Αρχική » Εκπαιδευτικά θέματα » Δημιουργικές Διακοπές αλά Summer School!!

Ιστορικό

Σαν σήμερα

20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

Δημιουργικές Διακοπές αλά Summer School!!

Γράφει η Αγνή Ανδρεοπούλου, τελοιόφοιτη Πληροφορικής και ΜΜΕ

Μεγαλειώδες σε πλήθος και συμμετοχή ήταν το Summer school ATHENA το οποίο διεξήχθη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος, στις 3-8 Ιουλίου 2011 φιλοξενούμενο στην πόλη του Πύργου υπό την αιγίδα των επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων: TELEDROM – An Ericsson Sweden Preferred Supplier, IEEE Greece GOLD Affinity Group, Τμήμα Πληροφορικής & ΜΜΕ – ΤΕΙ Πάτρας, Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Δικτύων – ΤΕΙ Μεσολογγίου κ.α. Ο τίτλος της φετινής θεματικής ενότητας ήταν: «Wireless technology& applications» (Ασύρματες τεχνολογίες και εφαρμογές) και ομιλητές ήταν ακαδημαϊκοί καθηγητές από τα ΤΕΙ Πύργου και Μεσολογγίου, ειδήμονες επιστήμονες, φοιτητές αλλά και εκπρόσωποι εταιριών τηλεπικοινωνίας.

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών μαθημάτων Summer School Αθηνά 2011, δόθηκε η δυνατότητα στους διακεκριμένους ομιλητές να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους συμμετέχοντες αλλά και να «μοιράσουν» ευκαιρίες σε φοιτητές ώστε να κάνουν αυτοαξιολόγηση και να συνειδητοποιήσουν τον βαθμό της αισθητοποίησης τους στα επιστημονικά αντικείμενα που αναπτύχθηκαν την δημιουργική εβδομάδα διεξαγωγής των μαθημάτων. Τα μαθήματα διεξάγονταν καθ’ όλη την διάρκεια τους στον χώρο του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου δημαρχείου του Πύργου ύστερα από την ευγενική παραχώρηση του Δημάρχου κ. Παρασκευόπουλου. Πρόεδρος του Summer School Αθηνά ήταν ο κ. Νικόλαος Σκλάβος ο οποίος ήταν παρών καθ’ όλη την διάρκεια της επιμορφωτικής εβδομάδας μεριμνώντας για την καλύτερη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια εκδήλωση την Κυριακή 3 Ιουλίου την οποία ηγήθηκε κ. Σκλάβος ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους προσελθόντες ενώ σήμανε την έναρξη των του Summer school 2011 με την αναγγελία του προγράμματος ροής των μαθημάτων. Στη συνέχεια απέσπασαν τους δικούς τους χαιρετισμούς και το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων οι τοπικοί άρχοντες αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών κ. Σωκράτης Καπλάνης, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την διοργάνωση.

Σε ένα συστηματοποιημένο και αναβαθμισμένο επίπεδο, οι συμμετέχοντες του θερινού σχολείου Αθηνά είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ευρύτερα γύρω από θεμελιώδη ζητήματα ασύρματων τεχνολογιών, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας αλλά και εφαρμογές ασύρματων δικτύων. Πιο συγκεκριμένα κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν μελλοντικές εξελίξεις και εξειδικευμένη προσέγγιση σε αμφιλεγόμενα σημεία στον τομέα των δικτύων, της κινητής τηλεφωνίας με έμφαση στα smart phones  (android και i-phone) για τα οποία μίλησαν εκπρόσωποι καλεσμένοι των εταιριών nokia-siemens και Microsoft αλλά και θέματα της διαχείρισης ενέργειας.

Οι διαλέξεις του Θερινού Σχολείου Αθηνά οργανώθηκαν σε δύο κατευθύνσεις:

A) Στην Γενική Κατεύθυνση που περιλάβανε τεχνολογίες GSM, GPRS,WCDA/UMTS και LTE. Στις διαλέξεις αυτής της κατεύθυνσης παρουσιάστηκαν βασικές αρχές λειτουργίας των δικτύων GSM/GPRS/UMTS/LTE.

B) Στην Εξειδικευμένη Κατεύθυνση η οποία εστίασε σε εφαρμογές και ειδικές χρήσεις των τομέων της κινητής τηλεφωνίας, που περιλαμβάνουν προηγμένα θέματα όπως Σχεδιασμός Δικτύων, Εφαρμογές κάθε είδους, Ασφάλεια Δικτύων & Διαχείριση Ενέργειας.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στο επιμορφωτικό Summer School ΑΤΗΕΝΑ από τους διακεκριμένους ομιλητές αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και μεγάλες εθνικές και διεθνής εταιρίες. Ωστόσο, προκειμένου να δοθεί ένα  στίγμα εργαστηριακών μαθημάτων στα πλαίσια των επιστημονικών διαλέξεων του summer school, πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις με ζωντανά πειράματα συνδέσεων τηλεπικοινωνίας αλλά και επίσκεψη στις τεχνικές εγκαταστάσεις (κεραίες τηλεπικοινωνιών) της Cosmote σε κοντινό χωριό του Πύργου όπου οι ενδιαφερόμενοι ξεναγήθηκαν από τους επαγγελματίες ειδικούς.

Απώτερος στόχος της φετινής διοργάνωσης ήταν η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας στα θεματικά αντικείμενα αλλά και η ανάπτυξη επιστημονικών συνεργασιών όπως για παράδειγμα ευκαιρίες για μελλοντικές έρευνες από τους φοιτητές αλλά και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης σε σχετικές εταιρίες.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι όσοι προεγράφησαν εντός των ημερομηνιών υποβολής των συμμετοχών αλλά και όσων υποψηφίων τα βιογραφικά σημειώματα εγκρίθηκαν κατόπιν ειδικής αξιολογήσεως από Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρξαν άτομα  από ελληνικά πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, άτομα των ένοπλων δυνάμεων αλλά και φοιτητές του εξωτερικού. Στο τέλος κάθε επιμορφωτικής ημέρας  πραγματοποιούνταν ολιγόλεπτη εξέταση, τόσο για την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, όσο και για την εξασφάλιση της σωστή εμπέδωσης της ύλης. Τα  επιμορφωτικά μαθήματα εξειδικευμένης κατάρτισης απευθύνονταν σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές υποψήφιους αυριανούς καθηγητές στο χώρο των νέων τεχνολογιών και τηλεπικοινωνιών, σε υποψήφιους διδάκτορες αλλά και γενικότερα σε επιστήμονες ερευνητές που ενδιαφέρονται για τα σχετικά θέματα γύρω από τα οποία κινήθηκε το Summer School.

Παράλληλα μέσα από τις εισηγήσεις ανθρώπων εγνωσμένης αξίας του Ακαδημαϊκού χώρου και του χώρου τηλεπικοινωνιών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά και να συζητήσουν για το πως διαμορφώνεται το επαγγελματικό υπόβαθρο σε αυτούς τους τομείς στη χώρα μας. Μετά τη λήξη των μαθημάτων, στις 8 Ιουλίου 2011, ακολούθησε απονομή  βραβείων σε διακριθέντες φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό για δημοσιευμένες και επιτυχείς πτυχιακές εργασίες σχετικές με την φύση του Summer School και Πιστοποιητικά Επιτυχούς Συμμετοχής στους επιτυχόντες των ημερήσιων εξετάσεων.

Τέλος η όλη επιτυχής διεξαγωγή των θερινών μαθημάτων έληξε με την δέσμευση για την συνέχεια του θεσμού, με ζωνανή απόδειξη την πρόσκληση όλων στο Summer school 2012 αλλά και με αποχαιρετιστήριο Gala υπό την χορηγία του Δημάρχου Ηλείας.

Αναμφισβήτητα το summer school υπήρξε μία επιτυχημένη διοργάνωση πράγμα το οποίο μαρτύρησαν οι διπλάσιες συμμετοχές από αυτές του περσινού Summer School, τα θετικότερα σχόλια των διδασκόντων καθηγητών για την υψηλού επιπέδου διοργάνωση αλλά και οι καλύτερες εντυπώσεις των συμμετεχόντων οι οποίοι αποκόμισαν πολλές γνώσεις και σημαντικά εφόδια τόσο για την μετέπειτα εκπαιδευτική πορεία τους όσο και τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους..

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση