριών και αλληλοβοήθεια σε μια ενεργή κοινότητα.


1 Σχόλιο

  1. Με ενθουσίασε το άρθρο για την εμπνευσμένη διδασκαλία.
    Η δημιουργία βρίσκεται στην απλότητα. Καιρός ν’ αρχίσουμε να εφαρμόζουμε κι εμείς τόσο απλές πρακτικές.
    Και κάτι άλλο. Σίγουρα όλοι μας είχαμε κάποιον δάσκαλο που μας είχε εμπνεύσει κάποτε!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση